În prima jumătate a anului, în judeţul Arad, 6.256 de firme au fost radiate, 913 au intrat în faliment, iar 222 au intrat în insolvenţă. Conform datelor statistice, după prima jumătate a lui 2010 au mai rămas 28.757 firme active faţă de aproximativ 45.148 în anul 2008.
„Situaţia actuală a sectorului IMM este cât se poate de dramatică, pe fondul diminuării numărului de companii active, atât la nivel naţional, cât şi regional şi local. Astfel, faţă de anul precedent, la nivel naţional, numărul de firme active s-a diminuat cu 121.814 companii”, ne explică Mihaela Breaz, directorul executiv al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, filiala Arad. Anul acesta au mai rămas active, la nivelul judeţului 20.590 de societăţi comerciale şi aproximativ 8.200 persoane fizice autorizate.
Pentru a analiza aceste probleme şi pentru a discuta situaţia actuală a sectorului IMM din judeţul Arad, membrii CNIPMMR, Arad se vor întâlni astăzi la Păuliş, unde vor discuta şi modalităţile de promovare la nivel naţional a unor propuneri legislative şi fiscale pentru a depăşi momentul de criză economică. Printre aceste propuneri se numără – eliminarea impozitului minim şi înlocuirea lui cu unul progresiv, raportat la cifra de afaceri, diminuarea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%, diminuarea cu 3% a contribuţiilor datorate bugetului de stat în vederea reducerii costurilor cu forţa de muncă, reducerea achiziţiilor publice în sectorul bugetar cu 75% şi prioritizarea investiţiilor în funcţie de urgenţele momentului, demararea cu prioritate şi urgenţă a lucrărilor în infrastructură.