De Paul Seddon
Reporter politic
Rishi Sunak este „dezamăgit” Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky nu i s-a permis să se adreseze Eurovision din acest an, a spus purtătorul de cuvânt al său.
Organizatorii, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), spun că ar încălca imparțialitatea politică.
Dar Downing Street a spus că ar fi „potrivit” ca domnul Zelensky să vorbească, având în vedere invazia Rusiei în țara sa.
Liderul laburist Sir Keir Starmer cere, de asemenea, ca liderului ucrainean să i se permită să țină un discurs.
Ucraina trebuia să găzduiască Eurovisionul din acest an, după ce a câștigat-o anul trecut, dar are loc la Liverpool, după invazia Rusiei.
S-a raportat că Zelensky a dorit să facă o apariție video la finala concursului sâmbătă, la o audiență globală estimată de 160 de milioane.
Dar într-o declarație de joi, EBU a declarat că a respins cererea președintelui ucrainean de a aborda evenimentul, în ciuda „intențiilor sale lăudabile”.
„Concursul Eurovision este un spectacol internațional de divertisment și este guvernat de reguli și principii stricte”, a adăugat acesta.
„Ca parte a acestora, una dintre pietrele de temelie ale concursului este caracterul apolitic al evenimentului. Acest principiu interzice posibilitatea de a face declarații politice sau similare în cadrul concursului”.
„Valori și libertăți”
EBU a adăugat că o agenție de design ucraineană a fost implicată în proiectarea lucrărilor de artă pentru eveniment și 11 artiști ucraineni, inclusiv câștigătorii de anul trecut Kalush Orchestra, vor cânta.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al domnului Sunak a pus la îndoială decizia vineri, spunând: „Valorile și libertățile pentru care luptă președintele Zelensky și poporul Ucrainei nu sunt politice, sunt fundamentale”.
Purtătorul de cuvânt a susținut că Eurovision „au recunoscut ei înșiși acest lucru anul trecut”, interzicând participarea artiștilor ruși.
Totuși, el a adăugat că premierul nu are de gând să intervină și să ceară radiodifuzorilor să se răzgândească.
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a declarat că finala concursului ar fi fost un „moment grozav” pentru ca dl Zelensky să se adreseze unui public numeros.
Dar vorbind cu PA Media, el a adăugat: „Înțelegem toată politica internă și abordarea nepărtinitoare a tuturor acestor lucruri, de aceea nu trebuie să forțăm prea mult”.
Într-o declarație, liderul laburist Sir Keir Starmer a spus: „Este vital ca toți să continuăm să ținem cont de situația poporului ucrainean, în timp ce acesta rezistă agresiunii ruse în numele nostru tuturor.
„Eurovision este o expresie a unității și libertății internaționale, iar președintele Zelensky ar trebui să fie capabil să se adreseze acesteia ca un mare apărător al ambelor”.
interzicerea Rusiei
EBU a declarat inițial că va permite Rusiei să participe la finala din 2022, după invazia sa din Ucraina cu două luni înainte de a avea loc în Italia.
Dar apoi și-a schimbat cursul în decurs de 24 de ore, spunând că permiterea Rusiei să participe ar „aduce concurența în discredit”.
UA:PBC, radiodifuzorul public al Ucrainei, precum și cei din Islanda, Finlanda, Norvegia și Țările de Jos, au cerut interzicerea Rusiei.
Boris Johnson, care a fost prim-ministru britanic în timpul invaziei Rusiei și a supravegheat răspunsul inițial al Marii Britanii, a spus că „ar fi fost corect să aud de el” în timpul finalei de sâmbătă.
Înființată în 1950, EBU are ca membri 68 de organizații de radiodifuziune, inclusiv BBC – care găzduiește finalele și semifinalele din această săptămână.
Eurovision a fost conceput în anii 1950 ca o modalitate de promovare a unității postbelice între statele europene. Drept urmare, politica a fost întotdeauna ținută la distanță.
Este o politică care nu a fost niciodată ușor sau confortabil de aplicat. În 2005, Libanul urma să-și facă debutul când a refuzat să transmită intrarea Israelului. Drept urmare, a primit o interdicție de trei ani de la concurs și nu a participat niciodată.
Georgia a încălcat regulile și în 2009, când a trimis un cântec numit „We Don’t Wanna Put In”.
Versurile au fost o critică subțire la adresa lui Vladimir Putin al Rusiei, după războiul ruso-georgian de anul precedent. Când țara a refuzat să modifice cântecul, au fost suspendați.
Angajamentul față de neutralitate este atât de puternic încât, anul trecut, organizatorii s-au chinuit ce ar fi de făcut cu Rusia după invazia Ucrainei.
Deși în cele din urmă Rusia a fost interzisă, supervizorul executiv al Eurovision, Martin Osterdahl, a spus că a fost o decizie dificilă de luat.
„A fost și încă mai este”, a declarat el pentru programul Today de la BBC Radio 4.
Dar, a adăugat el: „Cum se simte Europa afectează foarte mult concursul. Când spunem că nu suntem politici, ceea ce ar trebui să susținem întotdeauna sunt valorile de bază și ultime ale democrației”.
Criticii deciziei de a declina președintele Zelensky vor spune că concursul a făcut deja o mișcare politică prin interzicerea Rusiei. Și argumentul lor nu este lipsit de fond.
Dar EBU ar contracara că sprijinirea unei țări devastate de război este foarte diferită de a permite liderului acelei țări să facă un apel la arme.