Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca Guvernul să îşi asume, joi, răspunderea pe Legea educaţiei, deşi opoziţia a cerut amânarea acesteia până se pronunţă Curtea Constituţională.
Guvernul îşi asumă joi răspunderea pe Legea educaţiei (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Decizia a fost luată cu 12 voturi „pentru” şi 11 voturi „împotrivă”.
Înainte de încheierea şedinţei conducerii Parlamentului, premierul Emil Boc a declarat, la Parlament, că Birourile Permanente nu pot amâna data angajării Guvernului pentru Legea educaţiei, deoarece promovarea actului normativ pe baza acestei proceduri reprezintă o decizie suverană a Executivului, care nu poate fi cenzurată.
El a arătat că membrii Guvernului au fost invitaţi pentru joi dimineaţă, la ora 10.00, să îşi angajeze răspunderea pentru Legea educaţiei şi nu există niciun motiv de amânare.
Săptămâna trecută, conducerea Parlamentului a decis ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe Legea educaţiei în 28 octombrie.
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri seară, că liberalii vor solicita în Birourile Permanente reunite ca asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei să fie amânată cu o săptămână, până când judecătorii Curţii Constituţionale se vor pronunţa.
Şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a cerut acest lucru.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a depus la Curtea Constituţională, sesizarea referitoare la Legea educaţiei, reclamând un conflict juridic de natură constituţională cu Guvernul. Geoană afirma că acest conflict a fost iniţiat în momentul în care Guvernul a decis să retragă din Senat proiectul Legii educaţiei şi să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acesteia.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, „redeschiderea dezbaterilor” în cazul privind conflictul juridic de natură constituţională, invitând toate autorităţile implicate şi stabilind ca termen data de 3 noiembrie.
În 18 noiembrie 2009, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea educaţiei asumată de Guvern în 15 septembrie 2008.
În motivarea deciziei, Curtea Constituţională a arătat că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii, deoarece această modalitate de legiferare reprezintă, într-o ordine firească a mecanismelor statului de drept, o excepţie.
De asemenea, judecătorii constituţionali arătau atunci că dreptul Guvernului de a stabili conţinutul şi structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie să se supună unor condiţii impuse ori desprinse din realitate pentru programul său de guvernare, ignorarea echivalând cu subminarea raporturilor între puteri.
Ulterior, în primăvara anului 2010, Guvernul a înaintat Parlamentului un nou proiect al Legii educaţiei.