BUCUREŞTI / 00:59, 30.09.2008
O clinică privată din România va utiliza, în premieră pe ţară, o proteză de braţ de ultimă generaţie, cunoscută sub numele de mână bionică, potrivit unor informaţii ale unităţii sanitare din Târgu Mureş.
Proteza va putea fi montată pacienţilor cărora le-a fost amputat braţul în urma unor accidente sau a unor boli cronice.
Spre deosebire de protezele „clasice”, braţul artificial este controlat de creier şi poate executa cele mai delicate mişcări. Operaţia se realizează la o clinică privată din Târgu Mureş, iar costul unei astfel de proteze Hi-Tech, făcută în Scoţia, poate ajunge până la 40.000 de euro.
Potrivit specialiştilor, braţul artificial poate ridica un card şi îl poate introduce în bancomat, sau poate lucra la tastatura unui computer, pentru că degetele pot fi folosite independent.
Primul român care va avea, în curând, mână bionică este un tânăr de 29 de ani din Piatra Neamt, care şi-a pierdut mâna în urmă cu trei ani, după ce s-a electrocutat. Acum are o proteză obişnuită, dar speră să adune banii necesari şi, până la finele anului, să îi fie montat braţul Hi-Tech.
„Aş putea să prind obiecte mai mari cu acestă mână robotică, aş putea să tastez la un calculator cu ea şi multe altele pe care le descoperi în timp”, a spus pacientul, Ionuţ Cojocariu.
Mâna bionică funcţionează pe baza unor senzori care sunt în contact cu pielea. Când omul îşi foloseşte muşchii rămaşi din braţul amputat, el transmite un semnal mâinii bionice, care le transformă în impulsuri electrice. Apoi, cu ajutorul a cinci motoraşe, degetele artificiale pot fi mişcate aproape la fel ca în cazul unei mâini umane.
Pacienţii au ocazia să aleagă culoarea protezei. Cei mai mulţi optează pentru o proteză transparentă, astfel ca toată lumea să vadă că au braţ Hi-Tech.
În România, proteza poate fi un lux, întrucât costă între 15 şi 40 de mii de euro, iar asigurările nu decontează un astfel de dispozitiv.
Braţul bionic a început să fie comercializat în lune în iulie 2007, iar până acum au beneficiat de acest dispozitiv peste 200 de persoane, printre care şi soldaţi americani pe care războiul din Irak i-a lăsat invalizi, potrivit specialiştilor.