Ratele ipotecare au crescut mai aproape de 7% în această săptămână, înrăutățind și mai mult condițiile locative pentru cumpărători.
Rata creditului ipotecar fix pe 30 de ani a crescut la 6,79% de la 6,57% în săptămâna precedentă, potrivit Freddie Mac, conform așteptărilor că Rezerva Federală va crește din nou ratele dobânzilor. În ultimele opt luni, ratele au rămas între 6% și 7%, cu puține semne de înmuiere semnificativă în curând.
Tarifele ridicate – împreună cu prețurile încă ridicate ale caselor – au fost o lovitură pentru accesibilitatea cumpărătorilor de case și i-au convins pe mulți proprietari să întârzie listarea – înrăutățirea condițiilor de stoc pe o piață lipsită de aprovizionare.
„Atât cumpărătorii, cât și vânzătorii s-au retras de pe piață, deoarece ratele ipotecarelor sunt atât de mari”, a declarat Daryl Fairweather, economist șef la Redfin, pentru Yahoo Finance. „Au făcut cumpărarea de case mai scumpă. Proprietarii de case care au reușit să blocheze rate ipotecare de 3% în urmă cu puțin peste un an nu vor să renunțe la acele rate și nu vând.”
„Deci vedem mult mai puține tranzacții în această perioadă a anului”, a adăugat ea.
Lipsa de oferte a fost evidentă în alte date din această săptămână.
De exemplu, ponderea cererilor de cumpărare a unei locuințe a scăzut cu 3% săptămâna trecută față de o săptămână mai devreme, potrivit sondajului Asociației Bancherilor Ipoteci. În general, cererea cumpărătorilor este cu 45% mai mică decât în aceeași săptămână de acum un an.
„Deși a existat un flux constant al cererii de achiziții în jurul ratelor în intervalul de jos până la mijlocul 6%, cererea este probabil să slăbească pe măsură ce ratele se apropie de 7%”, a declarat economistul șef Freddie Mac, Sam Khater, într-o declarație. Khater a remarcat că un „economia dinamică” a convins mulți observatori ai pieței că mai multe creșteri ale Fed sunt pe cale.
Un studiu separat al companiei de analiză imobiliară Altos Research a constatat că numărul de vânzări în așteptare care ar trebui finalizate în iunie și iulie a ajuns la 398.000 săptămâna trecută, neschimbat față de săptămâna anterioară. Asta chiar dacă inventarul a crescut cu 2% sau săptămâna care se încheie pe 29 mai.
„Acesta ar putea fi un semnal că unii cumpărători au înghețat pe măsură ce ratele au crescut”, a scris Mike Simonsen, fondatorul Altos Research, într-o postare pe blog.
De asemenea, ratele mai mari au făcut ca o parte din ce în ce mai mare de proprietari să fie reticenți să se listeze în această primăvară. Cei care și-au pus casele pe piață ar putea descoperi că au puterea împotriva cumpărătorilor.
„Am avut o casă pe piață de doar câteva zile și de la început am avut patru cumpărători listați în prima zi”, a declarat Monte Miner, agent imobiliar la Ironwood Fine Properties, pentru Yahoo Finance. „Acesta este un semn bun că locul se va vinde la sau chiar peste așteptări, dar cumpărătorii nu vor avea ocazia de a negocia atunci când concurența este mare.”
Asta dacă cumpărătorii pot găsi chiar și o casă de cumpărat.
De exemplu, un indice care măsoară volumul contractelor semnate a rămas neschimbat în aprilie față de martie, chiar dacă primăvara este perioada cea mai aglomerată pentru listarea și vânzarea unei locuințe, potrivit Asociației Naționale a Agenților Imobiliari săptămâna trecută.
În mod similar, numărul de locuințe care au intrat în contract săptămâna aceasta a scăzut cu aproape 5% față de săptămâna precedentă și cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Altos Research.
„Știm că cererea de locuințe a depășit oferta pe tot parcursul anului. Dar ratele ipotecare au crescut într-adevăr săptămâna aceasta… Există semnale că unii cumpărători își pun acțiunile în așteptare”, a scris Simonsen. „Dacă ratele rămân… oare micii lăstari verzi ai puterii pieței se ofilesc repede?”
Gabriella este reporter de finanțe personale la Yahoo Finance. Urmărește-o pe Twitter @__gabriellacruz.
Faceți clic aici pentru cele mai recente știri despre finanțele personale care vă vor ajuta să investiți, să plătiți datorii, să cumpărați o casă, să vă pensionați și multe altele
Citiți cele mai recente știri financiare și de afaceri de la Yahoo Finance