|
||||
|
ă răspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare
.
Diana: „Un copil poate mânca alimente la conservă, de exemplu ton în sos, ananas sau pateu de ficat? Dacă da, de la ce vârstă şi în ce cantităţi?”
Nu recomand niciunul dintre produse. Pateul de ficat industrial este unul dintre cele mai proaste alimente deoarece este numai din grăsimi. În niciun caz nu vă recomand să-i daţi copilului. În orice caz, produsele acestea nu se dau sub vârsta de 12 ani.
Puteţi să-i daţi ton la conservă în sos, dar dintr-o categorie superioară de ton. El face parte din familia Scombridae, şi dacă l-aţi desfăcut şi nu i-l daţi pe tot odată, îl mai lăsaţi pe afara sau la frigider, copilul poate să facă erupţii. Se poate ajunge şi la situaţii fatale, de şoc anafilactic. Familia Scombridae este recunoscută pentru această capacitate mare alergenă.
Eu v-aş recomanda un peşte proaspăt, fileuri de pangasius, păstrăv preparat la folie, la grătar. Şi ca să fie proaspăt trebuie să aibă ochii limpezi, branhiile roşii, iar carnea
, când o apăsaţi, să revină.
Să-i daţi ananas proaspăt, crud, după masă. E unul dintre fructele care se recomandă după masă pentru că are enzime ce ajută digestia. Cel la conservă nu are niciun beneficu. Poate chiar să se îngraşe din ananasul la conservă pentru că este ca o legumă tratată termic, nu mai are vitamine
, nu mai are nimic, ba mai pun şi sirop de glucoză, care îi ridică glicemia copilului.