CNN —
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a alăturat sâmbătă liderilor marilor democrații la un summit din Japonia, dominat de un impuls de a prezenta un front unificat atât împotriva Rusiei, cât și a Chinei.
Discuțiile Grupului celor Șapte (G7) de la Hiroshima caută un teren comun cu privire la o serie de probleme globale, inclusiv modul de confruntare cu creșterea asertivității militare și economice a Beijingului, precum și cu războiul care se desfășoară în Europa.
Zelensky, îmbrăcat în hainele sale cu tematică militară, a făcut o intrare care a captat titlul în timp ce a aterizat la bordul unui avion al guvernului francez într-un oraș japonez distrus cândva de o bombă nucleară.
„Japonia. G7. Întâlniri importante cu parteneri și prieteni ai Ucrainei. Securitate și cooperare sporită pentru victoria noastră. Pacea va deveni mai aproape astăzi”, a scris el pe Twitter la câteva momente după sosire, înainte de a se îndrepta către o rundă amețitoare de întâlniri bilaterale cu liderii la summit.
Prezența sa subliniază nevoia presantă de a menține unitatea occidentală în fața agresiunii ruse.
Odată cu atacurile aeriene ale Rusiei care lovesc orașele ucrainene și Kievul se pregătește pentru o contraofensivă, apelurile lui Zelensky pentru arme mai avansate și sancțiuni mai stricte împotriva Moscovei sunt din ce în ce mai urgente.
Un comunicat comun emis de națiunile G7 sâmbătă s-a concentrat în mare măsură pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe care blocul l-a „condamnat în cei mai puternici termeni posibil”.
„Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina atât timp cât este nevoie pentru a aduce o pace cuprinzătoare, justă și de durată”, se arată în comunicat.
Cu o zi mai devreme, țările G7 au anunțat o serie de sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei, în timp ce președintele american Joe Biden le-a spus omologilor săi că renunță la furnizarea ucrainenilor avioane de luptă F16 și că va antrena piloți ucraineni în Statele Unite, un progres major în sprijinul militar al SUA pentru țară.
Se așteaptă ca Biden să dezvăluie un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari Ucrainei după ce la summit-ul va fi ascultat de Zelensky, au spus oficiali familiarizați cu chestiunea, dar liderii se confruntă cu un set larg de probleme dincolo de țara devastată de război în timpul discuțiilor lor, inclusiv climatul. schimbare și tehnologiile emergente de inteligență artificială.
Dar Rusia nu este singurul punct central al reuniunii de trei zile, pe care Zelensky urmează să o abordeze duminică.
China are, de asemenea, un rol important.
Diferențele persistă între Statele Unite și Europa în ceea ce privește gestionarea relațiilor din ce în ce mai grele cu cea de-a doua economie a lumii.
Dar, în comunicatul comun de sâmbătă, liderii au vorbit într-o singură voce despre o serie de poziții legate de China, inclusiv necesitatea de a contracara „coerciția economică” și de a proteja tehnologiile avansate care ar putea amenința securitatea națională, subliniind totodată că este necesară cooperarea cu Beijingul.
„O China în creștere care respectă regulile internaționale ar fi de interes global. Nu ne decuplăm sau ne întoarcem în interior”, se arată în comunicat.
Liderii au cerut Beijingului să nu „desfășoare activități de interferență” care ar putea submina „integritatea instituțiilor noastre democratice și prosperitatea noastră economică” – un semn aparent la acuzațiile recente conform cărora Beijingul a intervenit în alegerile canadiene și operează o rețea de secții de poliție de peste mări în întreaga țară. glob.
O declarație comună separată privind securitatea economică nu a făcut nicio mențiune specifică despre China – în timp ce făcea referire explicită la Rusia – dar publicul vizat a fost, fără îndoială, conducerea Beijingului.
Liderii au cerut îmbunătățirea rezilienței lanțului de aprovizionare, reacții împotriva „subvențiilor industriale dăunătoare” și protejarea tehnologiilor sensibile cruciale pentru securitatea națională – toate domeniile despre care liderii și-au exprimat îngrijorarea în ultimii ani în legătură cu practicile economice ale Chinei.
Liderii și oficialii occidentali au fost mai directi în formularea măsurilor ca răspuns la amenințările din partea Chinei, în comentariile făcute în jurul declarației.
Înainte de lansarea sa sâmbătă, Regatul Unit a lansat o declarație cu privire la măsurile G7 împotriva constrângerii economice, care a subliniat utilizarea de către China a „puterii sale economice pentru a constrânge țări, inclusiv Australia și Lituania, asupra disputelor politice”.
China este „angajată într-o competiție economică concertată și strategică”, iar națiunile „ar trebui să fie clare” cu privire la provocarea în creștere cu care ne confruntăm”, a declarat prim-ministrul Rishi Sunak în declarația publicată de Downing Street, care face referire și la „armamentizarea” Rusiei. a aprovizionării cu energie a Europei.
Președintele Comisiei Europene, Ursual von der Leyen, a salutat acțiunea G7 într-o declarație de sâmbătă, potrivit căreia națiunile trebuie să fie „conștiente de riscul armonizării interdependențelor”, dar „a îndemnat dezactivarea și nu decuplarea” – un termen pe care l-a folosit pentru a se referi la modul în care UE ar trebui să abordeze relația sa economică cu China.
China a renunțat deja înaintea discuțiilor G7, Ministerul său de Externe a postat joi un document de peste 5.000 de cuvinte pe site-ul său web, care ajunge până în Cuba din anii 1960, pentru a indica ceea ce a descris ca exemple de „Diplomația coercitivă a Americii și răul său”. .”
„SUA acuză adesea alte țări că folosesc statutul de mare putere, politici coercitive și coerciție economică pentru a presă alte țări să se supună și să se angajeze în diplomație coercitivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, într-o conferință de presă regulată la Beijing vineri.
„Adevărul este că SUA este însăși originea diplomației coercitive. SUA și SUA sunt singurele care dețin drepturile de autor ale diplomației coercitive”, a spus el, adăugând că China „nu are niciun gust pentru constrângere și agresiune”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că deciziile luate la summitul G7 au ca scop „descurajarea” Rusiei și Chinei.
„Nu este ascuns faptul că existența Rusiei ca centru independent este incompatibilă cu atingerea obiectivului dominației globale a Occidentului”, a spus el într-un discurs în fața Consiliului Rusiei pentru Politică Externă și de Apărare.
Schimbările climatice au fost, de asemenea, o temă majoră a întâlnirii din acest weekend, cu comunicatul comun, inclusiv un angajament că G7 va conduce tranziția economică la energie curată.
„Ne angajăm să realizăm transformarea sistemului economic și social către economii net zero, circulare, rezistente la climă, fără poluare și pozitive pentru natură”, se arată în comunicat.
Liderii au semnalat, de asemenea, că vor monitoriza îndeaproape dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale (AI), prin promovarea discuțiilor privind guvernarea și interoperabilitatea AI, în conformitate cu „valorile democratice comune”.
Biden își echilibrează discuțiile cu liderul mondial cu actualizările din impatul asupra plafonului datoriei SUA de la Washington – un „subiect de interes” în reuniunile la summit ale președintelui, potrivit consilierului pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan.
„Țările doresc să aibă o idee despre cum se vor desfășura aceste negocieri. Iar președintele și-a exprimat încrederea că crede că putem conduce la un rezultat în care să evităm implicit, iar o parte din motivul pentru care se întoarce acasă mâine, mai degrabă decât să continue cu restul călătoriei, este pentru a putea ajuta să conducă. efortul de a-l aduce acasă”, a spus Sullivan.
Adresându-se reporterilor în timp ce s-a întâlnit cu prim-ministrul australian Anthony Albanese în marginea summitului G7 din Japonia, Biden a spus că nu este „deloc” îngrijorat de negocierile cu republicanii Camerei pentru a evita un default.
„Acest lucru se întâmplă în etape. Am mai fost în aceste negocieri înainte”, a spus Biden.
Biden, care a plecat de la cina liderilor vineri devreme pentru a se întoarce la hotelul său pentru a primi informații suplimentare de la personal, a primit actualizări continue cu privire la negocierile în curs de desfășurare la Washington.
Liderii quad reprezentând Australia, India, Japonia și Statele Unite s-au adunat sâmbătă seara pentru o întâlnire redusă, convocată în grabă, la Hiroshima, după ce Biden a renunțat la o călătorie planificată în Australia pe fondul blocării plafonului datoriei.
Albanese a condus întâlnirea, mulțumindu-le liderilor „pentru că au arătat cum suntem într-adevăr o grupare axată pe rezultate, care poate face lucrurile și poate fi flexibilă”, a stârnit câteva râsete din partea lui Biden.
„Este un exemplu al hotărârii noastre”, a spus Albanese despre întâlnirea reprogramată.
Biden a făcut referire în mod repetat la schimbare, oferindu-și scuze și mulțumiri.
„Domnilor, vă mulțumesc pentru adaptarea la schimbarea locației”, a spus președintele SUA, mulțumindu-i lui Albanese pentru „flexibilitatea grațioasă” de a organiza întâlnirea în Japonia.
„În timp ce contextul nostru este diferit astăzi, viziunea noastră rămâne aceeași și aceasta este să ne promovăm viziunea unui Indo-Pacific liber, deschis, sigur și prosper”, a spus Biden, arătând la „progresul enorm” realizat de grupul privind securitatea. telecomunicații, cooperarea consolidată în domeniul cablurilor submarine și investițiile din sectorul privat.
Prim-ministrul indian Narendra Modi a anunțat în timpul întâlnirii că țara sa va găzdui summitul Quad din 2024.
Această poveste a fost actualizată cu detalii suplimentare.
Phil Mattingly, Sugam Pokharel și Darya Tarasova de la CNN au contribuit la acest raport.