Temperatura atinge 36,7C în cel mai mare oraș din China, deoarece recordurile scad în Asia de Sud-Est și Asia de Sud.
Shanghai a înregistrat cea mai fierbinte zi din mai din ultimii 100 de ani la 36,7C (98F), spulberând maximul anterior cu un grad maxim.
Oamenii de știință spun că încălzirea globală exacerbează vremea nefavorabilă, multe țări confruntându-se cu valuri de căldură mortale și temperaturi atingând recorduri în Asia de Sud-Est și de Sud în ultimele săptămâni.
„La ora 13:09, temperatura la stația Xujiahui a atins 36,1 C (97 F), doborând un record de 100 de ani pentru cea mai ridicată temperatură în luna mai”, a citit luni o postare din contul oficial Weibo al serviciului meteorologic al orașului, referindu-se la o stație de metrou în centrul celui mai mare oraș al Chinei.
Temperatura de la stația plină de viață a urcat la 36,7 C mai târziu în după-amiaza, a declarat serviciul meteorologic din Shanghai.
Acest lucru îl pune cu mult peste vechiul record de 35,7C (96F), care a fost înregistrat de patru ori anterior – în 1876, 1903, 1915 și 2018 – conform serviciului meteorologic.
Locuitorii din Shanghai au transpirat în soarele după-amiezii cu unele aplicații care arătau o estimare a temperaturii „se simte ca” de peste 40C (104F).
„M-am îndreptat la prânz pentru a ridica o livrare și m-am dus capul după ce m-am întors”, a citit o postare din Shanghai pe Weibo.
Un altul a spus: „Aproape am primit o insolație. Este destul de cald încât să explodeze.”
El Nino și cea mai caldă perioadă de cinci ani
În unele părți ale Indiei, temperaturile au ajuns la 44C (111F) la mijlocul lunii aprilie, cel puțin 11 decese în apropiere de Mumbai, atribuite unei insolații într-o singură zi.
În Bangladesh, Dhaka a suferit cea mai fierbinte zi din ultimii 60 de ani.
Orașul Tak din vestul Thailandei a înregistrat cea mai ridicată temperatură a sa vreodată de 45,4 C (114 F), în timp ce provincia Sainyabuli din nord-vestul Laosului a atins 42,9 C (109 F), un record național de temperatură, a spus un studiu al grupului World Weather Attribution.
Un raport recent al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU a avertizat că „fiecare creștere a încălzirii globale va intensifica pericolele multiple și concomitente”.
Luna aceasta, Națiunile Unite a avertizat că este aproape sigur că 2023-2027 va fi cea mai caldă perioadă de cinci ani înregistrată vreodată, deoarece gazele cu efect de seră și fenomenul de încălzire a oceanelor El Nino din Pacific se combină pentru a determina creșterea temperaturilor.
Există o șansă de două treimi ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani să înregistreze temperaturile globale depășite ținta mai ambițioasă stabilită în Acordurile de la Paris privind limitarea schimbărilor climatice, a spus Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU.
Temperatura medie globală în 2022 a fost cu 1,15 C peste media din 1850-1900.
OMM a spus că există o șansă de 66 la sută ca temperaturile anuale ale suprafeței globale să depășească ținta de 1,5 ° C peste nivelurile preindustriale pentru cel puțin unul dintre anii din 2023 până în 2027.
Sursă
:
Al Jazeera și agențiile de presă