Norul de cenuşă vulcanică se află deasupra vestului şi nord-vestului României şi va avansa treptat către est, iar până marţi, la ora 3.00, se va poziţiona peste cea mai mare parte a ţării, fără a cauza poluare, a anunţat, luni, Ministerul Mediului.
Potrivit ultimei actualizări a prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centrul internaţional de avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică), pe parcursul zilei de luni norul de cenuşă vulcanică se va îndrepta către est, iar până marţi dimineaţa se va afla peste cea mai mare parte a României, precizează Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) într-un comunicat de presă.
Conform rezultatului modelului de dispersie şi a modelelor atmosferice de prognoză rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, specialiştii consideră că în următoarele 24 de ore nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi datorate norului de cenuşă vulcanică pe teritoriul României.
Ministerul Mediului şi Pădurilor monitorizează permanent, prin Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, atât traiectoria norului de cenuşă, cât şi concentraţia particulelor în aerul ambiental.
Mai multe curse spre Italia au fost anulate, duminică, de pe aeroporturile din România, din cauza noii erupţii vulcanice din Islanda şi a norului de cenuşă care traversează Europa.
Vulcanul islandez Eyjafjoll a început joi să elibereze în atmosferă cantităţi importante de cenuşă, după câteva zile de acalmie. Norul de cenuşă vulcanică a determinat închiderea parţială a spaţiului aerian italian.
Perturbarea traficului aerian s-a extins duminică în sudul Europei, din Portugalia până în Germania, din cauza norului de cenuşă provenind de la vulcanul islandez a cărui erupţie a paralizat deja traficul aerian la jumătatea lui aprilie.
În timp ce situaţia se ameliora, în cursul după-amiezii, pe aeroporturile din Spania şi Italia, norul de cenuşă vulcanică a afectat, duminică, Croaţia, sudul Germaniei şi Austria.
Particulele de cenuşă pot afecta reactoarele avioanelor, determinând autorităţile să anuleze zboruri, ca o măsură de precauţie.
Potrivit Organizaţiei Europene pentru Navigaţie Aeriană, Eurocontrol, aproximativ 24.500 de zboruri au avut loc duminică, o scădere cu aproximativ 500, faţă de o zi de duminică normală.