În ciuda numeroaselor daune legate de alcool, cercetările au arătat, de asemenea, că băutura uşoară până la moderată poate avea beneficii pentru protejarea inimii. Un nou studiu ar putea explica cum este posibil acest lucru.
După ce au analizat datele sondajului și scanările creierului, experții de la Spitalul General din Massachusetts au descoperit că legătura alcoolului cu reducerea riscului de boli de inimă ar putea avea legătură cu reducerea stresului, potrivit raportului publicat luni în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
„Este destul de bine stabilit că stresul poate duce la evenimente cardiovasculare în aval, cum ar fi (atacuri de cord) și accidente vasculare cerebrale”, a spus dr. Nishant Shah, cardiolog și profesor asistent de medicină la Duke University School of Medicine și Duke Clinical Research Institute, care nu a fost implicat. în studiu. „Este unul dintre primele studii care corelează nu numai informațiile clinice, ci și imagistica cerebrală pentru a înțelege mecanic ce se întâmplă.”
Dar asta nu înseamnă că mai mulți oameni ar trebui să bea, spun experții în sănătate.
„Scopul ar fi de a găsi alte abordări care ar putea reproduce sau induce efectele cardiace protectoare ale alcoolului fără efectele adverse ale alcoolului”, a spus autorul principal, dr. Ahmed Tawakol, cardiolog și co-director al Centrului de Cercetare pentru Imagistica Cardiovasculară al Spitalului General din Massachusetts.
Alcool, stres și sănătatea inimii: concluziile studiului
Cercetătorii au analizat datele sondajului de la peste 50.000 de persoane care au analizat relația dintre consumul de alcool și evenimentele cardiovasculare majore.
După ajustarea pentru factorii genetici, clinici, de stil de viață și socioeconomici, ei au confirmat ceea ce studiile anterioare au arătat: consumul de alcool ușor până la moderat a fost asociat cu un risc redus de evenimente cardiovasculare.
Autorii au studiat, de asemenea, imagistica creierului de la aproximativ 750 de băutori ușori până la moderati și au descoperit o semnalizare redusă în amigdala, care este partea creierului asociată cu răspunsurile la stres.
Cât timp rămâne alcoolul în sistem Asta depinde de mai mulți factori.
„Când amigdala este prea alertă și vigilentă, sistemul nervos simpatic este intensificat, ceea ce crește tensiunea arterială și crește ritmul cardiac”, a spus Tawakol. „Dacă stresul este cronic, rezultatul este hipertensiune arterială, inflamație crescută și un risc substanțial de obezitate, diabet și boli cardiovasculare.”
Acest mecanism poate fi mai izbitor la persoanele care sunt predispuse la un răspuns la stres mai mare, au descoperit cercetătorii. În cadrul studiului, consumul de alcool ușor până la moderat a fost asociat cu aproape dublu efectul de protecție a inimii la persoanele cu antecedente de anxietate.
Shah a spus că descoperirea poate avea alte implicații pentru furnizorii de servicii medicale care au pacienți cu anxietate: „Semnalează-le în minte ca risc pentru evenimente cardiovasculare”.
Ce vă face alcoolul?
Noul studiu a mai descoperit că orice cantitate de alcool crește riscul de cancer și cantități mai mari de consum de alcool, sau mai mult de 14 băuturi pe săptămână, crește riscul de atac de cord și scade activitatea generală a creierului.
Descoperirile sunt în conformitate cu cercetările anterioare care arată că consumul excesiv de alcool poate provoca tot felul de probleme de sănătate, inclusiv:
- Boală de ficat
- Anumite tipuri de cancer
- Atac de cord
- Accident vascular cerebral
- Risc crescut de accidente, cum ar fi căderi și accidente de mașină
Unele dovezi au sugerat chiar că alcoolul poate exacerba efectele demenței, spun experții.
„Consumul excesiv de alcool în general nu este bine pentru tine”, a spus Shah. „Rezultatele acestui studiu special trebuie cu siguranță interpretate cu prudență.”
Câte băuturi alcoolice sunt în regulă?
Ghidurile dietetice ale USDA pentru americani recomandă celor care aleg să bea, bărbații să nu consume mai mult de două pahare pe zi în orice zi de băut, iar femeile nu mai mult de una.
Nu este clar ce tipuri de alcool au fost consumate de participanții la studiu sau cât de des, a spus Shah, ceea ce poate fi una dintre limitările studiului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă acest lucru ar putea face o diferență în sănătatea inimii.
Modalități fără alcool de a reduce stresul
Autorii studiului intenționează să-și concentreze cercetările asupra intervențiilor care reduc stresul creierului fără alcool, inclusiv exerciții fizice, meditație și posibile medicamente.
Tehnicile de relaxare sunt importante pentru a menține o inimă sănătoasă, a spus Shah.
„Recomandăm oamenilor să-și ia timp pentru ei înșiși și să se concentreze pe relaxare și să încerce să-și ia timp pentru toată agitația pe care tinde să o aibă viața de zi cu zi”, a spus el.
Ce beau americanii vara asta? Tequila, Modelo, cocktail-uri conservate și băuturi fără alcool
Contribuie: Karen Weintraub, USA TODAY. Urmărește-o pe Adrianna Rodriguez pe Twitter: @AdriannaUSAT.
Acoperirea sănătății și siguranței pacienților la USA TODAY este posibilă parțial printr-un grant de la Fundația Masimo pentru Etică, Inovare și Concurență în domeniul sănătății. Fundația Masimo nu oferă contribuții editoriale.
Facebook Stare de nervozitate E-mail