Claude Lévi-Strauss va împlini, pe 28 noiembrie, 100 de ani, ocazie ce va fi sărbătorită printr-o serie de evenimente omagiale, pe care distinşi oameni de cultură le organizează în cinstea celui care a pus bazele antropologiei moderne şi a influenţat mai multe generaţii de cercetători.
Printre evenimentele omagiale programate cu ocazia aniversării lui Claude Lévi-Strauss se numără unul organizat la Musée des arts premiers, din Paris, unde mai multe personalităţi ale culturii vor oferi o lectură a celor mai importante texte ale „părintelui” antropologiei moderne, o emisiune specială pe postul cultural Arte şi expunerea a circa 20 dintre lucrările academicianului francez în mai multe librării.
Claude Lévi-Strauss devine, de asemenea, primul academician francez care îşi sărbătoreşte centenarul. Lévi-Strauss a fost ales membru al Academiei Franceze în 1973, însă, în ultimii ani, din cauza unor probleme de sănătate, activitatea sa din cadrul acestei instituţii a fost limitată.
Începând din anii 1950, odată cu publicarea lucrării sale „Les structures élémentaires de la parenté” (1949), Claude Lévi-Strauss a oferit o nouă metodă de analiză a structurilor parentale, care a devenit foarte utilă multor antropologi, mai ales în Franţa.
Legăturile parentale, potrivit lui Claude Lévi-Strauss, sunt esenţa antropologiei, ştiinţă care studiază omul în dimensiunea sa socială.
„Marea problemă a antropologiei constă în diferenţele dintre culturi. De ce există culturi diferite? La această întrebare el (Claude Lévi-Strauss, n.r.) a adus o perspectivă nouă, cea a existenţei unei ordini aflate în spatele diferitelor culturi. Nu este un hazard. Nu este o consecinţă a istoriei faptul că societăţile sunt diferite”, a declarat Anne-Christine Taylor, specialistă în culturi indigene din zona Amazonului şi fostă elevă a lui Lévi-Strauss.
Elaborarea unui sistem care pleca de la această premisă a pus bazele structuralismului, curent al cărui fondator este considerat Lévi-Strauss.