Într-o apariție personală surprinzătoare la o întâlnire a Ligii Arabe din Jiddah, Arabia Saudită, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a făcut vineri un apel emoționant pentru sprijin din partea liderilor care au exprimat doar critici mut la adresa invaziei Rusiei și din partea unora, cum ar fi prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman. , care au menținut legături puternice cu Moscova în ciuda războiului.
Zelensky, care și-a folosit în mod repetat carisma personală pentru a construi sprijin global pentru apărarea Ucrainei și pentru a obține miliarde de dolari în arme din Occident, a căutat să facă o cauză comună cu țările care au trecut prin anii lor de conflicte violente, în timp ce pleda pentru o condamnare mai fermă a Agresiunea președintelui rus Vladimir Putin.
„Uitați-vă cât de multă suferință au adus războaiele pe termen lung Libiei, Siriei, Yemenului; câte vieți au fost irosite de ani de lupte în Sudan și Somalia, în Irak și Afganistan”, a spus Zelensky, vorbind în engleză. „Toți cei care se adaugă la suferință prin noile sale agresiuni, toți cei care seamănă dușmănie, toți cei care vor să readucă înapoi vremurile vechi de invadare… fiecare agresor… va fi blestemat de oameni.”
„Salut pe toți cei care sunt gata să ni se alăture pe calea către justiție”, a spus el.
Ca și în multe dintre discursurile sale publice, Zelensky și-a adaptat cu atenție mesajul pentru publicul său, menționând majoritatea țărilor pe nume și făcând apel atât la unitatea musulmană, cât și la anti-imperialism. În special, el a revenit în mod repetat la situația dificilă a populației tătarilor din Crimeea din Ucraina, pe care a descris-o drept „centrul culturii musulmane din Ucraina”.
„De secole, tătarii din Crimeea au fost și ar trebui să rămână o parte integrantă și puternică a comunității musulmane din lume, dar Crimeea a fost prima care a suferit de pe urma ocupației ruse și până în prezent majoritatea celor care sunt supuși represiunii în Crimeea ocupată sunt musulmani”, a spus Zelensky, referindu-se la invazia ilegală și anexarea peninsulei de către Rusia în 2014.
„Cred că într-o zi poporul tău se va întoarce și pentru a vedea Crimeea noastră – Crimeea ucraineană liberă de ocupația și umilirea rusă”, a spus el.
Întâlnirea de vineri a Ligii Arabe a fost remarcabilă în special pentru revenirea președintelui sirian Bashar al-Assad, care a participat pentru prima dată de când a fost suspendat din grupul regional în urmă cu 12 ani. Assad a fost ostracizat de mulți colegi, după ce represiunea sa violentă împotriva manifestanților pro-democrație a declanșat un război civil brutal în care au fost uciși sute de mii.
Assad își datorează supraviețuirea politică Rusiei, care a intervenit în război și a desfășurat campanii brutale de bombardare împotriva forțelor antiguvernamentale. Grupul de mercenari Wagner din Rusia, care luptă acum în Ucraina, a fost activ și în Siria.
A fost deci surprinzător faptul că Assad, care a prezidat turtirea orașelor din propria sa țară, a apărut în aceeași cameră cu Zelensky, dintre ale cărui orașe au fost practic distruse de bombardamentele rusești necruțătoare.
Arabia Saudită, în special, a menținut legături strânse cu Rusia, în special în ceea ce privește producția de petrol, și a beneficiat considerabil de căutarea Occidentului de alternative la sursele de energie rusești.
Zelensky a remarcat însă asistența Arabiei Saudite în negocierea schimburilor de prizonieri și a spus că speră că toți liderii prezenți vor sprijini eforturile de eliberare a acestor captivi.
„Putem extinde această experiență”, a spus el, „și chiar dacă aici sunt oameni la summit care au o viziune diferită asupra războiului de pe pământul nostru, numind-o conflict, cred că putem fi cu toții uniți pentru a salva oamenii de cuștile închisorilor rusești”.
„Din păcate, există unii în lume și aici printre voi care închid ochii la acele cuști și anexări ilegale”, a continuat el, „și sunt aici pentru ca toată lumea să poată arunca o privire sinceră, indiferent cât de mult ar încerca rușii influență.”
Zelensky a subliniat celelalte legături ale Ucrainei cu națiunile arabe. El a citat turiști din statele Golfului Persic care au vizitat Ucraina înainte de război și „educația a zeci de mii de studenți arabi în universitățile noastre în fiecare an”. El a remarcat, de asemenea, rolul Ucrainei ca furnizor agricol în furnizarea de grâu regiunii, în special țărilor precum Libanul și Egiptul, care au fost amenințate direct de blocarea Mării Negre de către Rusia până la implementarea unui acord anul trecut.
Majoritatea țărilor reprezentate la summit au votat în favoarea rezoluțiilor Națiunilor Unite care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia ca o încălcare a Cartei ONU, care cere respectarea suveranității teritoriale a fiecărei națiuni. Dar multe națiuni arabe au manifestat în general ambivalență față de situația ucrainei.
Zelensky, urmărind în mod clar să stârnească empatia, a făcut referiri repetate în discursul său la anti-imperialism și anticolonialism într-un apel moral fără echivoc către liderii regiunii și propriile lor istorii.
„Oricine își apără țara natală de invadatori și oricine îi apără pe copiii națiunii sale de sclavie – fiecare astfel de războinic este pe calea dreptății și sunt mândru să reprezint astfel de războinici”, a spus el.
„Sunt mai mult decât sigur că niciunul dintre voi nu va fi de acord să predea o treime din țara voastră invadatorilor”, a spus Zelensky. Apoi, referindu-se la acuzarea lui Putin de către Curtea Penală Internațională pentru acuzații de crime de război, el a adăugat: „Sunt mai mult decât sigur că niciunul dintre voi nu va urmări fără luptă cum străinii fură copiii poporului vostru. Sute de mii de copii noștri sunt deportați în Rusia, separați de rudele lor.”
Un an de război al Rusiei în Ucraina
Portrete ale Ucrainei: Viața oricărui ucrainean s-a schimbat de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în urmă cu un an, atât în moduri mari, cât și mici. Ei au învățat să supraviețuiască și să se sprijine reciproc în circumstanțe extreme, în adăposturi anti-bombe și în spitale, au distrus complexe de apartamente și au ruinat piețele. Parcurgeți portretele ucraineanilor care reflectă asupra unui an de pierderi, rezistență și frică.
Bătălia de uzură: În ultimul an, războiul s-a transformat de la o invazie pe mai multe fronturi care a inclus Kievul în nord la un conflict de uzură concentrat în mare parte de-a lungul unei întinderi de teritoriu în est și sud. Urmați linia frontului de 600 de mile dintre forțele ucrainene și cele rusești și aruncați o privire la locul în care s-au concentrat luptele.
Un an de viață separat: Invazia Rusiei, împreună cu legea marțială a Ucrainei care împiedică bărbații în vârstă de luptă să părăsească țara, a forțat decizii dureroase pentru milioane de familii ucrainene cu privire la cum să echilibreze siguranța, datoria și dragostea, viețile odată împletite devenind de nerecunoscut. Iată cum arăta anul trecut o gară plină de rămas-bun.
Adâncirea diviziunilor globale: Președintele Biden a trâmbițat alianța revigorată a Occidentului, formată în timpul războiului, drept o „coaliție globală”, dar o privire mai atentă sugerează că lumea este departe de a fi unită în problemele ridicate de războiul din Ucraina. Dovezile abundă că efortul de izolare a lui Putin a eșuat și că sancțiunile nu au oprit Rusia, datorită exporturilor sale de petrol și gaze.
Înțelegerea conflictului Rusia-Ucraina