WASHINGTON/NEW YORK / 10:03, 1.10.2008
Senatul SUA va vota miercuri un plan revizuit de stabilizare a sistemului financiar, ceea ce intensifică speranţele opririi crizei internaţionale, înainte de a determina prăbuşirea altor bănci şi de a afecta şi mai mult economia mondială.
Pachetul revizuit, asupra căruia Senatul a convenit în mod unanim, presupune majorarea sumei depozitelor individuale asigurate de Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC) de la 100.000 dolari la 250.000 de dolari.
Planul, care va permite Trezoreriei americane să cumpere de la bănci active neperformante legate de piaţa creditelor ipotecare, a fost principalul motiv de speranţă că guvernul va interveni pentru a debloca pieţele de creditare şi a preveni intrarea economiei americane şi mondiale într-un declin mai brusc.
Camera Reprezentanţilor a respins, luni, programul de stabilizare a sistemului financiar propus de administraţia Bush, care presupunea alocarea a 700 miliarde de dolari de la bugetul de stat pentru preluarea datoriilor acumulate de companiile americane în timpul crizei creditelor ipotecare.
Dacă planul revizuit va fi aprobat de Senat, aşa cum se anticipează, va pune mai multă presiune asupra Casei Reprezentanţilor, când se va întâlni din nou joi.
Bursele americane, care au înregistrat luni cea mai nefavorabilă evoluţie din ultimii 21 de ani, după ce Camera Reprezentanţilor a respins programul iniţial de stabilizare a pieţelor financiare, au crescut în şedinţa de marţi întrucât investitorii au anticipat că autorităţile de la Washington vor interveni pentru a salva planul. Wall Street a înregistrat marţi cea mai bună şedinţă bursieră din ultimii şase ani.
Preşedintele SUA, George W. Bush, secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, şi doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite, respectiv senatorul republican John McCain şi democratul Barack Obama, au reafirmat marţi că susţin planul de stabilizare a pieţelor internaţionale.
„Ne aflăm într-un moment în care este nevoie de acţiune. Un plan imperfect este mai bun decât niciun program”, a declarat directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn.
Pieţele monetare globale sunt în continuare miercuri aproape blocate, după ce dobânda percepută la creditele interbancare acordate în dolari pe piaţa de la Londra a atins marţi niveluri record.
Băncile centrale din Japonia şi Australia au continuat să facă, miercuri, infuzii de capital pe pieţe, iar costul creditelor overnight acordate în dolari în Asia s-a menţinut în jurul a 6%.