Interviul complet al lui Becky Anderson cu președintele turc Erdogan
20:52 – Sursa: CNN
CNN —
Rezultatele preliminare ale scrutinului prezidențial din Turcia de duminică l-au arătat pe președintele Recep Tayyip Erdogan înaintea rivalului său, în timp ce liderul luptă pentru a-și extinde conducerea într-un al treilea deceniu.
Cu 91,55% din buletine de vot numărate, Erdogan a primit 52,61% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare neoficiale publicate de agenția de stat Anadolu, în timp ce liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu a primit 47,39%.
Prezența la vot este de 85,41%, potrivit Anadolu.
Întrucât rezultatele alegerilor nu sunt încă oficiale, Erdogan părea să facă o tură de victorie în fața reședinței sale din Istanbul, cântând în semn de sărbătoare deasupra unui autobuz de campanie. Adresându-se unei mulțimi mari de susținători jubilați care flutură steagul turc, el a mulțumit națiunii.
„Am încheiat turul doi al alegerilor prezidențiale cu favoarea națiunii noastre. Aș dori să-mi exprim recunoștința națiunii mele pentru că ne-a oferit o zi a democrației”, a spus Erdogan.
„Câștigătorii atât ai alegerilor din 14 mai, cât și ai alegerilor din 28 mai sunt toți cei 85 de milioane de cetățeni ai noștri”, a adăugat el, referindu-se la cele două tururi ale alegerilor.
Liderii străini, inclusiv cei din Qatar, Libia, Algeria, Ungaria și Autoritatea Palestiniană s-au numărat printre cei care l-au felicitat pe Erdogan pentru victorie înainte de finalizarea numărării oficiale a voturilor.
„Aceasta nu este o înfrângere zdrobitoare pentru cei care au vrut schimbare”, a declarat Asli Aydintasbas, membru în vizită la Brookings Institution, pentru Becky Anderson de la CNN. „Ne uităm din nou la o țară divizată… ambele tabere vor lucruri complet diferite pentru Turcia”.
Duminică mai devreme, Erdogan le-a cerut susținătorilor săi „să rămână la urne până când rezultatele sunt finalizate”.
„Acum este momentul să protejăm voința poporului pe care îl ținem cu cea mai mare stima”, a scris Erdogan pe contul său de Twitter.
Fiecare cetățean turc are dreptul să urmărească numărarea voturilor la urnele lor, iar acest lucru a devenit o tradiție în Turcia.
Purtătorul de cuvânt al principalului partid de opoziție al Partidului Popular Republican (CHP) din Turcia, Faik Oztrak, l-a avertizat pe Erdogan să nu țină orice discurs în fața susținătorilor până la anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor.
„Nimeni nu ar trebui să înnoiască apele cu discursuri pe balcon”, a spus Oztrak duminică, referindu-se la discursul tradițional al lui Erdogan în stilul nopții electorale. „Trimitem un avertisment clar: nimeni nu ar trebui să încerce să transforme acest lucru într-un „fait împlinit” până când rezultatele sunt finale.”
„Spun asta cu accent: vom proteja voința națiunii până la sfârșit și vom câștiga”, a spus el.
Erdogan se înfruntă cap la cap împotriva lui Kilicdaroglu, un birocrat în vârstă de 74 de ani și lider al CHP de stânga.
În primul tur de scrutin din 14 mai, Erdogan și-a asigurat un avans de aproape cinci puncte față de Kilicdaroglu, dar a căzut sub pragul de 50% necesar pentru a câștiga.
Blocul parlamentar al președintelui a câștigat majoritatea locurilor în cursa parlamentară în aceeași zi.
Erdogan și-a votat duminică la un centru de vot din Istanbul. „Este o premieră în istoria democratică a Turciei”, a spus el.
„Turcia, cu o participare de aproape 90% la ultima rundă, și-a arătat frumos lupta democratică și cred că va face la fel și astăzi”, a adăugat el.
Kilicdaroglu și-a exprimat votul la Ankara, spunând reporterilor: „Pentru a scăpa de opresiune și pentru a scăpa de această conducere autoritară, pentru a aduce democrație și libertate reală, fac apel la toți cetățenii să meargă la vot și să stea lângă urne. după.
„Deoarece [the] Alegerile s-au desfășurat în condiții dificile, au fost folosite tot felul de propagandă neagră și calomnie, dar am încredere în bunul simț al oamenilor.”
Autoritățile electorale au spus că votul a trecut „fără probleme” și că rezultatele ar trebui să vină mai devreme decât în primul tur.
Săptămâna trecută, candidatul pe locul trei, Sinan Ogan, care a câștigat 5% din voturile din primul tur, l-a susținut public pe Erdogan, sporind și mai mult șansele liderului puternic de a câștiga al doilea și ultimul tur de scrutin prezidențial de duminică.
Multe sondaje au prezis incorect că Kilicdaroglu va conduce la votul din 14 mai, care a înregistrat o prezență ridicată la vot, de aproape 90% în toată țara.
Șase grupuri de opoziție formaseră un bloc unificat fără precedent în spatele lui Kilicdaroglu pentru a încerca să smulgă puterea lui Erdogan.
Opoziția a descris alegerile drept o ultimă poziție pentru democrația turcă, acuzându-l pe Erdogan că a golit instituțiile democratice ale țării în timpul său de 20 de ani, erodând puterea sistemului judiciar și reprimând disidența.
Erdogan se confruntă, de asemenea, cu vânt în contra din cauza unei economii în flăcări și a unui răspuns inițial șambol la un cutremur catastrofal din 6 februarie, care a provocat peste 50.000 de morți în Turcia și Siria vecină.
Guvernul și-a recunoscut „greșelile” în operațiunea de salvare și și-a cerut scuze publicului.
Criticii lui Erdogan au evidențiat, de asemenea, standardele de construcții libere prezidate de partidul de guvernământ AK, care a turboalimentat un boom construcțiilor de la începutul anilor 2000 și a exacerbat numărul morților. Ei au susținut, de asemenea, că răspunsul la cutremur a subliniat presupusa golire a entităților guvernamentale a lui Erdogan în încercarea sa de a consolida puterea.
Criza financiară a țării – care a dus la scăderea monedei și la creșterea prețurilor – este, de asemenea, parțial pusă pe seama politicilor lui Erdogan. Președintele a suprimat ratele dobânzilor, lăsând inflația nelimitată, susțin criticii.
Dar rezultatele electorale din 14 mai au arătat sprijinul continuu pentru președinte în cetățile sale conservatoare, inclusiv în zona devastată a cutremurului.
Într-un interviu cu Becky Anderson de la CNN săptămâna trecută, Erdogan a promis că își va dubla politicile economice neortodoxe, argumentând că ratele dobânzilor și inflația sunt „corelate pozitiv”.
El a salutat, de asemenea, relația sa cu președintele rus Vladimir Putin ca fiind „specială” și a spus că va continua să blocheze accesul Suediei la NATO, în ciuda criticilor occidentale că obstrucționează un front unificat împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.
Erdogan, care controlează a doua cea mai mare armată din NATO, a acuzat Suedia că găzduiește grupuri teroriste kurde și a precondiționat aderarea Stockholmului la extrădarea persoanelor căutate. Suedia a refuzat cererile repetate ale Turciei de extrădare a persoanelor pe care Ankara le descrie drept teroriști, argumentând că problema poate fi decisă doar de instanțele suedeze.
De când Rusia și-a lansat invadarea Ucrainei în februarie 2022, omul puternic turc a apărut ca un agent de putere cheie, adoptând un act de echilibrare crucial între cele două părți, cunoscut sub numele de „neutralitate pro-ucraineană”.
El a ajutat la negocierea unui acord cheie cunoscut sub numele de Inițiativa Coridorului pentru Cereale Mării Negre, care a deblocat milioane de tone de grâu prinse în invazia Ucrainei de către Rusia, evitând o criză globală a foametei. Acordul a fost prelungit cu încă două luni miercurea trecută, cu o zi înainte ca acesta să expire.