Preşedintele sirian Bashar al-Assad va face o vizită în România în acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne, un acord de extrădare intrând în acest pachet, a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pentru MEDIAFAX.
EXCLUSIV: Preşedintele Siriei vine în România pentru semnarea acordului de extrădare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Baconschi este într-o vizită oficială în Republica Arabă Siriană, la invitaţia omologului său, ocazie cu care a discutat, inclusiv cu preşedintele Bashar Al-Assad, despre relaţiile bilaterale şi evoluţiile din Orientul Mijlociu.
„Am făcut această vizită pentru a marca 55 de ani de relaţii româno-siriene”, a explicat ministrul.
Referitor la întrevederea pe care a avut-o în cursul dimineţii cu preşedintele sirian, şeful diplomaţiei a spus că acesta va veni la Bucureşti în acest an.
„Preşedintele Bashar al-Assad va vizita România în curând”, a spus ministrul Baconschi, adăugând că această vizită este în pregătire şi că va avea loc în cursul acestui an.
„Preşedintele sirian a apreciat vizita preşedintelui Traian Băsescu efectuată în 2008. Semnalul transmis atunci, alături de Franţa şi de alte state a scos din izolare Siria”, a explicat ministrul pentru MEDIAFAX.
El a ţinut să sublinieze că Siria este un actor foarte important în regiune şi că acesta este un motiv în plus pentru care Bucureştiul doreşte o intensificare a relaţiilor economice.
Întrebat dacă, în condiţiile în care MAE a anunţat că va fi discutată şi extinderea cadrului juridic bilateral cu ocazia vizitei sale la Damasc, a avut convorbiri pe tema acordului de extrădare cu Siria, şeful diplomaţiei române a spus că vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne cu ocazia venirii lui Bashar al-Assad la Bucureşti.
„Cu ocazia vizitei preşedintelui vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne”, a spus ministrul, care, întrebat despre acordul de extrădare, a adăugat că acesta „intră la pachet”.
Ministrul a spus că documentele sunt în pregătire şi că au avut loc negocieri la Bucureşti şi Damasc.
O serie de consultări politico-diplomatice cu partea siriană au avut loc, în iunie, la MAE, printre subiectele discutate figurând analiza stadiului negocierilor privind completarea cadrului juridic bilateral.
Preşedintele Băsescu a făcut o vizită în Siria în octombrie 2008. Şeful statului declara la acea dată, la finalul întâlnirii cu omologul său de la Damasc, Bashar al-Assad, că subiectul legat de situaţia omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost discutat. Întrebat în legătură cu un acord între România şi Siria privind Justiţia, Băsescu a răspuns: „Înţeleg aluzia, a fost discutat subiectul Omar Hayssam”.
Un an mai târziu, la 16 noiembrie 2009, şeful statului declara că vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului de extrădare între România şi Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam să fie extrădat în România.
Biroul de presă al Ministerului de Externe a comunicat, la 8 ianuarie, la solicitarea MEDIAFAX, că MAE a transmis autorităţilor siriene un proiect de tratat privind extrădarea, elaborat de Ministerul Justiţiei. Potrivit MAE, proiectul de tratat se află în prezent în analiza părţii siriene. Tot la acea dată, Ministerul Justiţiei a confirmat că a înaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, precizând că nu a fost sesizat de partea siriană „cu poziţii legate de acest proiect”.