Aproximativ 6.000 de salariaţi din şcolile din judeţul Arad, majoritatea profesori, învăţători şi educatori, au intrat în grevă de avertisment, marţi dimineaţă, la începerea cursurilor, iar acţiunea de protest va dura două ore, timp în care dascălii nu le vor preda elevilor.
Participanţii la acţiune sunt membri ai Sindicatului Democratic din Învăţământ (SDI) Arad, care reprezintă peste 99 la sută din salariaţii învăţământului arădean.
„Greva are loc în aproape toate unităţile şcolare din judeţ. Toţi dascălii care participă sunt la ore şi îi supraveghează pe copii, însă fără a avea loc activităţi didactice. Orele pierdule astfel vor fi recuperate ulterior, urmând să depunem o cerere în acest sens la Inspectoratul Şcolar Judeţean” a declarat liderul SDI Arad, Dănuţ Ieneşescu.
Protestul este programat să dureze două ore, respectiv până la ora 10.00.
În 30 martie, între orele 12.00 şi 14.00, sindicaliştii arădeni din educaţie vor participa la un miting în faţa Primăriei Arad şi a Prefecturii.
Sindicaliştii spun că motivele nemulţumirilor sunt legate de „o multitudine de probleme ce bulversează învăţământul”, printre care nesiguranţa locului de muncă.
„Mai mult de 300 de norme se reduc în anul 2010, ceea ce corespunde cu apoximativ 1.000 de norme didactice desfiinţate în judeţul Arad, având în vedere şi reducerea celor peste 600 de norme din anul precedent”, precizează într-un comunicat remis, la sfârşitul săptămânii trecute, liderii SDI.
Sindicaliştii critică şi comasarea sau desfiinţarea unor şcoli, afirmând că acest fapt va avea un impact negativ asupra elevilor, părinţilor acestora, cadrelor didactice şi asupra întregii societăţi.
Printre nemulţumiri se mai numără scăderea salariilor prin aplicarea legii unice a salarizării în sectorul bugetar, neaplicarea unor sentinţe judecătoreşti care cresc veniturile dascălilor sau „presiunile permanente asupra angajatorilor de a renunţa la aplicarea hotărârilor judecătoreşti privind drepturile salariale câştigate în instanţă”.
La nivel naţional, începând de luni cadrele didactice nu mai trec în catalog notele şi calificativele elevilor, în 25 martie în toate şcolile nu vor fi ţinute orele, pentru a se dezbate proiectul Legii educaţiei, iar în 22 aprilie dascălii vor face grevă generală de o zi.