BELGRAD, Serbia (AP) — Un bărbat înarmat a ucis opt persoane și a rănit 14 în două sate din Serbia, au declarat autoritățile, zguduind o națiune aflată încă în durere din cauza unui împușcătură în masă la o școală cu o zi mai devreme. Poliția a arestat un suspect vineri, după o căutare de toată noaptea.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a numit împuşcăturile de joi târziu un atac asupra întregii naţiuni. Vucic a spus că suspectul purta un tricou cu un slogan pro-nazist, dar nu a speculat cu privire la motiv. Poliția a spus că suspectul era un bărbat născut în 2002.
Uciderile au avut loc la o zi după ce un băiat de 13 ani a folosit armele tatălui său pentru a ucide opt colegi de studenți și un gardian la o școală din Belgrad, capitală.
Vărsarea de sânge consecutivă a trimis unde de șoc printr-o națiune balcanică marcată de războaie, dar neobișnuită cu crimele în masă. Deși Serbia este plină de arme rămase de la conflictele din anii 1990, ultima împușcătură în masă înainte de această săptămână a fost în 2013, când un veteran de război a ucis 13 oameni într-un sat din centrul sârbilor.
Personalități publice, politicieni și experți au apărut succesiv la TV vineri, încercând cu disperare să explice tragediile. Prima a amorțit țara de durere, în timp ce a doua a sporit anxietatea cu privire la ceea ce ar putea urma – și a pornit la căutarea sufletului într-o națiune profund divizată, unde criminalii de război condamnați sunt adesea glorificați și violența împotriva grupurilor minoritare rămâne adesea nepedepsită.
„Acesta este un moment în care o națiune decide dacă va merge pe o cale de vindecare”, a declarat actorul Srdjan Timarov la televiziunea N1. „Singura altă cale este să declari capitularea.”
Pe măsură ce a început o perioadă de doliu la nivel național, ecranele TV s-au umplut cu oameni îmbrăcați în negru, iar muzica a fost interzisă pe undele de radio, precum și în cafenele și restaurante. Oamenii s-au aliniat la Belgrad pentru a dona sânge, răspunzând la un apel pentru proviziile necesare pentru a trata răniții. Posturile de televiziune au prezentat experți care au oferit sfaturi pentru a face față și strategii pentru a discuta despre tragedii cu copiii.
Atacul de joi a avut loc în apropiere de Mladenovac, un municipiu situat la aproximativ 50 de kilometri (30 de mile) sud de capitală, unde atacatorul a ucis mai întâi cinci persoane și a rănit șase într-un sat, apoi a ucis încă trei și a rănit opt în celălalt, potrivit poliției.
Vucic a spus că bărbatul înarmat a vizat oamenii „oriunde s-ar fi aflat”.
În satul Dubona, sângele a pătat în curtea școlii în care s-au tras unele focuri și, de asemenea, pe o bucată de pământ lângă o bancă unde locuitorii stau adesea să împartă o bere și să discute.
„Am auzit niște sunete tak-tak-tak”, și-a amintit Milan Prokic, un rezident din Dubona. Prokic a spus că prima dată a crezut că oamenii trag pentru a sărbători o naștere, așa cum este tradiția în Serbia.
„Dar nu a fost asta. Rușine, mare rușine”, a adăugat Prokic.
După împușcături, suspectul a deturnat un taxi și l-a forțat pe șofer să-l ducă la peste 100 de kilometri spre sud, până în Vinjiste, satul în care a fost în cele din urmă arestat, a spus poliția. Ofițerii au găsit un depozit mare de muniție și arme ilegale, inclusiv grenade de mână, o pușcă automată și pistoale, în timp ce perchezitionau casa unei rude și o cabană într-un alt sat.
Autoritățile au publicat o fotografie care arată un tânăr într-o mașină de poliție, într-un tricou albastru, cu sloganul „Generația 88”. Opturile duble sunt adesea folosite ca prescurtare pentru „Heil Hitler”, deoarece H este a opta literă a alfabetului.
Vucic a spus că suspectul a repetat cuvântul „dispreț”, dar nu este clar ce înseamnă asta.
Președintele a promis într-o adresă că suspectul „nu va mai vedea niciodată lumina zilei”. El s-a referit la atac ca pe un act de teroare și a anunțat măsuri mai dure de control al armelor, pe lângă cele propuse de guvern cu o zi mai devreme.
El a cerut un moratoriu asupra noilor licențe pentru toate armele în următorii doi ani, o revizuire a tuturor licențelor actuale, pedepse mai lungi cu închisoarea pentru cei care încalcă regulile și pedepse „acerbe” pentru oricine este prins cu arme ilegale. Dar mai întâi poliția va oferi o amnistie pentru a încuraja oamenii să predea arme ilegale – o acțiune care a avut un succes limitat în trecut.
„Vom dezarma Serbia”, a promis Vucic, spunând că guvernul va schița noile reguli vineri mai târziu.
Ministrul Sănătăţii, Danica Grujicic, a declarat că printre răniţi se numără o adolescentă care a fost lovită la cap şi un alt adolescent căruia i-a trebuit extirpat un rinichi.
„Nu am mai văzut asta din anii 1990 (epoca războiului)”, a spus ministrul. „Sunt stabili deocamdată, dar nu poți spune niciodată sigur cu rănile prin împușcătură.”
În timp ce guvernul sârb a încercat să restrângă armele, iar poliția s-a întrebat pentru a investiga violențele noi, națiunea a început să se întrebe ce factori sociali ar fi putut contribui la împușcăturile în masă. Serbia are unul dintre cel mai mare număr de arme de foc pe cap de locuitor din lume, iar armele sunt trase frecvent în aer pentru a marca nașterea unui copil sau alte ocazii speciale.
Experții au avertizat în mod repetat asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste arme, împreună cu decenii de instabilitate rezultată din conflictele din anii 1990, precum și cu dificultățile economice continue.
Profesorul de psihologie de la Universitatea din Belgrad, Dragan Popadic, a subliniat diverse forme de violență care se desfășoară în societate, inclusiv hărțuirea oponenților politici de către populiștii conducători și grupurile agresive de huligani din sport.
„Oamenii au fost brusc zdruncinați în realitate și în oceanul de violență în care trăim, cum a crescut de-a lungul timpului și cât de mult a fost neglijată societatea noastră de zeci de ani”, a declarat Popadic pentru Associated Press în urma primei împușcături. „Este ca și cum lanterne s-au aprins peste viețile noastre și nu ne mai putem ocupa doar de treburile noastre.”
Unii comentatori au cerut ca echipele susținute de stat să lucreze la prevenirea violenței. Partidele de opoziție au cerut luni un marș împotriva violenței, au cerut guvernului să controleze conținutul media și au cerut demisia a trei miniștri.
„Serbia nu este un butoi de pulbere. Serbia a explodat”, a declarat Marinika Tepic, vicepreședintele unui partid de opoziție.
Înainte de ultimele atacuri, Serbia și-a petrecut joi o mare parte din timpul împușcăturii de la școala Vladislav Ribnikar din Belgrad. Elevii, mulți îmbrăcați în negru și purtând flori, au umplut străzile din jurul școlii primare, aducând un omagiu tăcut colegilor lor uciși. Vineri, rezidenții au așteptat la o coadă lungă în fața școlii pentru a semna o carte de condoleanțe.
Sindicatele sârbe ale profesorilor au anunțat proteste și greve pentru a avertiza despre o criză în sistemul școlar și pentru a cere schimbări.
Atacul de la școală a lăsat și șapte persoane internate, șase copii și un profesor. O fată care a fost împușcată în cap rămâne în stare care pune viața în pericol, iar un băiat este în stare gravă cu leziuni ale coloanei vertebrale, a declarat vineri Grujicic.
Autoritățile au spus că presupusul împușător, Kosta Kecmanovic, era prea tânăr pentru a fi acuzat și judecat. El a fost internat într-un spital de boli psihice, iar tatăl său a fost reținut sub suspiciunea că ar pune în pericol securitatea publică.
___
Jurnalistul Associated Press Sabina Niksic a contribuit din Saraievo, Bosnia-Herțegovina.