Rezultatele la Bacalaureat au nemulţumit mulţi elevi şi părinţi. Dacă la nivel naţional rata promovabilităţii a fost mult mai scăzută decât în Arad, de exemplu pentru Bucureşti doar 58% dintre candidaţi au promovat examenul şi pentru judeţul nostru a fost un şoc – 15% dintre examinaţi obţinând medii mai mici de 6. Acest fapt i-a determinat pe arădeni să depună peste 800 de contestaţii, cele mai multe la Limba română.
În Arad trei candidaţi au reuşit să obţină media 10 pe linie, fiind vorba de doi absolvenţi ai Colegiului „Elena Ghiba Birta” din Arad – Bogdan Duicu şi Diana Gândilă şi unul al Liceului de Arte „Sabin Drăgoi” din municipiu – Cristian Moţiu. Nici medii cuprinse între 9 şi 9.99 nu au fost foarte multe în acest an, ci doar 316, cele mai multe medii fiind între 7 şi 7.99 – 1435.
Candidaţii care nu au fost mulţumiţi de notele obţinute au putut depune contestaţii urmând ca rezultatele acestora să se afişeze joi. Duminică seara Comisia de Contestaţii a înregistrat peste 800 de cereri, atât din municipiu, cât şi din judeţ. În topul probelor contestate se află Limba şi literatura română, urmată de Matematică, Geografie şi Biologie.
Anul acesta Bacalaureatul s-a susţinut în două etape – pe parcursul semestrului II – probele de evaluare a competenţelor lingvistice la Limba română şi la o Limbă modernă studiată în liceu şi proba de evaluare a competenţelor digitale. A doua parte a Bacalaureatului a constat în probele scrise – în intervalul 28 iunie – 2 iulie. O altă noutate pentru acest an a reprezentat-o probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale unde nu s-au acordat note ci certificate de competenţe, niciun candidat care a participat la aceste probe neputând fi declarat „Respins”. Totuşi, unii candidaţi au spus că era mai bine înainte când se primeau note la probele orale, deoarece acestea ar fi ajutat foarte mult la media generală, la aceste probe obţinându-se de obicei note mai mari decât la cele scrise.
Bacalaureatul din 2011 va fi aproximativ la fel
Recent, s-a decis printr-o ordonanţă de urgenţă ca Bacalaureatul de anul viitor să aibă tot trei probe scrise, patru în cazul elevilor care au urmat liceul într-o limbă a minorităţilor naţionale. De asemenea, probele vor cuprinde aceleaşi discipline ca şi anul acesta, iar probele orale vor fi organizate tot în timpul anului şcolar. Drept urmare, anul viitor elevii vor susţine, obligatoriu proba scrisă la Limba română, cei de la profilele tehnologic şi real la Matematică, iar cei de la uman la Istorie. Pentru ultima probă scrisă candidaţii vor putea alege dintre mai multe discipline.
O noutate a apărut în cazul probelor orale unde participanţii vor fi notaţi cu calificative de la „Slab” la „Foarte Bine”.