CNN —
Președintele Joe Biden i-a informat vineri pe liderii G7 că SUA vor sprijini un efort comun cu aliații și partenerii de a antrena piloți ucraineni pe aeronave de generația a patra, inclusiv F-16, a declarat pentru CNN un înalt oficial al administrației.
Nu este de așteptat ca antrenamentul să aibă loc în SUA, a spus oficialul, și probabil se va întâmpla în întregime în Europa. Dar personalul american va participa la instruire alături de aliați și parteneri din Europa, a spus oficialul. Se așteaptă să dureze câteva luni pentru finalizare, iar oficialul a spus că speranța este că va începe „în săptămânile următoare”.
Decizia marchează o întorsătură gravă pentru Biden, care a spus la începutul acestui an că nu crede că Ucraina are nevoie de F-16. Decizia de susținere a inițiativei de formare s-a reunit foarte repede, au spus oficialii, și a fost luată de Biden în urma întâlnirilor cu liderii G7 la Hiroshima, Japonia, unde subiectul F-16 către Ucraina a fost un punct cheie de discuție. Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a făcut eforturi deosebite în ultimele zile pentru ca țările care au avioanele în stoc să le trimită în Ucraina, astfel încât țara să se poată apăra mai bine împotriva atacurilor aeriene zilnice ale Rusiei.
„Pe măsură ce antrenamentul are loc în următoarele luni, coaliția noastră de țări care participă la acest efort va decide când să furnizeze efectiv avioane, câte vom furniza și cine le va furniza”, a spus oficialul.
Oficialul a adăugat că „până în prezent, Statele Unite și aliații și partenerii noștri s-au concentrat pe furnizarea Ucrainei cu marea majoritate a sistemelor, armelor și instruirii de care are nevoie pentru a desfășura operațiuni ofensive în această primăvară și vară. Discuțiile despre îmbunătățirea forțelor aeriene ucrainene reflectă angajamentul nostru pe termen lung față de autoapărarea Ucrainei.”
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, care se află în drum spre reuniunea G7, a scris pe Twitter că salută „decizia istorică a Statelor Unite și a @POTUS de a sprijini o coaliție internațională de avioane de luptă”.
„Acest lucru va spori foarte mult armata noastră pe cer. Contez să discut despre implementarea practică a acestei decizii la summitul #G7 de la Hiroshima”, a adăugat Zelensky.
În martie, SUA au găzduit doi piloți ucraineni la o bază militară din Tucson, Arizona, pentru a le evalua abilitățile folosind simulatoare de zbor și pentru a evalua cât timp ar avea nevoie pentru a învăța să piloteze diverse avioane militare americane, inclusiv F-16. Congresul a alocat bani în bugetul 2023 pentru o astfel de formare.
CNN a raportat joi că administrația Biden le-a semnalat aliaților europeni în ultimele săptămâni că SUA le va permite să exporte avioane de luptă F-16 în Ucraina, au spus surse familiare cu discuțiile, în timp ce Casa Albă este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari din partea membrilor Congresul și aliații pentru a ajuta Ucraina să-și procure avioanele pe fondul intensificării atacurilor aeriene rusești.
Câteva țări europene au o aprovizionare cu F-16 fabricate în SUA, inclusiv Țările de Jos, ceea ce a semnalat dorința de a exporta unele dintre ele în Ucraina. Dar SUA ar trebui să aprobe transferul unei terțe părți din cauza tehnologiei sensibile din SUA a avioanelor.
Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak a declarat la începutul acestei săptămâni că Marea Britanie și Țările de Jos caută să formeze o „coaliție internațională” nu numai pentru a procura avioanele pentru Ucraina, ci și pentru a antrena piloți ucraineni pe avioanele de luptă din a 4-a generație, care sunt mai mult avansat decât flota de luptă ucraineană.
Tim Lister de la CNN a contribuit la raportare.