Pământul are o lună nouă – sau cel puțin o „cvasi-lună”, a dezvăluit un nou studiu.
O cvasi-lună este o rocă spațială care înconjoară Pământul, dar este legată gravitațional de soare.
Această cvasi-lună, numită 2023 FW13, a fost descoperită de experți folosind telescopul Pan-STARRS în vârful vulcanului Haleakala din Hawaii și este una dintre puținele cvasi-luni cunoscute.
Experții cred că vechiul însoțitor cosmic se află în vecinătatea Pământului din anul 100 î.Hr. și va continua să înconjoare planeta noastră timp de cel puțin încă 1.500 de ani, până în 3700 d.Hr.
Din fericire, nici 2023 FW13 sau o cvasi-lună similară numită 469219 Kamoʻoalewa nu se crede că reprezintă vreun pericol pentru oamenii de pe Pământ.
Astronomii au descoperit o nouă „cvasilună” – o rocă spațială care înconjoară Pământul, dar este legată gravitațional de soare. Au fost sugerate mai multe candidați pentru a doua lună a Pământului, dar niciunul nu a fost confirmat
Ce sunt cvasi-luni?
2023 FW13 este o cvasi-lună – o subcategorie de asteroizi din apropierea Pământului care orbitează în jurul Soarelui, dar rămân aproape de Pământ.
Cvasi-luni urmează orbite eliptice (nu perfect circulare) în jurul Soarelui, care sunt foarte asemănătoare cu cele ale Pământului.
Adesea arată ca și cum ar fi în jurul Pământului, ca și Luna, dar de fapt rămân legați gravitațional de Soare, mai degrabă decât de Pământ.
Cvasi-luni, cunoscuți și sub denumirea de „cvasateliți”, arată adesea ca și cum ar fi în jurul planetei noastre, la fel ca satelitul nostru natural, luna (cunoscută cu afecțiune ca „Luna”).
Dar li se dă prefixul „cvasi” deoarece sunt legați gravitațional de Soare, mai degrabă decât de Pământ, mai degrabă decât invers, așa cum este cazul pentru Luna.
2023 FW13 este diferit de luna noastră, deoarece orbitează bine în afara „sferei dealului” a Pământului, regiunea din jurul unui corp planetar în care propria sa gravitație este forța dominantă care atrage sateliții.
Sfera Dealului Pământului are o rază de 932.000 de mile (1,5 milioane de km), în timp ce raza lui 2023 FW13 de la Pământ este destul de mare – în jur de 1,6 milioane de mile.
„Dimensiunea buclei – aproximativ 0,18 unități astronomice în rază – este atât de mare încât Pământul nu joacă în esență niciun rol în mișcarea sa”, a declarat Alan Harris, cercetător senior la Space Science Institute din Boulder, Colorado, pentru Sky & Telescope.
‘[2023 FW13 is] în nici un fel asociat cu Pământul decât întâmplător.’
Diagrama orbitei generice de cvasatelit. Satelitul înconjoară atât Soarele, cât și o planetă din apropiere, dar este legat gravitațional de Soare, nu de planetă
Un simulator online arată orbita anului 2023 FW13 în raport cu satelitul, soarele și alte planete din sistemul solar
A fost descoperit cu ajutorul telescopului Pan-STARRS, situat în vârful Haleakala, un vulcan adormit de pe insula Hawaii Maui.
2023 FW13 a fost observat pentru prima dată pe 28 martie de către PanSTARRS înainte ca existența sa să fie confirmată de alte câteva telescoape.
După ce a fost confirmat, 2023 FW13 a fost listat de Centrul Planetelor Minori de la Uniunea Astronomică Internațională (IAU).
Deși dimensiunea lui 2023 FW13 nu este confirmată, specialistul în asteroizi Richard Binzel estimează că are un diametru de aproximativ 30 până la 50 de picioare (10 până la 15 metri).
Aceasta este doar o mică parte din diametrul lunii noastre, care este de 2.159 mile (deși o lună este clasificată ca atare din cauza caracteristicilor sale orbitale, mai degrabă decât a dimensiunii sale).
2023 Orbita lui FW13 în jurul Soarelui durează aproape exact același timp cu Pământul – 365,42 zile (1,0005 ani pământeni).
În timp ce efectuează un cerc al Pământului în călătoria sa orbitală, această orbită este atât de alungită încât ajunge la jumătatea drumului spre Marte și ajunge la jumătatea drumului până la Venus.
Pământul are câțiva însoțitori cosmici cunoscuți, dintre care mulți sunt cvasateliți, deși, așa cum demonstrează 2023 FW13, probabil că sunt mulți alții de descoperit.
Cvasateliții tind să urmeze o cale „stabilă” în jurul Pământului timp de mai mult de câteva decenii înainte de a părăsi în cele din urmă orbita planetei.
2023 FW13 este special pentru că se află în cvasi-starea sa de secole și va rămâne așa „pentru multe secole viitoare”, a spus astronomul amator Tony Dunn.
Kamo’oalewa, al cărui nume face aluzie la un descendent care călătorește singur, a fost descoperit de telescopul PanSTARRS din Hawaii în 2016. Orbita sa în raport cu Pământul și cu Soarele este ilustrată.
Un simulator online creat de Dunn arată orbita anului 2023 FW13 în relație cu Luna, Soarele și alte planete din sistemul solar.
Un alt cvasatelit faimos cunoscut sub numele de 469219 Kamoʻoalewa sau 2016 HO3 a fost descoperit și de PanSTARRS în aprilie 2016.
469219 Kamoʻoalewa, care are un diametru de până la 330 de picioare, va fi pe această orbită doar pentru aproximativ 300 de ani în viitor, potrivit lui Renu Malhotra, un expert al Universității din Arizona.
Malhotra a fost autorul unui studiu recent care a descoperit că 469219 Kamoʻoalewa ar putea fi un fragment antic al lunii noastre.
Analiza luminii reflectate de roca spațială a sugerat că aceasta este făcută din același material ca și mineralele din rocile lunare din misiunile Apollo ale NASA.
Explicat: Diferența dintre un asteroid, un meteorit și alte roci spațiale
Un asteroid este o bucată mare de rocă rămasă în urma coliziunilor sau a sistemului solar timpuriu. Cele mai multe sunt situate între Marte și Jupiter în Centura Principală.
A cometă este o rocă acoperită de gheață, metan și alți compuși. Orbitele lor îi scot mult mai departe de sistemul solar.
A meteor este ceea ce astronomii numesc un fulger de lumină în atmosferă atunci când resturile ard.
Aceste resturi în sine sunt cunoscute ca a meteorid. Majoritatea sunt atât de mici încât sunt vaporizate în atmosferă.
Dacă vreunul dintre acest meteoriid ajunge pe Pământ, se numește a meteorit.
Meteorii, meteoriții și meteoriții provin în mod normal din asteroizi și comete.
De exemplu, dacă Pământul trece prin coada unei comete, o mare parte din resturile ard în atmosferă, formând o ploaie de meteoriți.