BRUXELLES / 14:55, 16.10.2008
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, că, deşi actuala criză financiară nu a afectat România, criza economică ce o va urma nu va „ierta” ţara noastră, dacă nu se manifestă prudenţă.
Preşedintele Băsescu a spus că principalul subiect discutat la Consiliul European a vizat criza financiar-bancară prin care trec în prezent statele din Uniunea Europeană.
El a menţionat că s-a hotărât ca statele membre să acţioneze concret pentru diminuarea efectelor acestei crize, inclusiv prin crearea unei structuri informale la nivel european formată din reprezentanţi ai instituţiilor bancare care în sistemele naţionale au atribuţii de control.
Traian Băsescu a precizat că s-a stabilit ca resursele bugetare de care beneficiază statele membre să fie îndreptate către economia reală, către producţie şi către dezvoltarea infrastructurii, şi nu către consum, pentru a se crea astfel posibilitatea de creştere economică şi de creare de locuri de muncă. Preşedintele a spus că numai astfel poate fi depăşită criza financiară actuală.
Preşedintele a mai declarat că „etapa a doua”, respectiv criza economică „urmează”.
Băsescu a spus că România nu a fost lovită de criza financiară datorită normelor de prudenţialitate bancară. Preşedintele a arătat că statele Uniunii Europene sunt departe de normele de prudenţialitate existente în sistemul bancar românesc şi care au fost aplicate în România în urma situaţiei înregistrate la finalul anilor ’90.
„Dacă datorită realizărilor noastre nu ne-a lovit criza financiară, criza economică nu ne iartă dacă nu suntem prudenţi„, a avertizat Traian Băsescu.
Preşedintele a adăugat că şi în această situaţie se înregistrează deja diminuări ale vitezei investiţiilor în economia românească. Criza economică nu ţine nici de guvernare şi nici de sistemul bancar, ci de faptul că România se află într-un sistem economic global, a mai spus el.
Traian Băsescu a subliniat că resursele bugetare trebuie dirijate către producţie, şi nu pentru consum, dacă se doreşte diminuarea la maximum a efectelor crizei economice care urmează celei financiare.
Întrebat ce efecte ar putea avea promulgarea legii creşterii salariilor profesorilor în contextul în care s-a stabilit la Bruxelles că resursele bugetare trebuie îndreptate către producţie, şi nu către consum, Traian Băsescu a răspuns: „Fiind o chestiune internă, o discutăm acasă”.