Un pionier proeminent al inteligenței artificiale, cunoscut pe scară largă drept „Nașul inteligenței artificiale”, a avertizat luni că tehnologia în plină dezvoltare reprezintă un risc „mai urgent” pentru umanitate decât efectele schimbărilor climatice.
Dr. Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, a semnalat pericolul la câteva zile după ce a dezvăluit că a renunțat luna trecută la rolul său part-time de asistență la dezvoltarea IA a Google, astfel încât să poată vorbi mai liber despre asta, fără a disprețui eforturile companiei în acest sector.
„Nu mi-ar plăcea să devalorizez schimbările climatice. Nu aș vrea să spun: „Nu ar trebui să vă faceți griji pentru schimbările climatice”. Și acesta este un risc uriaș”, a spus Hinton într-un interviu pentru Reuters. „Dar cred că acest lucru ar putea ajunge să fie mai urgent.”
„Odată cu schimbările climatice, este foarte ușor să recomanzi ce ar trebui să faci: nu mai ardei carbon. Dacă faci asta, în cele din urmă lucrurile vor fi bine. Pentru asta nu este deloc clar ce ar trebui să faci.”
Hinton s-a alăturat unui cor tot mai mare de experți, inclusiv Elon Musk și economistul de top al Microsoft, care au ridicat alarma cu privire la amenințările care vor apărea din dezvoltarea neîngrădită a inteligenței artificiale.
Criticile au escaladat în urma succesului fulger al ChatGPT, chatbot-ul dezvoltat de OpenAI susținut de Microsoft.
Criticii au susținut că IA nereglementată ar putea alimenta răspândirea dezinformării, ar putea provoca pierderi majore pe piața muncii și ar putea oferi actorilor răi un nou instrument pentru a face ravagii în societate.
La începutul acestei luni, Hinton a recunoscut că acum regretă parțial munca din viața sa din cauza riscurilor potențiale. El și-a exprimat teama că AI avansată va scăpa în cele din urmă de sub controlul oamenilor, pe măsură ce sistemele dezvoltă capacitatea de a crea și rula propriul cod de computer. El a citat posibilitatea sistemelor de arme alimentate de AI ca fiind doar o posibilitate înfricoșătoare.
În același timp, informaticianul a spus că nu sprijină un apel din partea lui Musk și a altor peste 1.000 de experți în martie pentru a implementa o pauză de șase luni în dezvoltarea avansată a IA, astfel încât să poată fi puse în aplicare liniile directoare adecvate.
Hinton a descris conceptul de pauză ca fiind „complet nerealist”.
„Sunt în tabăra care crede că acesta este un risc existențial și este suficient de aproape încât ar trebui să muncim foarte mult chiar acum și să punem o mulțime de resurse pentru a ne gândi ce putem face în privința asta”, a spus Hinton.
Săptămâna trecută, administrația Biden i-a găzduit pe CEO-ul Google Sundar Pichai, CEO-ul OpenAI Sam Altman și diverși alți lideri tehnologici pentru un forum despre AI. Casa Albă a spus că summitul va servi drept o „discuție sinceră și constructivă” despre cum să abordăm progresele în tehnologie.
În 2018, Hinton a primit Premiul Turing – echivalentul mondial al calculului al Premiului Nobel – pentru munca pe rețelele neuronale care a fost descrisă ca „dezvolte majore în inteligența artificială”.
El este creditat pe scară largă pentru a pus bazele sistemelor AI care au dus în cele din urmă la crearea ChatGPT și a altor produse de top.
Cu fire Post