De Farouk Chothia la Londra și Imogen Foulkes la Geneva
stirile BBC
Peste 100.000 de oameni au fugit din Sudan de când au izbucnit lupte grele între forțele rivale pe 15 aprilie, a anunțat ONU.
Oficialii au avertizat despre o „catastrofă totală” dacă luptele nu se încheie.
Alte 334.000 de persoane au fost strămutate în Sudan.
Luptele continuă în capitală, Khartoum, între armată și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF), în ciuda încetării focului care urmează să fie în vigoare.
Eforturile diplomatice sunt intensificate pentru a încerca să aducă părțile în conflict la masa negocierilor.
Marți, Ministerul de Externe al Sudanului de Sud a declarat că armata și RSF au convenit „în principiu” asupra unui nou armistițiu de șapte zile din 4 mai și au promis că vor trimite reprezentanți la discuții.
Declarația sa a venit la o zi după ce trimisul special al ONU în Sudan, Volker Perthes, a declarat agenției de presă AP că cele două părți au convenit să negocieze o încetare a focului „stabilă și de încredere”.
Arabia Saudită a fost un loc potențial pentru discuții, a adăugat el.
Dacă vor avea loc discuții, ar fi prima întâlnire dintre cele două părți de la începutul conflictului.
Peste 500 de oameni au fost uciși și peste 4.000 au fost răniți în lupte, potrivit Ministerului Sănătății din Sudan.
O serie de încetări temporare a focului nu au reușit să se mențină, armata continuând să lovească Khartoum cu lovituri aeriene în încercarea de a slăbi RSF.
Grupul paramilitar a declarat că a doborât un avion de luptă MiG deasupra orașului, dar nu există o confirmare independentă a afirmației.
Lupte puternice au avut loc și în Darfur, în vestul Sudanului.
Purtătoarea de cuvânt a Agenției ONU pentru Refugiați, Olga Sarrado, a declarat reporterilor de la Geneva că totalul de 100.000 include oameni din Sudan, cetățeni sudanezi de Sud care se întorceau acasă și oameni care erau deja refugiați în Sudan care fugeau de lupte.
De asemenea, refugiații au fugit peste granița Sudanului cu Egiptul în nord și Ciadul în vest.
Majoritatea statelor europene au finalizat evacuarea cetățenilor lor, dar Rusia a declarat marți că trimite patru avioane militare pentru a zbura peste 200 de persoane – inclusiv cetățenii săi și cei din „țările prietene” – din Sudan.
În Khartoum, alimentele, apa și electricitatea se epuizează, dar proviziile de ajutor disperate – expediate de ONU în Port Sudan – sunt depozitate din cauza violenței. Între timp, jefuirea pe scară largă înseamnă că nu există o modalitate sigură de a le livra.
Directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Ahmed al-Mandhari, a declarat că unitățile de sănătate au fost atacate în Khartoum, iar unele sunt folosite ca baze militare.
„Până în prezent, au fost raportate aproximativ 26 de atacuri asupra unităților de asistență medicală. Unele dintre aceste atacuri au dus la moartea lucrătorilor din domeniul sănătății și a civililor din aceste spitale”, a declarat el pentru BBC.
„De asemenea, știți că unele dintre aceste spitale sunt folosite ca baze militare și au aruncat personalul, au aruncat pacienți din aceste unități de sănătate”, a adăugat el.
Luni, Coordonatorul Umanitar al ONU în Sudan, Abdou Dieng, a declarat că mai bine de două săptămâni de lupte devastatoare riscă să transforme criza umanitară a țării într-o „catastrofă totală”.
„Chiar înainte de criza actuală, o treime din populația Sudanului, aproape 16 milioane de oameni, avea deja nevoie de ajutor umanitar. Aproximativ 3,7 milioane de persoane au fost deja strămutate în interior, majoritatea în Darfur”, a spus el.