Premierul Emil Boc i-a spus preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Jean-Paul Costa, că Guvernul va analiza impactul solicitării acestei instituţii privind modificarea legislaţiei aferente despăgubirilor pentru imobile naţionalizate, ţinând însă cont şi de constrângerile bugetare.
Boc: Cererea CEDO de modificare a legii despăgubirilor va fi analizată ţinând cont de buget (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
El l-a informat totodată pe oficialul CEDO, într-o întâlnire organizată vineri la Palatul Victoria că a solicitat deja formarea unui grup de lucru interministerial alcătuit din specialişti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor, cu participarea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, astfel încât să poată fi elaborat, supus dezbaterilor şi înaintat Parlamentului un pachet de măsuri cu privire la revizuirea legislaţiei privind acordarea de despăgubiri în cazul imobilelor naţionalizate.
„Primul-ministru a declarat că în cadrul Executivului se va analiza impactul acestei decizii, pentru a fi identificată soluţia optimă în acord cu recomandările CEDO, ţinându-se însă cont şi de actualele obstacole de ordin bugetar”, informează Guvernul printr-un comunicat transmis la finalul întâlnirii.
Referitor la durata şi calitatea actului de justiţie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, prezent la întâlnire, a prezentat măsurile adoptate până în prezent de Guvern pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ, printre exemplele expuse în acest sens fiind elaborarea şi promovarea Codului Penal, Codului Civil, Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă.
De asemenea, ministrul Predoiu a mai susţinut că dezbaterea asupra proiectului de lege privind accelerarea soluţionării proceselor şi fluidizarea procedurilor se află în stadiu avansat la Parlament.
Preşedintele CEDO a vorbit despre importanţa Declaraţiei de la Interlaken, din februarie 2010, care stipulează ca o serie de probleme să fie rezolvate la nivel naţional, în conformitate cu principiul subsidiarităţii, precum şi noile evoluţii ale Curţii, ca urmare a intrării în vigoare a Protocolului 14 din iunie, adiţional la Convenţie.
„Totodată, înaltul oficial a ţinut să evidenţieze faptul că România nu are plângeri la CEDO cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului”, se mai arată în comunicatul Guvernului.
Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Jean-Paul Costa, efectuează o vizită oficială în România, în perioada 21-22 octombrie, la invitaţia Ministerului Afacerilor Externe.
Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg să plătească, până la 31 decembrie 2009, despăgubiri de 44.644.066 euro, după ce au fost pronunţate 648 de hotărâri, în 584 din aceestea România fiind condamnată.
Statul va fi obligat ca în maxim 18 luni să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate, după ce judecătorii CEDO au stabilit că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate.