Comisia Europeană (CE) a virat, joi, suma de un miliard de euro în contul Trezoreriei, reprezentând a doua tranşă din împrumutul acordat României, în valoare totală de 5 miliarde de euro.
Executivul UE notează că acordarea celei de-a doua tranşe către România vine după o evaluare pozitivă a Comisiei cu privire la implementarea de către autorităţile române a condiţiilor agreate în memorandumul tehnic de înţelegere.
„Sunt fericit să anunţ că România s-a conformat cu condiţiile de politică impuse pentru acordarea celei de-a doua tranşe. Asistenţa financiară acordată de Uniunea Europeană, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a ajutat România să treacă peste partea cea mai grea a crizei economice şi financiare”, a declarat, într-un comunicat, comisarul european pentru Afaceri Monetare şi Economice, Olli Rehn.
El a menţionat că este nevoie ca progresele realizate în sensul consolidării fiscale să fie însoţite de reforme structurale, inclusiv de adoptarea şi implementarea legii responsabilităţii fiscale şi a legislaţiei revizuite privind pensiile.
CE arată că Uniunea Europeană aşteaptă ca România să implementeze reformele pentru îndeplinirea condiţiilor necesare acordării următoarelor tranşe, care sunt stabilite în memorandumul tehnic de înţelegere şi prin memorandumul suplimentar, semnat în februarie.
„Memorandumul suplimentar reflectă angajamentul continuu al autorităţilor române de a implementa cu rigurozitate programul de stabilitate macro-financiar agreat şi de a adopta reforme structurale, fiscale şi pentru piaţa financiară într-o manieră oportună”, se mai spune în comunicatul CE.
Executivul UE notează că aceste acţiuni sunt necesare pentru îmbunătăţire perspectivelor pe termen mediu privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, permiţând diminuarea dezechilibrelor care au înrăutăţit efectele crizei şi realizaea procesului de convergenţă.
Consiliul miniştrilor de Finanţe ai statelor UE – ECOFIN a aprobat, în luna februarie, virarea celei de-a doua tranşe către România.
O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene s-a aflat la Bucureşti în luna ianuarie pentru a doua şi a treia evaluare a acordului stand-by încheiat cu România. La finalul vizitei, reprezentantul CE, Fabienne Ilzkovitz, a afirmat că executivul european va elibera următoarea tranşă de un miliard de euro pentru România în luna martie.
Prima tranşă de la UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată în luna iulie.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Tranşele a treia şi a patra de la FMI, în sumă de aproximativ 2,4 miliarde euro, au fost virate României la sfârşitul lunii februarie.
Din acordul cu instituţiile financiare internaţionale, România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.