Guvernul ar putea cere Fondului Monetar Internaţional discutarea creşterii deficitului convenit, invocând forţa majoră, determinată de inundaţiile care au afectat România, a declarat, joi, la Suceava, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.
Guvernul ar putea cere FMI creşterea deficitului, pe forţă majoră din cauza inundaţiilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă FMI ar putea fi notificat în aceste zile despre această propunere, Berceanu a spus că documentele deja au fost trimise pentru boardul FMI din aceste zile, dar că această discuţie ar putea avea loc în perioada 26 iulie – 4 august, când este programată o vizită a reprezentanţilor FMI în România.
„Atunci vom avea toate documentele pregătite să discutăm o situaţie de forţă majoră„, a spus Berceanu.
El a subliniat că atât dorinţa Guvernului român, cât şi a Uniunii Europene şi FMI este de a menţine un anumit deficit bugetar pentru că un astfel de deficit ajută România.
Pentru o situaţie cu totul deosebită cred că putem face o discuţie, o negociere, să găsim o soluţie”, a spus ministrul.
El a arătat că, dacă faţă de actualul deficit de 6,8 la sută ar fi acceptată o creştere la 7 la sută, aceasta reprezintă aproximativ 250 de milioane de euro, fonduri care ar putea fi alocate unor proiecte concrete de remediere a efectelor inundaţiilor, care să fie resorbite din punct de vedere financiar pe parcurs.
Berceanu a mai spus că de vineri va face o redistribuire de sume de la bugetul ministerului, astfel încât în zonele afectate să fie un sprijin financiar pentru refacerea infrastructurii de drumuri naţionale distruse sau avariate în urma inundaţiilor.
Totodată, imediat ce datele vor fi complete, vor fi iniţiate discuţii cu oficiali de la nivel european şi va fi prezentată o situaţie „corectă şi concretă”, cu aceste pagube, a mai spus Berceanu.
El a adăugat că sume de bani vor putea fi alocate şi din Fondul de Mediu.
„Trebuie câte puţin de peste tot să adunăm astfel încât să existe suport financiar care să permită remedierea efectelor inundaţiilor”, a spus Berceanu.
El a menţionat că deja constructorii s-au implicat în acţiunile de refacere a infrastructurii şi că trebuie găsite soluţii ca banii necesari să fie alocaţi pentru aceste lucrări.
Avem o vară şi o toamnă înainte şi beneficiul de a se lucra rapid ca să curmăm cât mai repede dificultăţile pe care le suportă cetăţenii afectaţi”, a declarat ministrul Transporturilor.
El a apreciat că decât să fie folosite fonduri pentru a remedia provizoriu anumite obiective distruse este de preferat să se aloce mai mulţi bani, dar situaţia să fie rezolvată definitiv.
„E mai bine să punem ceva mai mulţi bani şi să rezolvăm definitiv anumite lucrări”, a spus Berceanu, care a adăugat că, altfel, de fiecare dată când vine apa, investiţiile sunt distruse şi banii sunt cheltuiţi inutil.