Prăbuşirea elicopterului israelian în România oferă indicii referitoare la prăgătirile Israelului pentru operaţiuni militare strategice la distanţe mari de propriul teritoriu, comentează site-ul Ynetnews.com, precizând că ţările care găzduiesc exerciţii nu ştiu niciodată ce pregătesc israelienii.
„Operaţiunile Forţelor Aeriene Israeliene în ţări europene sunt mereu clasificate. Ţara-gazdă nu ştie niciodată ce se află în spatele manevrelor de pe teritoriul ei. Astfel de antrenamente pot avea loc în Ungaria, România, Grecia, Italia, Germania, chiar şi Canada, şi în mod sigur în Statele Unite. În cele mai multe cazuri, antrenamentele nu includ exerciţii comune ale Forţelor Aeriene Israeliene şi ale specialiştilor din ţara-gazdă; de obicei, ţara-gazdă oferă Forţelor Aeriene israeliene o platformă de antrenament pentru două săptămâni sau mai mult”, explică autorul articolului publicat pe site-ul Ynetnews.com.
„Recenta prăbuşire a elicopterului în România a adus în atenţie activitatea Forţelor Aeriene Israeliene în această ţară şi, în plus, demonstrează că elicopterele de transport sunt elemente indispensabile în doctrina strategică a Israelului. Până acum, presa străină se concentra pe avioanele de vânătoare israeliene care s-ar pregăti pentru o posibilă intervenţie împotriva Iranului. Elicopterele erau într-un con de umbră, dar dezastrul din România le-a adus în atenţie”, adaugă site-ul Ynetnews.com.
Potrivit publicaţiei israeliene, se pare că echipamentele militare necesare exerciţiilor din România, în afara elicopterelor, au fost trimise la bordul unor avioane Hercules, care pot transporta şi sisteme de luptă.
Coroborând datele, ipoteza este cea a unei „operaţiuni speciale a forţelor de comando pe teritoriul inamic. De asemenea, dacă observăm trupele terestre participante şi prezenţa controlorilor de trafic israelieni colaborând cu colegii lor din ţara-gazdă, avem o forţă care, teoretic, poate desfăşura o operaţiune militară semnificativă de pe un aeroport străin sau o operaţiune de salvare a militarilor israelieni ori piloţilor într-o zonă foarte îndepărtată de Israel”, explică Ynetnews.com, subliniind că schimbul de informaţii cu ţări prietene permite acomodarea israelienilor cu terminologia militară a ţărilor NATO.