Zeci de greve au avut loc împotriva districtelor de graniță din interiorul Rusiei în ultima zi, spune guvernatorul Belgorod
De la Yulia Kesaieva și Tim Lister
Atacurile asupra regiunii de graniță a Rusiei Belgorod au cuprins în mare parte artilerie și mortar și au deteriorat drumuri, proprietăți și vehicule, a declarat guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov, într-o actualizare amplă despre lovituri pe canalul său Telegram.
Iată celelalte detalii pe care le-a împărtășit:
- Singurele răni raportate au fost în orașul de graniță Shebekino.
- Nu au fost raportate decese.
- Aproape trei duzini de proprietăți fuseseră avariate.
- Municipalitatea de graniță Graivoron a documentat 57 de greve – cel mai mare număr de greve la care a fost martor un oraș în valul de atacuri din ultima zi.
- Satul Kozinka a fost bombardat cu 47 de obuze de mortar, iar liniile electrice au fost avariate.
Polonia și Țările de Jos vor ajuta la pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16
De la CNN Zahid Mahmood și Catherine Nicholls din Londra
Prim-miniștrii olandez și polonez au anunțat intenția țărilor lor de a antrena piloți ucraineni pe avioanele de luptă F-16.
„Am stabilit programul pentru acele antrenamente. Polonia va ajuta Ucraina să antreneze piloții avioanelor F-16”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la Summitul Comunității Politice Europene din Moldova.
Polonia are, de asemenea, „puține” sisteme Patriot, a continuat Morawiecki, îndemnând alte țări care le au să le împărtășească cu Ucraina „cât mai curând posibil”. În martie, Polonia a devenit primul membru NATO care a promis Ucrainei avioane de luptă MiG-29 într-o mișcare de a sprijini lupta Kievului împotriva Rusiei.
Premierul olandez Mark Rutte, care a participat și el la summit, a declarat joi că Țările de Jos vor începe, de asemenea, să antreneze piloți ucraineni pe avioane F-16 „cât mai curând posibil”.
Țările participante la summit sunt „parte a coaliției avioane de luptă pentru Ucraina. Am făcut apel la alte țări prezente să se alăture coaliției”, a spus el pe Twitter.
„Acesta este un pas esențial pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra”, a adăugat el.
Președintele ucrainean Zelensky spune că a auzit „sprijin puternic” din partea aliaților pe avioanele de luptă
De la CNN Zahid Mahmood din Londra și Yulia Kesaieva
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a auzit „sprijin puternic” din partea aliaților la Summitul Comunității Politice Europene din Moldova privind țările care furnizează avioane de luptă Kievului pentru a ajuta la respingerea forțelor ruse.
„Ce este și mai important, am auzit despre un număr semnificativ de avioane de luptă (avioane cu reacție)”, a spus Zelensky la summitul din Moldova, îndemnând că, deși este recunoscător, Ucraina are încă nevoie de mai mult.
„De aceea trebuie să avem o coaliție de patrioti [systems],” el a spus.
El a spus că liderii au discutat și despre pregătirea piloților ucraineni pe acele avioane F-16 și alte avioane. Într-o citire oficială a lui Zelensky, președintele ucrainean a spus că părțile cu care a discutat despre instruire „au convenit să înceapă acest proces în viitorul apropiat”.
Ucraina primește sprijinul României înaintea summitului NATO
De la Yulia Kesaieva din Kiev
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că a semnat un acord cu omologul său român, Klaus Iohannis, întărind sprijinul Bucureștiului „pentru integrarea euro-atlantică a Ucrainei”.
„Acesta este un pas important în ajunul Summitului NATO din iulie de la Vilnius”, a spus Zelensky.
Liderii s-au întâlnit la Summitul Comunității Politice Europene din Moldova și „au discutat, de asemenea, pașii suplimentari în asistența României pentru Ucraina pentru contracararea agresiunii ruse”, a spus Zelensky la Telegram.
El a mulțumit României pentru ajutorul acordat în consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei.
Harkivul a fost lovit de rachete rusești, spun oficialii ucraineni
De la Yulia Kesaieva din Kiev
Două rachete rusești au lovit o zonă industrială din apropierea orașului Harkov, spun oficialii ucraineni.
O femeie a fost salvată din dărâmături cu răni ușoare după ce două rachete S-300 au lovit zona, a declarat primarul orașului Harkiv, Ihor Terekhov.
Fabrica care a fost lovită a fost „o întreprindere civilă, care nu are nicio legătură cu activitatea sau producția militară”, a adăugat Terekhov.
Câteva fundal: Ucraina a înregistrat zilnic bombardamente rusești în direcția Vovcensk, deși orașul în sine nu a fost lovit, a menționat el, adăugând că Rusia a continuat, de asemenea, atacurile cu rachete și bombe aeriene dirijate împotriva zonelor din jurul orașelor Kupiansk.
Terekhov a salutat, de asemenea, activitățile grupurilor de voluntari ruși în atacarea regiunii de graniță a Rusiei Belgorod, „pentru că cu cât trupele ruse sunt mai departe de granița cu Ucraina – cu atât mai mult garantează siguranța cetățenilor noștri”.
Explozia din orașul rus Belgorod pare să fie cauzată de dronă, spune guvernatorul
De la Uliana Pavlova de la CNN, Tim Lister și Yulia Kesaieva
Guvernatorul regiunii de graniță rusă Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a declarat că se pare că o dronă a provocat o explozie în capitala regională joi.
„Un dispozitiv necunoscut a explodat în Belgorod. Potrivit datelor preliminare, UAV-ul a căzut pe carosabil”, a declarat Gladkov la Telegram.
El a spus că doi bărbați au suferit răni ușoare, iar o mașină a fost avariată.
Fotografiile și videoclipurile de pe conturile neoficiale de pe rețelele de socializare arată un val de fum care se ridică într-o locație din centrul orașului. Într-un videoclip, pot fi văzute ferestre sparte într-o clădire mare din apropiere. Un relat a spus că o stradă principală a orașului a fost blocată, citând martori oculari.
Mai multe fundal: Orașul și împrejurimile sale au avut loc atacuri cu drone în ultimele săptămâni. Cel mai recent incident a avut loc în timp ce districtele de graniță din regiunea Belgorod au fost atacate, se pare, de la mortiere și artilerie.
Moscova a negat afirmațiile unui grup de voluntari de ruși care se opun Kremlinului că ar fi trecut din nou pe teritoriul rus.
Următoarea misiune a lui Wagner ar putea fi apărarea teritoriului rus, spune șeful
De la Katharina Krebs de la CNN din Londra
Șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a sugerat că următorul rol al luptătorilor săi ar putea fi în apărarea teritoriului rus.
În primul rând, Wagner dorește „cel puțin o lună de recuperare” după ce a luptat luni de zile în orașul Bakhmut din est, le-a spus Prigojin reporterilor militari ruși, adăugând că apoi vor avea loc „următoarele bătăi de cap, cred, cel mai probabil de data aceasta pe teritoriul rus. „
Comentariile sale vin pe fondul atacurilor asupra regiunii de graniță a Rusiei Belgorod, unde grupuri de voluntari ruși care se opun actualei conduceri de la Kremlin au susținut din nou că au intrat pe teritoriul rus. Kremlinul a spus că au fost respinși și nu au încălcat granița de stat.
Luptătorii Wagner urmează să părăsească zona Bakhmut până pe 5 iunie, fiind înlocuiți de forțele obișnuite rusești. Prigozhin a spus că unitățile Wagner se vor muta deocamdată în taberele din spate din regiunile Donețk și Luhansk, departe de linia de contact.
Atacurile de la Belgorod nu pot schimba cursul „operațiunii militare speciale” din Ucraina, spune Kremlinul
De la Anna Chernova de la CNN
Kremlinul spune că atacurile asupra regiunii de graniță a Rusiei Belgorod nu vor schimba cursul așa-numitei „operațiuni militare speciale”, termenul pe care președintele Vladimir Putin îl folosește pentru a se referi la războiul Rusiei în Ucraina.
„Acest lucru nu poate avea nici un efect asupra cursului operațiunii militare speciale”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor, adăugând că Putin primește în permanență actualizări cu privire la situație de la grăniceri, militari, salvatori și autoritățile locale.
„Autoritățile regionale lucrează foarte activ și dezinteresat” în abordarea atacurilor, a spus Peskov.
Accentul principal este de a oferi asistență oamenilor, inclusiv prin relocarea temporară a celor aflați în pericol, a spus Peskov. „În asta se implică foarte activ Putin astăzi”.
El şi-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea faţă de lipsa condamnării internaţionale a atacurilor asupra clădirilor rezidenţiale şi a facilităţilor sociale, în care cel puţin cinci persoane au fost rănite, potrivit guvernatorului regiunii.
Șeful NATO solicită „aranjamente credibile” pentru a garanta securitatea Ucrainei după încheierea războiului
De la Niamh Kennedy de la CNN din Londra
NATO trebuie să se asigure că există „aranjamente credibile” în vigoare pentru a garanta securitatea Ucrainei după încheierea războiului, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg.
Vorbind în timpul unei conferințe de presă la Oslo, Norvegia, Stoltenberg a spus că obiectivul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO a fost „apropierea Ucrainei de NATO, unde îi aparține”.
Cu toate acestea, șeful NATO a spus anterior că se așteaptă ca Ucraina să se alăture alianței când războiul se va termina, excluzând efectiv aderarea țării în viitorul apropiat.
Ultimele evoluții: Joi, miniștrii au discutat despre actualizarea Comisiei NATO Ucraina la statutul de consiliu, despre care Stoltenberg a spus că ar fi un „pas important” în asigurarea faptului că Ucraina are un loc la masă „la egalitate”.
„Nu știm când se încheie războiul, dar trebuie să ne asigurăm că atunci când se va întâmpla, avem aranjamente credibile pentru a garanta securitatea Ucrainei în viitor”, a spus Stoltenberg.
Întrebat de un jurnalist dacă schimbarea statutului de la o comisie la un consiliu va conta mult pentru ucrainenii care duc un război, Stoltenberg a reiterat că accentul NATO rămâne pe „intensificarea” ajutorului militar, astfel încât Ucraina să poată câștiga conflictul.
„Dacă președintele Putin câștigă în Ucraina, va face lumea mai periculoasă, va transmite mesajul că atunci când forțele autoritare folosesc forța militară, obțin ceea ce își doresc”, a subliniat Stoltenberg.