Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă care folosesc două sau mai multe cartele SIM este redus, majoritatea preferând în mod curent doar o singură cartelă, iar mai puţin de jumătate dintre români au auzit de aparatele dual-SIM, potrivit unui studiu al GfK.
Un procent de 20% dintre utilizatorii de telefonie mobilă au două sau mai multe cartele SIM pe care le folosesc în general pe aparate telefonice diferite şi aproape 40% din români au auzit de aparatele dual-SIM, cu toate că foarte puţini le şi folosesc, se arată într-un comunicat al firmei de cercetare de piaţă.
La sfârşitul anului 2009 s-au înregistrat mai mult de 27 de milioane de cartele SIM active conform datelor oficiale ale operatorilor, în creştere faţă de anii anteriori şi depăşind ca număr populaţia ţării.
„Aproximativ trei sferturi dintre români utilizează servicii de telefonie mobilă şi 80% dintre clienţii acestui serviciu folosesc în mod curent un singur SIM. Un sfert dintre utilizatorii de telefonie mobilă din mediul urban şi dintre utilizatorii tineri (20-39 de ani) folosesc mai multe SIM-uri. În Bucureşti, întâlnim cea mai ridicată proporţie de persoane care utilizează mai mult de o cartelă SIM pentru serviciul de telefonie mobilă (42%)”, se menţionează în comunicat.
Telefoanele dual-SIM sunt relativ cunoscute, studiul relevând că 39% dintre români ştiu de existenţa acestora, în special bărbaţii, locuitorii din mediul urban, din Dobrogea şi din Bucureşti şi cea mai mare parte a persoanelor între 15-39 de ani.
„La nivel mondial, producătorii mari de telefoane au fost mai puţin preocupaţi să scoată pe piaţă aparate dual-SIM, mai ales că operatorii de telefonie mobilă colaborează adeseori cu producătorii de telefoane pentru a oferi abonaţilor aparate la preţuri promoţionale. Prin urmare, majoritatea aparatelor dual-SIM disponibile până nu demult pe piaţă au fost fabricate de diverşi producători necunoscuţi. Aceasta a condus la perceperea globală a aparatelor dual-SIM drept telefoane de calitate mai slabă decât cele obişnuite”, se precizează în comunicat.
Studiul GfK arată că în România jumătate din populaţie nu şi-a format încă o părere clară despre mobilele dual-SIM. Astfel, o treime crede că telefoanele dual-SIM sunt la fel de bune ca oricare alt aparat şi un sfert din populaţie ştie că aceste telefoane nu sunt codate în reţeaua unui anumit operator, în timp ce aproximativ 20% dintre români s-au arătat interesaţi să afle mai multe detalii despre această tehnologie.
Datele provin din studiul GfK Omnibus, realizat în luna martie 2010, pe un eşantion de 1.082 de respondenţi din mediul urban şi rural. Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste.
GfK România, fondată în 1992, este parte integrantă a grupului german GfK, cu 150 de sucursale în 100 de ţări de pe cinci continente.