KYIV, Ucraina (AP) — Forțele aeriene ucrainene au susținut sâmbătă că au doborât o rachetă hipersonică rusă deasupra Kievului folosind sisteme de apărare american Patriot recent achiziționate, prima dată când țara a reușit să intercepteze una dintre cele mai moderne rachete ale Moscovei.
Comandantul Forțelor Aeriene Mykola Oleshchuk a declarat într-o postare Telegram că racheta balistică de tip Kinzhal a fost interceptată într-un atac peste noapte asupra capitalei Ucrainei la începutul săptămânii. A fost, de asemenea, prima dată când se știe că Ucraina a folosit sistemele de apărare Patriot.
„Da, am doborât „unicul” Kinzhal”, a scris Oleshchuk. „S-a întâmplat în timpul atacului nocturn de pe 4 mai pe cerul regiunii Kiev.”
Oleshchuk a spus că racheta Kh-47 a fost lansată de o aeronavă MiG-31K de pe teritoriul Rusiei și a fost doborâtă cu o rachetă Patriot.
Kinzhal este una dintre cele mai recente și mai avansate arme rusești. Armata rusă spune că racheta balistică lansată din aer are o rază de acțiune de până la 2.000 de kilometri (aproximativ 1.250 de mile) și zboară cu o viteză de 10 ori mai mare decât sunetul, ceea ce face dificilă interceptarea.
O combinație de viteză hipersonică și un focos greu permite Kinzhal-ului să distrugă ținte puternic fortificate, cum ar fi buncăre subterane sau tuneluri montane.
Armata ucraineană a recunoscut anterior că nu are bunuri pentru a-i intercepta pe Kinzhal.
„Spuneau că Patriot este o armă americană învechită, iar armele rusești sunt cele mai bune din lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ihnat, la postul de televiziune Channel 24 din Ucraina. „Ei bine, există o confirmare că funcționează eficient chiar și împotriva unei rachete super-hipersonice.” spuse Ihnat.
El a spus că interceptarea cu succes a lui Kinzhal este „o palmă pentru Rusia”.
Ucraina a primit prima livrare de rachete Patriot la sfârșitul lunii aprilie. Nu a specificat câte sisteme are sau unde au fost implementate, dar se știe că acestea au fost furnizate de Statele Unite, Germania și Țările de Jos.
Germania și SUA au recunoscut că au trimis fiecare cel puțin un sistem, iar Țările de Jos au spus că au furnizat două, deși nu este clar câte sunt în funcțiune în prezent.
Trupele ucrainene au primit pregătirea extinsă necesară pentru a putea localiza în mod eficient o țintă cu ajutorul sistemelor, a se bloca cu radar și a foc. Fiecare baterie necesită până la 90 de personal pentru operare și întreținere.
Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că a cerut pentru prima dată sistemele Patriot când a vizitat SUA în august 2021, cu luni înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, dar la șapte ani după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea a Ucrainei.
El a descris deținerea sistemului drept „un vis”, dar a spus că i s-a spus în SUA la acea vreme că era imposibil.
Patriot a fost lansat pentru prima dată de SUA în anii 1980. Sistemul costă aproximativ 4 milioane de dolari per rachetă, iar lansatoarele costă aproximativ 10 milioane de dolari fiecare, potrivit analiștilor.
Cu un asemenea cost, s-a crezut pe scară largă că Ucraina îi va folosi pe Patrioți doar împotriva aeronavelor rusești sau a rachetelor hipersonice.
Într-o postare Telegram de sâmbătă, Valerii Zaluzhnyi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că i-a mulțumit generalului american Mark Milley, președintele Statului Major Comun, pentru ajutorul american acordat Ucrainei.
Zaluzhnyi a spus că l-a informat și pe Milley „despre situația de pe front și despre pregătirile” pentru contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei.
Ucraina nu a spus când ar putea lansa contraofensiva, dar este anticipată pe scară largă în această primăvară.
Într-un interviu acordat săptămâna aceasta pentru revista Foreign Affairs, Milley a spus că nu va specula dacă sau când ar putea veni, dar că, cu asistența NATO pentru a ajuta la antrenarea și echiparea a nouă brigăzi de arme combinate, blindaje și infanterie mecanizată, „ucrainenii. chiar acum au capacitatea de a ataca.”
El a mai spus că capacitatea lor de a se apăra a fost „în mod semnificativ îmbunătățită față de ceea ce erau în urmă cu doar un an”.
„Nu vreau să sugerez că ar putea sau nu să conducă o operațiune ofensivă în următoarele săptămâni”, a spus el. „Asta va depinde de ei. Au o cantitate semnificativă de planificare și coordonare și toate acestea de făcut, dacă ar face o operațiune ofensivă. Dar sunt pregătiți să facă atac sau apărare.”
În alte evenimente, oficialii atât din Rusia, cât și din Ucraina au spus că au efectuat un alt schimb regulat de prizonieri de război.
Ministerul rus al Apărării a declarat că a adus trei piloți militari înapoi în Rusia, iar șeful de stat major al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, Andriy Yermak, a declarat că 45 de luptători care au apărat oțelul Azovstal din Mariupol au fost returnați în Ucraina.
Tot sâmbătă, Forțele Speciale de Operații ale Ucrainei au acuzat Rusia că folosește muniții cu fosfor în încercarea de a strânge controlul asupra orașului Bakhmut din estul forțelor ucrainene.
Trupele ruse au încercat să cuprindă orașul de mai bine de nouă luni, dar forțele ucrainene încă se agață de pozițiile de la marginea de vest a orașului.
Sâmbătă, ziarul Ukrainska Pravda a citat oficiali militari spunând că „inamicul a folosit fosfor și muniție incendiară în Bakhmut în încercarea de a șterge orașul de pe fața pământului”.
O fotografie care însoțește reportajul ziarului arăta o zonă urbană luminată cu foc în mai multe locuri.
Acuzațiile nu au putut fi verificate în mod independent.
Forțele ruse nu au comentat afirmația, dar au respins acuzațiile anterioare din partea Ucrainei că ar fi folosit fosfor.
Legislația internațională interzice utilizarea fosforului alb sau a altor arme incendiare – muniții concepute pentru a incendia obiecte sau a provoca arsuri – în zonele în care ar putea exista concentrații de civili.
Fosforul alb poate fi folosit și pentru iluminare sau pentru a crea ecrane de fum.
___
Urmăriți acoperirea AP despre războiul din Ucraina la https://apnews.com/hub/russia-ukraine