Analize recente efectuate de oameni de ştiinţă austrieci au scos la iveală cel puţin trei substanţe poluante în zona din Ungaria afectată de deversarea de noroi roşu, acestea putând avea repercusiuni la nivel ecologic, a declarat, marţi, organizaţia Greenpeace.
Alte trei substanţe poluante, găsite de Greenpeace în zona afectată de deversarea de noroi roşu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pe lângă conţinutul mare de arsenic, niveluri superioare normalului de antimoniu, nichel şi cadmiu au fost găsite în mostre luate din noroiul roşu deversat în oraşul Ajka şi împrejurimi, potrivit unei declaraţii a Greenpeace.
Rezultatele testelor efectuate de Autoritatea vieneză de mediu au arătat că nivelul de antimoniu, substanţă potenţial canceroasă, este de trei ori mai mare decât nivelul permis, susţine organizaţia
Nichelul este un alergen şi cadmiul poate cauza probleme în solul tratat cu îngrăşăminte chimice şi are efecte negative, de asemenea, asupra sistemelor reproductiv şi nervos, potrivit raportului.
Greenpeace a declarat că poluarea cu arsenic din zonă este cea mai gravă problemă şi a criticat Guvernul ungar pentru că nu a dat publicităţii rezultatele niciunui test de mediu, după deversarea de reziduuri chimice dintr-un rezervor spart, lunea trecută.
Uniunea Europeană s-a angajat să trimită şase experţi pentru a verifica nivelul de poluare a aerului şi apei, iar trei dintre aceştia au sosit deja şi au început lucrul în zonă.
Potrivit unei declaraţii a Greenpeace de vinerea trecută, concentraţia de arsenic din împrejurimile satului Kolontar, zona rezidenţială cea mai afectată de acest accident industrial, este dublă faţă de nivelul normal, iar datele oficiale sunt eronate.
Autoritatea ungară în domeniul sănătăţii şi Academia ungară de Ştiinţe (ANTSZ) au răspuns că metodele lor sunt testate, iar măsurătorile lor corecte.