„
BUCUREŞTI / 12:48, 19.09.2008
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, calificativul acordat Bancpost, subsidiara românească a băncii elene EFG Eurobank, pentru datoriile pe termen lung la „A minus”, cu perspectivă negativă.
Fitch a confirmat şi calificativul pe termen scurt la „F2”, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating.
De asemenea, ratingul individul este „D„, iar cel pentru sprijinul primit de la acţionarul majoritar este „1”.
„Ratingurile acordate pentru datoriile în valută pe termen lung şi cel de sprijin reflectă posibila susţinere pe care o poate primi de la acţionarul majoritar, banca elenă EFG Eurobank Ergasias”, potrivit comunicatului Fitch.
Ratingul individual reflectă capitalizarea în scădere a băncii, profitabilitatea şi eficienţa reduse şi posibilele probleme legate de calitatea activelor, cauzate de creşterea rapidă a segmentului de credite.
„Acestea sunt balansate de lichiditatea confortabilă şi riscurile limitate ale pieţei”, a arătat Fitch.
Agenţia de evaluare financiară consideră că va fi necesară majorarea nivelului de capitalizare pentru continuarea creşterii segmentului de creditare.
Veniturile Bancpost au continuat să crească rapid, susţinute de avansul volumelor creditelor. Totuşi, instituţia se confruntă cu presiuni asupra marjelor din cauza majorării costurilor finanţării.
În opinia analiştilor Fitch, eficienţa Bancpost se îmbunătăţeşte, dar se menţine scăzută, şi ar trebui să se majoreze prin contribuţia economiilor pe termen mediu. Creşterea rapidă a împrumuturilor şi nivelul ridicat al creditelor în valută, acordate debitorilor fără garanţie, ar putea crea probleme legate de calitatea activelor în viitor. Totuşi, aceste riscuri sunt reduse de procedurile de management al riscului, implementate în conformitate cu standardele Eurobank.
Lichiditatea Bancpost se menţine la un nivel comfortabil datorită cerinţelor stricte impuse de reglementările privind rezervele bancare.
Bancpost era, la finele anului 2007, a cincea bancă din România, în funcţie de active. Banca deţinea 5,2% din activele din sectorul bancar.
EFG Eurobankcontrolează Bancpost şi companiile EFG Eurobank Leasing, EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities şi EFG Eurobank Property Services.