SEUL / 11:15, 11.10.2008
Televiziunea nord-coreeană a difuzat sâmbătă fotografii realizate în timpul inspecţiei desfăşurate la o unitate a armatei de către liderul Kim Jong-Il, a cărui stare de sănătate a fost pusă sub semnul întrebării în ultimele săptămâni, a anunţat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.
Postul de televiziune Chosun Chung-Ang a difuzat fotografii ale preşedintelui Kim în timpul inspecţiei la o unitate de artilerie feminină a Armatei populare coreene (APK), relatează Yonhap.
Portavocea regimului stalinist, agenţia KCNA a menţionat, la rândul său, vizita, cu accente lirice dar fără a preciza data la care a avut loc aceasta.
„Mergând pe un câmp, el a contemplat verdeaţa abundentă a arborilor de diferite varietăţi”, a relatat KCNA.
„El a făcut o şedinţă foto cu membrii unităţii. Era însoţit de generalii Armatei populare coreene Hyon Chol Hae şi Ri Myong Su”, a adăugat agenţia.
Aceasta este prima dată din 14 august când o instituţie de presă nord-coreeană difuzează imagini cu Kim Jong-Il în public.
Liderul nord-coreean, în vârstă de 66 de ani, care a preluat puterea după decesul tatălui său în 1994, nu a asistat, la 9 septembrie, la parada care marchează a 60-a aniversare a regimului de la Phenian, alimentând zvonurile privind deteriorarea stării sale de sănătate.
Autorităţile sud-coreene au afirmat apoi că acesta a fost operat după un atac cerebral, dar că îşi revine.
Presa nord-coreeană nu a menţionat nici o apariţie publică a lui Kim Jong-Il vineri, cu ocazia aniversării Partidului Muncitoresc aflat la guvernare.
Înconjurată de cel mai mare secret, sănătatea lui Kim Jong-Il reprezintă în mod periodic obiectul zvonurilor, alimentate de lipsa apariţiilor sale publice.
Liderul nord-coreean a dezminţit el însuşi, în octombrie 2007, în plin summit intercoreean, zvonurile privind starea sa de sănătate, care menţionau existenţa unor probleme cardiace şi a unui presupus diabet.
Speculaţiile sunt cu atât mai vehemente cu cât Kim Jong-Il nu şi-a desemnat un succesor dintre cei trei fii ai săi, alimentând astfel temerile privind stabilitatea politică a Coreei de Nord, ţară dotată cu arma nucleară şi implicată în dificile negocieri de dezarmare.
Coreea de Nord negociază din 2003 abandonarea programului său atomic în schimbul unui ajutor energetic şi a unor garanţii în domeniul diplomaţiei şi securităţii. Ţara a închis principalul reactor nuclear şi a început destructurarea acestuia în cadrul unui acord încheiat în octombrie 2007.
Discuţiile sunt însă blocate în privinţa modalităţilor de verificare