Ucraina susține că a recucerit un alt sat din est.
Armata ucraineană a declarat luni că a reluat un sat suplimentar în apropierea unui șir de mici așezări de-a lungul unui râu din estul Ucrainei, o zonă care a fost epicentrul luptei pe măsură ce contraofensiva de respingere a forțelor ruse a luat formă.
Armata a declarat că a recuperat satul Storozhove luni dimineața, sugerând că a traversat râul Mokri Yaly din poziția sa din satul Blahodatne, pe care Ucraina a spus că l-a reluat în weekend. Lupta cu tancuri, vehicule blindate, obuziere, drone și infanterie se desfășura pe terenuri agricole lângă un mic râu care se întorcea în jurul satelor care păreau să-și schimbe mâinile în luptă.
Progresul, deși mic, părea a fi al treilea sat pe care armata ucraineană l-a recucerit din Rusia în ultimele zile în regiunea Donețk; Forțele ucrainene de voluntari au mai spus că au luat o soluție suplimentară.
Semnificația acestor progrese a rămas de văzut și au venit pe măsură ce forțele ucrainene au suferit și pierderi atât de trupe, cât și de echipamente proaspăt donate de aliați în primele etape ale contraofensivei. Analiştii militari au spus că va dura săptămâni sau luni, nu zile, pentru a evalua succesul ofensivei Ucrainei.
Secretarul de stat Antony J. Blinken le-a spus reporterilor de la Washington că administrația Biden este încrezătoare că forțele ucrainene vor continua să aibă succes, dar a recunoscut că este „mult prea devreme pentru a spune exact unde se duce asta”.
Un videoclip postat online luni și verificat de The Times arăta trupe ucrainene pozând cu un steag ucrainean și plimbându-se în jurul satului Storozhove. Într-un alt videoclip verificat de The Times și postat duminică, soldații ucraineni au plasat un steag în interiorul unei clădiri avariate din Blahodatne.
Aceste videoclipuri și altele au fost postate pe conturile de socializare ale unităților ucrainene implicate în operațiune, într-un efort aparent de a anunța reluarea fiecărui sat. În timp ce videoclipurile au arătat că forțele ucrainene operau în mod aparent liber în fiecare locație, nu era clar exact cât de mult control au stabilit. În mai multe dintre videoclipuri, în fundal s-au auzit explozii aparente și foc cu arme de calibru mic.
Se pare că inundațiile de după distrugerea barajului Kakhovka de pe râul Nipro din sudul Ucrainei nu au încetinit avansul forțelor Kievului. Ucraina a acuzat Rusia, care controlează barajul, că îl distruge. Inginerii care au văzut dovezile au spus că barajul a fost probabil distrus de o explozie din interior.
Armata ucraineană a declarat luni că Rusia a aruncat în aer și un baraj pe râul Mokri Yaly pentru a împiedica trecerile ucrainene. Nu era clar care porțiuni de râu au fost afectate.
În fazele sale incipiente, contraofensiva Ucrainei era probabil să folosească mai multe atacuri de sondare și fete, cea mai mare parte a forței de atac ținută în rezervă, au spus analiștii militari. Ucraina nu a dezvăluit pierderi, dar atacurile sale împotriva tranșeelor rusești, săpate pe câmpuri agricole pline de mine, ar putea avea un impact puternic asupra forțelor sale, au spus analiștii.
Progresul a fost măsurat în metri sau, cel mult, o milă și ceva, iar orice succes în săptămâna de deschidere a ofensivei a fost recucerirea unor mici sate agricole.
Cu toate acestea, anunțurile au susținut starea de spirit a ucrainenilor. Printre soldații intervievați duminică la cafenelele din orașul Zaporizhzhia după ce au ieșit de pe front, a existat un sentiment de impuls în primele progrese. Dar au descris și baraje de artilerie intense din partea rușilor.
Haley Willis și Michael Crowley au contribuit la raportare.
Națiunile NATO încep cele mai mari exerciții ale forțelor aeriene de la sfârșitul Războiului Rece.
WUNSTORF, Germania — Peste 250 de avioane și 10.000 de angajați au început luni un exercițiu militar de două săptămâni care a implicat națiuni NATO și Japonia, în ceea ce națiunea gazdă Germania consideră cea mai mare desfășurare de aeronave din istoria alianței.
Planificarea antrenamentului a început în 2018. Dar vine pe măsură ce luptele escaladează la ușa NATO din Ucraina, unde forțele Kievului, susținute de armele aliaților occidentali, organizează o ofensivă pentru a revendica teritoriul capturat de Rusia de la invazia ordonată anul trecut de președintele Vladimir. V. Putin.
Oficialii implicați în exercițiul NATO din 25 de națiuni au spus că transmite un mesaj despre solidaritatea alianței.
„Aș fi destul de surprins dacă vreun lider mondial nu ar fi luat în considerare ceea ce arată acest lucru, în ceea ce privește spiritul acestei alianțe, ceea ce înseamnă puterea acestei alianțe”, a declarat Amy Gutmann, ambasadorul SUA în Germania, săptămâna trecută. . „Asta îl include pe domnul Putin”.
Exercițiul, cunoscut sub numele de Air Defender, este condus de guvernul german și reunește cel mai mare număr de avioane din afara Germaniei pentru o misiune de antrenament de la înființarea NATO în 1949. Statele Unite au zburat cu aproximativ 100 de avioane ale Gărzii Naționale și Marinei în Germania pentru exercitiile.
Evenimentul de 12 zile a început cu un spectacol aerian la Wunstorf, în nordul Germaniei, care prezintă avioane de marfă și realimentare – avioane care au fost esențiale pentru a aduce arme și provizii în Ucraina. Piloții vor desfășura alte misiuni cu avioane de luptă, caii de spectacol ai cerului, la alte cinci baze din Germania.
Exercițiul are loc la câteva săptămâni după ce Statele Unite au acceptat fără tragere de inimă să permită trupelor ucrainene să se antreneze pe avioane de luptă F-16 de fabricație americană și, în cele din urmă, să obțină, nu doar pentru conflictul actual împotriva Rusiei, ci și ca parte a unui plan pe termen mai lung. strategie de descurajare.
Generalul Forțelor Aeriene Ingo Gerhartz din Germania, care supraveghează Air Defender, a spus că nu a fost „îndreptat împotriva nimănui” și a subliniat că nu vor fi practicate scenarii ofensive. „Suntem o alianță de apărare și, prin urmare, acest exercițiu va fi de natură defensivă”, a declarat generalul Gerhartz reporterilor la Berlin.
Dar generalul Gerhartz a spus că atunci când a propus exercițiul, în 2018, „declanșatorul pentru mine pe atunci a fost capturarea, anexarea Crimeei”, peninsula ucraineană, de către domnul Putin cu patru ani mai devreme. De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut, a spus generalul Gerhartz, aliații de pe flancul estic al NATO, cel mai apropiat de Rusia, cer asigurări că alianța îi va apăra în cazul agresiunii Moscovei.
Douăzeci și patru de națiuni NATO – inclusiv Finlanda, cel mai nou membru al alianței – participă la exerciții, iar Japonia s-a alăturat în calitate de observator. Luna trecută, oficiali din Japonia au declarat că NATO ia în considerare deschiderea unui birou de legătură în țară, pe fondul preocupărilor tot mai mari în rândul națiunilor occidentale cu privire la sprijinul Chinei pentru Rusia. Un astfel de birou ar fi primul al NATO în Asia.
Un obiectiv al Air Defender este să testeze modul în care aeronavele din atât de multe state comunică între ele, a spus Douglas Barrie, expert în domeniul aerospațial militar la Institutul Internațional de Studii Strategice, un institut de cercetare cu sediul la Londra.
Dl Barrie a spus că echipajele de zbor de marfă și combustibil vor fi urmărite îndeaproape în timpul exercițiilor din cauza rolului important pe care îl joacă în conflicte, inclusiv în Ucraina. Dar, în mare parte, a spus el, exercițiile fac parte dintr-o campanie de „semnalizare” – care îi permite lui Putin să știe exact ce este capabilă să lanseze NATO împotriva Rusiei, dacă este necesar.
Chiar dacă exercițiile au fost planificate cu ani în urmă, domnul Barrie a spus: „Aș fi foarte surprins, să spunem, dacă alianța nu ar privi acest lucru ca parte a strategiei sale generale de mesagerie”.
Organizatorii militari au promis că exercițiul va avea un efect redus asupra traficului aerian civil, deoarece multe dintre incursiuni vor avea loc peste Marea Nordului și Marea Baltică.
„Anticipăm întreruperi minime în fluxul companiilor aeriene civile”, a declarat locotenentul general Michael A. Loh, care conduce Garda Națională Aeriană a SUA, la Berlin săptămâna trecută.
Cu toate acestea, un sindicat pentru controlul traficului aerian german a avertizat în mai că exercițiul ar putea duce la perturbări „masive”.
Christopher F. Schuetze a contribuit la reportaje de la Berlin.
Locuitorilor unui oraș ucrainean li se cere să reducă consumul de apă cu aproape jumătate.
KYIV, Ucraina — Sute de mii de ucraineni au primit luni ordin să-și reducă consumul de apă cu aproape jumătate, o consecință a pierderii unuia dintre cele mai mari rezervoare din țară după distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei săptămâna trecută.
Aproape trei sferturi din Kryvyi Rih, un oraș siderurgic și minier de 630.000 de locuitori, la aproximativ 80 de mile nord de baraj, va rămâne fără apă potabilă în câteva săptămâni dacă consumul nu va fi redus cu 40%, Oleksandr Vilkul, șeful armatei orașului. administrație, a spus. În regiunea Dnipro înconjurătoare, oficialii au spus că 89.000 de oameni erau deja fără apă curată și au îndemnat oamenii să cumpere apă îmbuteliată.
Provocările legate de apă arată cum criza declanșată de dezastrul barajului se extinde, chiar și după ce mii de oameni au fost evacuați din orașe și sate scufundate în timp ce rezervorul s-a golit. Luni, ministerul ucrainean al protecției mediului a declarat că peste 72% din apa rezervorului s-a pierdut deja.
Distrugerea barajului, pe care forțele ruse îl controlează, a inundat zeci de orașe și orașe de-a lungul râului Nipro, care este forța de viață a agriculturii și industriei din sudul Ucrainei și acum împarte forțele ruse și ucrainene în mare parte din regiune. Cel puțin 10 persoane au murit pe teritoriul controlat de Ucraina și mii de oameni au fost evacuați de ambele maluri ale râului.
Pe măsură ce nivelul apei s-a redus, efectele pe termen lung ale inundațiilor și ale lipsei unui rezervor care să alimenteze fermierii și rezidenții cu apă curată devin tot mai evidente. Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, sau UNICEF, a avertizat luni că apa de inundații, apa potabilă și apele uzate sunt amestecate împreună în zonele afectate, crescând riscul de boli transmise de apă.
Președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei, într-o adresă adresată națiunii duminică seara, a atacat forțele ruse, pe care le reproșează că au distrus barajul. Inginerii care au analizat dovezile disponibile au spus că prăbușirea a fost cauzată probabil de o explozie din interiorul barajului controlat de Rusia. Moscova a negat responsabilitatea.
Dl Zelensky a spus că reprezentanții Curții Penale Internaționale au vizitat regiunea Herson și „au văzut consecințele acestui act terorist rusesc cu proprii lor ochi și au auzit singuri că teroarea rusă continuă”. Instanța nu a confirmat imediat vizita.
Șeful organului de pază nuclear al ONU călătorește în Ucraina pentru a evalua consecințele dezastrului barajului.
Directorul general al organului de supraveghere nuclear al Națiunilor Unite a declarat luni că se îndrepta spre Ucraina pentru a evalua situația de la centrala nucleară Zaporizhzhia, după ce o ruptură a barajului a epuizat nivelul apei din rezervorul pe care îl folosește pentru răcirea reactoarelor și a combustibilului nuclear uzat.
Directorul, Rafael Mariano Grossi, a declarat că se va întâlni cu președintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei și va prezenta un plan de asistență în urma inundațiilor declanșate de distrugerea barajului Kakhovka săptămâna trecută. Spărgerea barajului a trimis apa din râul Nipro să curgă în aval și a redus dramatic volumul de apă din rezervorul Kakhovka.
Dl Grossi a spus în weekend că, deși nu există nicio amenințare imediată la adresa rezervelor de apă de la uzina Zaporizhzhia, organul de pază nuclear al ONU caută de urgență date noi despre epuizarea nivelului apei din rezervor.
El a spus că există discrepanțe între citirile nivelului apei făcute de oficialii ucraineni în amonte barajul Kakhovka și citirile care au fost făcute la uzina Zaporizhzhia, care se află lângă rezervor și se află sub controlul Rusiei. Ucraina controlează malurile vestice ale lacului de acumulare, în timp ce Rusia deține părți din malul estic.
Cel puțin 14 persoane au murit în urma dezastrului barajului, care a provocat, de asemenea, pagube pe scară largă asupra mediului și a lăsat sute de mii de oameni fără acces la apă potabilă curată. Scăderea nivelului apei lacului de acumulare prezintă, de asemenea, cel mai recent risc pentru centrala nucleară, cea mai mare din Europa, care a fost capturată de trupele ruse aproape de începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, în februarie anul trecut.
Chiar dacă centrala nucleară nu produce energie electrică de câteva luni, „are nevoie în continuare de acces la apă și energie pentru răcire și alte funcții esențiale de siguranță și securitate și pentru a evita riscul unei potențiale topiri a combustibilului și a eliberării de material radioactiv”. a declarat AIEA într-o declarație duminică.
Apa pentru răcirea celor șase reactoare ale centralei și pentru îndeplinirea altor funcții critice de siguranță este furnizată printr-un iaz de pe terenul instalației, care este alimentat de rezervor. Iazul, care are peste două mile lungime, mai mult de o milă lățime și aproximativ 50 de picioare adâncime, conține suficientă apă pentru a satisface nevoile plantei pentru „câteva luni”, a spus domnul Grossi. Dar trebuie să fie completată și cu apă din rezervor, ceea ce înseamnă că monitorizarea precisă a nivelului apei din rezervor este crucială.
Dl Grossi a spus că există o discrepanță de aproximativ 6 metri între citirile nivelului apei luate la termocentrala de pe terenul instalației nucleare și citirile efectuate în altă parte a rezervorului.
Inspectorii de la AIEA care sunt staționați la uzină încă de anul trecut au nevoie de acces la centrala termică pentru a înțelege motivul diferenței, a spus dl Grossi. Muncitorii ucraineni continuă să opereze fabrica, dar securitatea și accesul sunt controlate de trupele ruse.
Cinci dintre cele șase reactoare ale centralei sunt în modul de oprire la rece, cea mai sigură stare de funcționare, în timp ce al șaselea rămâne în oprire la cald pentru a produce abur pentru a sprijini procesele care contribuie la siguranța amplasamentului, a declarat duminică AIEA în declarația sa. Acest lucru părea să contrazică o declarație anterioară a companiei nucleare de stat a Ucrainei, care spunea că ultimul reactor care încă produce energie la centrală a fost pus într-o „oprire la rece” – o stare în care nu mai generează electricitate – ca măsură de siguranță după distrugerea barajului a amenințat alimentarea cu apă a acestuia.
Iazul de răcire a devenit și mai important pentru menținerea stabilității centralei de când a fost spart barajul, iar domnul Grossi a spus săptămâna trecută că nu trebuie făcut nimic pentru a-l deteriora.
În ultimul an, bombardamentele au tăiat sursele externe de energie ale fabricii și au lovit, de asemenea, o zonă în care este depozitat combustibilul uzat. Dl Grossi a avertizat în mod repetat despre potențialul de catastrofă nucleară la centrală.
În plus, forțele de la Kiev au lansat recent o contraofensivă în sudul Ucrainei care ridică posibilitatea unei confruntări militare în vecinătatea uzinei.
NATO, șocată de atrocitățile rusești, devine alianța de război care a fost cândva.
BRUXELLES — Invazia Ucrainei de către Rusia, cel mai costisitor conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial, a propulsat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord într-un efort deplin de a se transforma din nou în alianța capabilă de război care a fost în timpul Războiului Rece.
Schimbarea este transformatoare pentru o alianță caracterizată de zeci de ani prin hibernare și îndoială de sine. După recenta îmbrățișare a Finlandei de multă vreme neutră de către alianță, aceasta echivalează și cu o altă consecință semnificativă neintenționată pentru președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, a războiului său.
NATO – mulți dintre ai cărui membri participă la exerciții uriașe ale forțelor aeriene care încep săptămâna aceasta în Germania – trece rapid de la ceea ce armata numește descurajare prin răzbunare la descurajare prin negare. În trecut, teoria era că, dacă rușii ar invada, statele membre ar încerca să reziste până când forțele aliate, în principal americane și cu sediul acasă, ar putea să le vină în ajutor și să riposteze împotriva rușilor pentru a încerca să-i împingă înapoi.
Dar după atrocitățile rusești din zonele pe care le-a ocupat în Ucraina, de la Bucha și Irpin până la Mariupol și Herson, state de frontieră precum Polonia și țările baltice nu mai vor să riște nicio perioadă de ocupație rusă. Ei notează că, în primele zile ale invaziei ucrainene, trupele ruse au luat pământ mai mare decât unele națiuni baltice.
A preveni acest lucru, a descuraja prin negare înseamnă o revoluție în termeni practici: mai multe trupe bazate permanent de-a lungul graniței ruse, mai multă integrare a planurilor de război americane și aliate, mai multe cheltuieli militare și cerințe mai detaliate pentru ca aliații să aibă anumite tipuri de forțe și echipament pentru a lupta, dacă este necesar, în locuri prestabilite.
Un refugiat ucrainean a câștigat 500.000 de euro la o loterie belgiană.
Un ucrainean care a fugit de invazia rusă anul trecut a câștigat o jumătate de milion de euro dintr-un bilet răzuit în Belgia, au declarat luni oficialii loteriei de la Bruxelles.
Oficialii nu au dat publicității numele bărbatului, dar au spus că a cumpărat biletul de 5 euro pe 16 mai. Mărimea premiului – aproape 540.000 de dolari – a însemnat că a trebuit să se prezinte personal la sediul loteriei pentru a-l revendica.
Joke Vermoere, purtătoarea de cuvânt a Loteriei Naționale, a declarat într-o declarație că câștigătorul a avut sentimente amestecate cu privire la câștigurile sale. Mintea lui „era clar în Ucraina”, dar a fost și încântat de victorie – „ca și cum ar fi un semn de speranță într-un timp întunecat”, a spus ea.
Bărbatul este unul dintre cei peste opt milioane de cetățeni ucraineni care au fost strămutați de război, potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați. În Belgia sunt peste 72.000 de refugiați, conform cifrelor ONU.
Doamna Vermoere a spus că bărbatul, care are între 18 și 24 de ani, a vrut să aloce o parte din premiul în bani pentru eforturile de a-și reconstrui țara, unde intenționează să se întoarcă după terminarea luptei.
„Dar mai întâi”, a spus ea, „el vrea să organizeze o petrecere aici, în Belgia, pentru familia și prietenii care au avut grijă de el, l-au ajutat să treacă peste război și să se integreze în țara noastră”.