Proprietarii de terenuri agricole necultivate nu vor mai primi subvenţii de la stat sau vor fi obligaţi să achite penalităţi ori impozite mai mari, astfel încât să fie determinaţi să vândă, să închirieze, să arendeze ori să lucreze terenul, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
El a arătat că sunt foarte multe terenuri nelucrate şi că îl „doare sufletul” să vadă că în România sunt acordate subvenţii pentru suprafeţe pe care cresc bălării.
„Sunt foarte multe terenuri nelucrate şi mă doare sufletul să văd că în România se primeşte subvenţie pentru un hectar de teren şi când te duci, cresc bălării şi este teren nelucrat. Aici va trebui să luăm o decizie prin care cei care nu lucrează pământul fie să nu primească subvenţie, fie să plătească o penalitate sau o formă de impozitare mai mare, astfel încât să fie obligaţi ori să îl vândă, ori să îl închirieze, să îl arendeze, ori să îl lucreze. E bătaie de joc la adresa celorlalţi cetăţeni să îi lăsăm în continuare să meargă în această manieră”, a spus Boc, la RRA.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu două săptămâni, că susţine introducerea unui impozit pe terenurile nelucrate, care să fie cel puţin la nivelul subvenţiei de 100 de euro/hectar primită conform regulilor Uniunii Europene.
El a adăugat că trebuie găsită o soluţie pentru vânzarea sau arendarea de către proprietari a terenurilor de 3-5 hectare, apreciind că a lăsa nelucrate trei milioane de hectare este „aproape o lovitură dată propriei economii”.
În luna septembrie, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că proprietarii de terenuri nelucrate care nu îngrijesc şi nu curăţă suprafeţele respective vor fi penalizaţi, cu o sumă de 50-60 de euro pe hectar, arătând că o mare problemă a agriculturii româneşti este reprezentată de cele trei milioane de hectare de teren necultivate.