Atacurile cu drone pe teritoriul Rusiei au continuat în a doua zi, cu lovituri raportate asupra a două rafinării de petrol, aflate la aproximativ 50 de mile de terminalele extrem de importante de export de petrol din Marea Neagră, au declarat autoritățile locale.
Grevele au loc la doar o zi după atacurile cu drone de la Moscova care au deteriorat clădiri și au determinat Kremlinul să spună că își rezervă dreptul de a lua „măsuri severe” ca răspuns.
Între timp, mai multe persoane au fost ucise în urma bombardamentelor în regiunile din centrul și estul Ucrainei Dnipropetrovsk și Luhansk ocupat de ruși, potrivit oficialilor locali.
SUA au oferit aproape 38 de miliarde de dolari în asistență de securitate Ucrainei de la începutul războiului rus
Militari ucraineni descarcă rachete furnizate de SUA Ucrainei ca parte a unui sprijin militar pe 11 februarie 2022. SUA au angajat mai mult de 4,5 miliarde de dolari pentru asistență de securitate pentru Ucraina de la începutul Administrației Biden.
Serghei Supinsky | Afp | Getty Images
Administrația Biden a oferit 38 de miliarde de dolari în asistență de securitate Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022.
Potrivit unui comunicat al Pentagonului, pachetele de arme americane au inclus până acum mai mult de 10.000 de sisteme anti-blindură Javelin, peste 345.000 de cartușe de mortar, 72 de obuze și cartușe de artilerie, 31 de tancuri Abrams și 38 de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate sau HIMARS.
— Amanda Macias
Germania închide consulatele ruse într-o mișcare „tit-for-tat”.
Germania va închide patru din cele cinci consulate rusești, a anunțat miercuri guvernul german, ca răspuns la o mișcare a Moscovei de a limita numărul diplomaților germani în țară.
Rusiei i se va permite în continuare să își opereze ambasada la Berlin și un consulat general, potrivit Reuters. Între timp, Germaniei i se va permite să aibă doar 350 de oficiali în Rusia.
Mișcarea vine pe fondul deteriorării legăturilor dintre cele două țări pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina. Ministerul de Externe al Germaniei a citat în mod special noile limite ale personalului Rusiei atunci când a anunțat decizia consularului.
„Această decizie nejustificată obligă guvernul federal să facă reduceri foarte semnificative în toate domeniile prezenței sale în Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt, potrivit Reuters.
— Michele Luhn
Șase nave părăsesc porturile ucrainene conform acordului cu cereale la Marea Neagră, după o săptămână de întârzieri
Navele, inclusiv cele care transportă cereale din Ucraina și așteaptă inspecții, sunt văzute ancorate în largul coastei Istanbulului pe 02 noiembrie 2022 în Istanbul, Turcia.
Chris McGrath | Getty Images
O navă a plecat din portul Ucrainei Chornomorsk către Spania transportând 33.000 de tone metrice de grâu în cadrul acordului cu cereale la Marea Neagră.
Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră este un acord între Rusia, Ucraina, Națiunile Unite și Turcia care a stabilit un coridor maritim umanitar pe fondul războiului în desfășurare al Kremlinului. Acordul, care a fost prelungit la începutul acestei luni, urmează să expire la jumătatea lunii iulie.
În weekend, cinci nave au părăsit porturile ucrainene transportând 210.471 de tone metrice de produse agricole, potrivit organizației susținute de ONU care
Acele nave, încărcate cu porumb și orz, au plecat duminică spre China, Spania și Egipt.
Înainte de aceste plecări, nicio navă nu a plecat la mers în temeiul acordului timp de o săptămână.
— Amanda Macias
Macron din Franța va cere o „trezire strategică” europeană la conferința de securitate de la Bratislava
Președintele francez Emmanuel Macron urmărește după ce a ținut un discurs la Institutul Nexus din teatrul Amare din Haga, pe 11 aprilie 2023, în cadrul unei vizite de stat în Țările de Jos.
Ludovic Marin | AFP | Getty Images
Președintele francez Emmanuel Macron va cere miercuri o „trezire strategică” europeană în declarațiile planificate la forumul de securitate Globsec de la Bratislava, potrivit palatului Élysée. Se așteaptă ca el să îndemne aliații să ofere garanții de securitate mai bune pentru țările din Europa de Est după invazia Rusiei în Ucraina.
În declarații, el va evidenția sprijinul militar al Franței pentru aliații est-europeni, care include desfășurarea de către țară a 1.250 de soldați francezi în România și 300 în Estonia, precum și furnizarea de către Franța cu tancuri de luptă în Ucraina.
Macron va îndemna, de asemenea, UE să facă mai mult pentru a-și consolida aprovizionarea și producția de apărare, precum și pentru a dezvolta noi parteneriate de producție de arme între țările membre.
— Natasha Turak
Putin și Erdogan din Turcia vor organiza o întâlnire în viitorul apropiat, spune Kremlinul
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan (L) se întâlnește cu președintele Rusiei, Vladimir Putin (R) în cadrul celei de-a 22-a întâlniri a summit-ului liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Samarkand, Uzbekistan, pe 16 septembrie 2022.
Agentia Anadolu | Agentia Anadolu | Getty Images
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc recent reales, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni în viitorul apropiat, informează Reuters Kremlinul. Nu s-au oferit detalii despre locul sau când va avea loc întâlnirea.
Putin i-a transmis lui Erdogan un mesaj de felicitare după realegerea sa duminică, în care liderul turc a pecetluit încă un mandat de cinci ani pentru a adăuga celor două decenii deja la putere. Șeful statului rus l-a numit pe Erdogan „prieten drag” și i-a mulțumit pentru menținerea unei politici externe independente și pentru că este un partener important al Rusiei.
Sub Erdogan, Turcia a urmărit un act de echilibru între aliații săi occidentali și NATO și Moscova – Ankara a condus negocieri importante între Rusia și Ucraina și a trimis ajutor și arme la Kiev, extinzându-și în același timp legăturile comerciale și economice cu Rusia, în loc să impună sancțiuni occidentale. pe tara.
— Natasha Turak
Von der Leyen din UE sugerează că membrii NATO ar trebui să ofere Ucrainei garanții de securitate
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat pentru o politică de eliminare a riscurilor din partea Chinei.
Frederick Florin | Afp | Getty Images
Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a sugerat că membrii NATO ar trebui să ofere Ucrainei garanții de securitate sub formă de „descurajare prin negare”, ca o modalitate de a o ajuta să se apere fără a fi membru NATO.
Acest lucru se poate face prin furnizarea de „echipament militar care poate întări Ucraina împotriva viitoarelor atacuri rusești”, a spus ea în timpul unei conferințe de securitate la Bratislava, Slovacia. Ea a subliniat că trebuie să existe certitudinea că „prietenii Ucrainei vor fi acolo pe termen lung”.
Ucraina a căutat de multă vreme aderarea la NATO, care prin articolul 5 din tratatul său garantează represalii din partea tuturor statelor membre dacă o țară membră este atacată de un stat din afara alianței celor 31 de țări. Faptul că o parte din teritoriul său este ocupată de Rusia a garantat practic că Ucraina nu poate intra în alianță.
Von der Leyen și-a repetat poziția anterioară, împotriva unui plan de pace pentru Ucraina bazat pe un conflict înghețat cu Rusia, avertizând că amenințarea unei invazii repetate a Rusiei va rămâne până când toate trupele și echipamentele ruse vor fi retrase de pe teritoriul ucrainean.
— Natasha Turak
Medvedev numește Regatul Unit „inamicul etern” al Rusiei, susține că oficialii britanici care ajută Ucraina pot fi ținte legitime
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte, a numit „inamicul etern” al Regatului Unit al Moscovei și a sugerat ca orice oficial britanic care ajută Ucraina să fie considerat o țintă militară legitimă.
Răspunzând comentariului ministrului de externe al Regatului Unit James Cleverly, potrivit căruia Ucraina are dreptul de a folosi forța dincolo de granițele sale, soiul Medvedev a atacat ceea ce el a numit „oficialii proști” ai Regatului Unit și a spus într-o postare pe Twitter că „statul lor poate fi, de asemenea, calificat drept fiind în război.”
„Astăzi, Regatul Unit acționează ca aliat al Ucrainei, oferindu-i ajutor militar sub formă de echipamente și specialiști, adică, de facto, conduce un război nedeclarat împotriva Rusiei. Așa fiind, oricare dintre funcționarii săi publici (fie militar, fie civil). , care facilitează războiul) poate fi considerată o țintă militară legitimă”, a scris el.
Medvedev este cunoscut pentru postările sale adesea incendiare și intens anti-occidentale pe rețelele de socializare.
— Natasha Turak
Dronele au lovit două rafinării de petrol din Rusia, provocând incendii, spun autoritățile locale
Dronele au atacat două rafinării de petrol din Rusia, la aproximativ 50 de mile de unele dintre cele mai mari terminale de export de petrol din regiunea Mării Negre, importantă din punct de vedere strategic, a declarat guvernatorul regional Krasnodar.
Unul dintre atacuri a provocat un incendiu la rafinăria de petrol Afipsky, care a fost stinsă, iar celălalt atac nu a provocat pagube, au spus oficialii locali.
Rafinăria Afipsky se află la aproximativ 50 de mile est de Novorossisk, un port de la Marea Neagră care găzduiește un terminal cheie de export de petrol rusesc. Celălalt atac cu dronă a lovit rafinăria Ilsky, au informat presa din Rusia, care se află la aproximativ 40 de mile est de Novorossisk.
Loviturile cu drone au loc la doar o zi după un atac extrem de rar asupra Moscovei, care a folosit și drone și a deteriorat unele clădiri rezidențiale, provocând două răniți, dar fără decese, potrivit oficialilor Moscovei. Guvernul Rusiei dă vina pe Kiev pentru acest atac, în timp ce un consilier prezidențial ucrainean a negat implicarea guvernului său, dar și-a exprimat bucuria să vadă un astfel de eveniment.
— Natasha Turak
Rusia spune că își rezervă dreptul de a lua „măsuri severe” după atacul cu drone de la Moscova
O vedere a unui bloc de apartamente cu mai multe etaje deteriorat după un atac raportat cu dronă la Moscova pe 30 mai 2023.
Kirill Kudryavtsev | Afp | Getty Images
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că are dreptul să pună în aplicare cele mai „măsuri severe” după atacul de marți dimineață cu dronă asupra Moscovei, pe care îl pune pe seama Kievului.
„Asigurările oficialilor NATO că regimul de la Kiev nu va lansa lovituri adânc pe teritoriul Rusiei se dovedesc a fi complet ipocrite”, a spus ministerul într-un comunicat.
„Rusia își rezervă dreptul de a lua cele mai dure măsuri posibile ca răspuns la atacurile teroriste ale regimului de la Kiev”, a adăugat acesta.
Un consilier prezidențial ucrainean a negat implicarea guvernului în greve, dar a spus că „ne bucurăm să urmărim și să prezicem o creștere a numărului de atacuri”. Loviturile cu drone au provocat „daune minore” și două răni, dar nu au murit, au declarat autoritățile de la Moscova.
Atacurile cu drone au urmat trei bombardamente rusești cu rachete și drone puternice asupra Kievului într-o perioadă de 24 de ore care a început duminică, care au ucis cel puțin o persoană, potrivit oficialilor orașului.
— Natasha Turak
Rusia spune că va viza rutele occidentale de aprovizionare cu arme în Ucraina
Rusia va viza și va lovi orice rute occidentale de aprovizionare cu arme pe care le detectează înaintea anticipatei contraofensive a Ucrainei, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de publicaţia de stat TASS.
Şoigu a remarcat că aliaţii occidentali ai Ucrainei sporesc livrările de arme către Kiev înainte de ceea ce el a descris ca fiind o viitoare ofensivă ucraineană „la scară largă”.
Șeful apărării a spus că Moscova impune „daune efective de foc asupra inamicului” și că armele furnizate de Occident ale Ucrainei nu vor schimba rezultatul „operațiunii militare speciale” a țării sale, care este termenul pe care Kremlinul îl folosește pentru războiul său pe scară largă în Ucraina, care a început în februarie 2022.
— Natasha Turak
Finlanda găzduiește exerciții NATO pentru prima dată de când a devenit membru al alianței
Steaguri finlandeze și NATO flutură în curtea Ministerului de Externe din Helsinki, Finlanda, înainte de aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), pe 4 aprilie 2023.
Antti Hamalainen | Afp | Getty Images
Finlanda găzduiește exercițiile NATO pentru prima dată ca membru oficial al alianței, alături de Norvegia și țara parteneră Suedia.
Evenimentul a început luni. Exercițiul NATO Arctic Challenge, care anul acesta este planificat și condus de Forțele Aeriene Finlandeze, se desfășoară în perioada 29 mai – 9 iunie și are loc o dată la doi ani din 2013.
„Exercițiile Arctic Challenge face parte din cooperarea NORDEFCO dintre Finlanda, Norvegia, Suedia și Danemarca. organizațiile efectuează în mod regulat antrenamente transfrontaliere combinate legate de luptă aeriană, operate de la bazele lor de origine”, se arată într-o descriere a evenimentului pe site-ul web al NATO.
„Scopul a fost ca cele trei națiuni nordice să practice împreună și peste granițele țărilor lor”, a continuat. „De atunci, exercițiul a crescut pentru a include și mai multe națiuni aliate. Este o oportunitate unică pentru națiuni de a practica în zone mai mari de antrenament și cu alte avioane”.
— Natasha Turak