Libertatea înseamnă să nu ai motive să fugi de Dumnezeu.
Ieromonahul Savatie Baştovoi
Societatea actuală ne prezintă viaţa ca o realitate absolută unde nu există nimic transcendent, nimic dincolo de zidurile de beton ale oraşelor, nimic dincolo de activitatea zilnică a fiecăruia din noi şi practic, în viziuna societăţii, aceasta este adevărata libertate şi realitate. Nimic mai fals. Adevărata libertate este în Hristos care a venit în lume pentru mântuirea noastră pentru restaorarea lumii şi pentru unirea nostră cu El. Nu-i suficient pentru noi ca şi ortodocşi să ne mulţumim cu viaţa aceasta a libertăţii materiale, ci trebuie să mergem mai departe tinzând spre libertatea în Hristos care poate fi găsită în ori ce loc, Antonie Bloom Mitropolitul Surojului sceria în cartea sa Despre credinţă şi îndoială că: O inscripţie din închisoarea Schlisslbourg spunea: Cu Hristos suntem liberi şi aici, iar fără El şi libertatea este închisoare. Ce viziune divină , ce revelaţie a avut cel ce a scris afirmaţia de mai sus este paradoxal să fi închis dar în acelaşi timp liber, liber în Hristos.
Cum aşi putea să ajung liber în Hristos dacă nu încerc să mă despătimesc, să renuţ la patimi , la vicii , la păcate, la tot ce-i rău. Libertatea mea în Hristos ţine până la desăvărşire. Papa Ioan Paul al II-lea spunea că Libertatea nu înseamnă să faci ceea ce vrei ci dreptul de a face ceea ce se cuvine. Şi ce se cuvine să faci! Să îndeplineşti cea mai mare poruncă a Noului Testament şi anume porunca iubirii, a iubirii necondiţionate a iubirii desăvîrşite a iubirii fără îngrădire. Cât de minunată e libertatea lui Dumnezeu libertatea care mă duce la mântuire.
Mulţi trăiesc cu ideea că liber înseamnă să faci tot ce vrei neţinând cont că cel de lână tine poate are de suferit datorită libertăţii tale, ignorând totul în jur. Aceasta este falsa libertate care te duce la distrugere la decădere şi în final la moarte.
Pentru a lupta în nădejdea dobândirii libertăţii adevărate trebuie să şti la ce renunţi căci în Hristos cele omeneşti nu-şi mai au rostul. Ştim că întraga natură, după Învierea Mântuitorului a fost restaorată şi noi am fost eliberaţi de moarte, am fost oameni liberi ai desăvârşirii.
Aşadar să încercăm ca libertatea noastră să fie una responsabilă una care să ne desăvârşească şi să ne unească atât între noi cît şi cu Hristos, conştientizând că o clipă, cea dintre ieri şi mâine ne poate duce atât mântuirea cât şi osânda veşnică în funcţie de cum am înţeles fiecare din noi libertatea pe acest pământ.
Libertatea ne poate aduce mai aproape cu o clipă de iad sau de rai!
Mrd Paul Krizner