Înscrieți-vă pentru buletinul informativ științific Wonder Theory al CNN. Explorați universul cu știri despre descoperiri fascinante, progrese științifice și multe altele.
CNN —
Cu meteoriți strălucitori care strălucesc pe cer de la ploaia de meteoriți Acvariide și cu șansa de a vedea o eclipsă de Lună, vineri va fi momentul să privim spre cer pentru o zi de evenimente cerești spectaculoase.
Oricine se aventurează să găsească un meteor cu spectacolul Acvariide din acest an ar putea vedea până la 20 de meteori pe oră, dar va trebui să vă treziți devreme – cele mai bune momente pentru a încerca să vedeți un meteor va fi chiar înainte de zori, vineri, sâmbătă sau Duminică. Ora de vârf estimată a evenimentului este sâmbătă, ora 11:00 ET.
Alături de duș vine și luna florii de mai, prima lună plină a „lunii florii” și alinierea sa aproape perfectă cu Soarele și Pământul. Această aliniere va crea ceea ce este cunoscut ca o eclipsă de lună penumbrală, care este momentul în care Luna intră în umbra exterioară a Pământului. Acest eveniment va fi între 11:13 și 15:31 ET vineri, dar nu va fi vizibil în America, deoarece luna nu este sus atunci. Dar va provoca o estompare a suprafeței lunare pentru cei din Africa, Asia și Australia.
Ciocnirea evenimentelor cerești ar putea fi incitantă pentru pasionații de spațiu, dar împreună îți pot împiedica vederea. Cu luna complet plină, Acvariidele vor trebui să concureze cu unele interferențe de lumină strălucitoare pentru a fi văzute pe cerul nopții.
„Aș sugera să ieși în jurul orei 3 dimineața. Ia-ți un scaun de gazon și pune-ți luna în spate”, a spus Robert Lunsford, coordonatorul rapoartelor de mingi de foc pentru Societatea Americană de Meteori. „Căutați acești meteori rapizi care scapă în sus de la orizontul estic. Nu toți meteorii pe care îi vedeți vor fi Eta Aquariids, dar sunt ușor de spus, deoarece Eta Aquariids sunt foarte rapizi.”
În timpul unei eclipse, umbra pe care o aruncă Pământul este împărțită în două secțiuni: umbra, care este centrul întunecat, și penumbra, umbra exterioară mai slabă. În timpul unei eclipse penumbrale, luna rămâne pe acest inel exterior, părând ca și cum s-ar stinge, dar nu se întunecă complet ca o eclipsă totală de lună.
„Luna trece prin porțiunea din umbra Pământului și, pentru că pășește umbra, nu este la fel de multă distanță ca atunci când trece prin întreaga umbră a Pământului”, a spus Noah Petro, șeful Departamentului de Geologie Planetară, Geofizică și Geochimie al NASA. Lab, observând că va fi greu pentru cineva să vadă. „Scăderea lunii este foarte ușoară, dar dacă cineva se află într-un loc întunecat, poate observa că luna plină nu este la fel de strălucitoare ca de obicei.”
Totuși, Petro a încurajat oamenii din Asia și Australia să iasă și să vadă eclipsa de Lună.
„Orice șansă pe care o au oamenii de a ieși și de a privi luna este o oportunitate excelentă de a ne conecta cu luna noastră. Eclipsele (penumbrale sau totale) sunt scuze grozave pentru a arunca o privire asupra lunii și a începe să o privim mai regulat!”
Fiecare ploaie anuală de meteori are un radiant, constelația din care par să provină meteorii. Constelația Acvariidelor este Vărsător, de unde și numele dușului, și se află pe ecliptică, calea soarelui pe cer.
Acvariidele sunt vizibile doar chiar înainte de zori, deoarece radiația se ridică cu câteva ore înainte de soare, limitând orele de seară în care le puteți vedea.
Cei din zonele nordice, cum ar fi Canada, vor avea o fereastră mai mică pentru a vedea activitatea, a spus Lunsford, de la American Meteor Society, în timp ce cei din emisfera sudică vor avea un interval de timp puțin mai lung în care radiația va fi ridicată, iar soarele va fi în continuare. fii jos.
Acvariidele produc de obicei meteori care sunt mai rapizi decât alții, inclusiv ultimul eveniment al Lyrids din aprilie, ceea ce înseamnă că tind să producă trenuri mai persistente, urme de fum cauzate de dezintegrarea meteorilor fulgerător. Viteza unui meteor este determinată de unghiul în care acesta întâlnește Pământul, Acvariidele ciocnind în mare parte cu atmosfera, a spus Lunsford.
Lunsford a menționat, de asemenea, că vârful din acest an este de așteptat să vadă ceva mai mulți meteori pe oră, iar anul viitor cu atât mai mult din cauza perturbației care a făcut ca traseul de resturi să se apropie de Pământ. În 2024, Lunsford estimează că cei din Tropicele de Sud ar putea vedea o gamă de 75 până la 100 de meteori pe oră.
„Nu aveți nevoie de echipamente scumpe; este o modalitate prin care poți participa la astronomie fără a cheltui mulți bani și este distractiv”, a spus Lunsford. „Puteți aduce contribuții științifice utile numărând numărul de meteori pe care îi vedeți și încercând să-i separați în liride sau non-liride.
„În plus, este ca și cum ai avea o sărbătoare la începutul zilei de 4 iulie… să vezi o stea căzătoare. Și, cine știe, poți să-ți faci o mulțime de urări dacă vezi o grămadă.”
Eta Aquariids vor rămâne până pe 27 mai, dar dacă ați ratat vârful lor, există multe mai multe oportunități de a observa un meteor.
Iată ploile de meteori rămase din 2023 și datele de vârf ale acestora:
• Acvariide din Delta de Sud: 30-31 iulie
• Alfa Capricornide: 30-31 iulie
• Perseide: 12-13 august
• Orionide: 20-21 octombrie
• Tauridele de Sud: 4-5 noiembrie
• Tauride nordice: 11-12 noiembrie
• Leonide: 17-18 noiembrie
• Geminide: 13-14 decembrie
• Ursidi: 21-22 decembrie
Evenimentul eclipsei de Lună penumbrală este vizibil numai pentru cei din anumite părți ale lumii, dar există și alte șanse de a vedea o eclipsă în zona dvs.:
Dacă locuiți în America de Nord, Centrală sau de Sud, o eclipsă de soare inelară va avea loc pe 14 octombrie, când Luna se mișcă în fața vederii Pământului asupra soarelui, creând un cerc clar, de foc pe cer.
Pe 28 octombrie, o eclipsă parțială de lună va fi vizibilă în Europa, Asia, Australia, Africa, părți din America de Nord și o mare parte din America de Sud.
Anul acesta va avea 13 luni pline, dintre care două în august. Iată lista lunilor pline rămase în 2023, conform Almanahului fermierilor:
• 3 iunie: Luna de căpșuni
• 3 iulie: lună de Buck
• 1 august: Luna de sturion
• 30 august: Luna albastră
• 29 septembrie: Luna recoltei
• 28 octombrie: Luna vânătorului
• 27 noiembrie: Lună Castor
• 26 decembrie: Lună rece