Aproximativ un milion şi jumătate de persoane sunt dependente de consumul de heroină în Rusia, a declarat un expert din cadrul Ministerului rus al Sănătăţii, citat de RIA Novosti în pagina electronică.
„Peste 500.000 de persoane sunt înregistrate în mod oficial ca dependente de droguri”, a declarat Ievgheni Briun, precizând că numărul real este de trei ori mai mare şi că aceste persoane sunt consumatoare de heroină.
El a declarat, de asemenea, că până la trei milioane de ruşi au „încercat” droguri la un moment dat în viaţa lor, dar că acestea nu sunt considerate dependente de droguri. „Presa face confuzii uneori în această privinţă”, a adăugat el. Briun a spus, de asemenea, că 30 la sută dintre studenţi consumă sau au consumat droguri.
Rusia se confruntă cu o creştere a cantităţii de heroină care ajunge în regiunea Caucazului de Nord, din Afganistan. Această ţară produce peste 90 la sută din cantitatea totală de opiu la nivel mondial, principala materie primă pentru heroină şi principala sursă de venit pentru insurgenţa condusă de talibani.
Producţia afgană de opiu a crescut foarte mult după îndepărtarea talibanilor de la putere de către o coaliţie condusă de Statele Unite, în 2001, Rusia fiind una dintre cele mai afectate ţări, consumul de heroină înregistrând o creştere accentuată.
Rusia a fost cel mai important consumator al heroinei afgane în 2008, în această ţară ajungând 21 la sută din producţia realizată în Afganistan, potrivit unui raport ONU, intitulat „Dependenţă, Crimă şi Insurgenţă”, care a fost publicat în februarie.
Aproximativ 30.000 de persoane mor anual în Rusia din cauza consumului de heroină, în timp ce alte aproximativ un milion de persoane mor din cauza unor boli provocate de consumul de alcool şi tutun.