Asemenea lui Al Capone, gangsterul niciodată prins, dar arestat pentru neplata taxelor, Gigi Becali a ajuns după gratii pentru un „fleac”. După ce a scăpat de puşcărie în urma anchetelor DNA pentru schimburile de terenuri cu Armata, apoi în cazul „Valiza”, Gigi Becali şi-a primit arestul pentru că şi-a făcut dreptate de unul singur. Ceea ce nu se aştepta să i se întâmple vreodată a venit precum o pedeapsă pentru găinari: închisoare pentru un „mizilic”. În România trăiesc zeci de astfel de personaje, oameni politici sau afacerişti, care au scăpat de dosare
grele, însă au fost „agăţaţi” de DNA pentru nişte „fleacuri” penale.
Termopanele lui Năstase, caltaboşul lui Remeş sau Petromidia lui Patriciu au fost nume de dosare grele ale Parchetelor, judecate cu autorii în stare de libertate sau cel mult o noapte de arest.
Vadim îi sare în ajutor
Acum, Gigi Becali îşi omoară timpul în celulă cu jocul de table şi poveşti despre libertate. Ieri, după ce dosarul a ajuns la Tribunalul Bucureşti, judecătorii au dat motivele pentru care latifundiarul a fost arestat: „proceduri judiciare paralele, instigare la lipsire de libertate”.
Recursul împotriva arestării va avea loc mâine, la Tribunalul Bucureşti. Pentru că şi-a făcut dreptate cu bodiguarzii, care au sechestrat trei hoţi de Mercedes şi, mai apoi, i-au adus în faţa judecătorului din restaurant, Becali pare o victimă a excesului de meserie a Poliţiei Române. Libertatea îl aşteaptă cu un loc pe listele Parlamentului European, oferit de Corneliu Vadim Tudor, care-l va pune pe poziţia a doua în listele Partidului România Mare. Alţii, înghesuiţi cu microfonul la gură să spună o părere, cred în iţe politice şi răzbunări care, odată şi-odată, trebuiau să-l prindă.
Un arest dictat politic
Oamenii politici îi poartă de grijă. Cei de afaceri tac de frică. Mascaţii i-ar putea surprinde, ca şi pe Gigi, în papuci de casă şi halatul de odihnă. PSD-istul Mircea Geoană crede că închiderea lui Becali este un ordin politic, pentru a trece „adevăratele probleme ale ţării” în umbră.
Ludovic Orban, vicepreşedintele PNL, observă un exces de zel al autorităţilor şi-l vede pe Gigi ca pe un pericol social atunci când joacă table la televizor sau dansează, pentru că, aşa cum spune Orban, „este un fals model pentru români şi pentru tânăra generaţie”. Cei care nu s-au grăbit să-i dea în cap lui Becali au reclamat, subtil, că publicul trebuie să-şi ia cumva ochii de la probleme familiei Băsescu şi de la candidatura şchioapă a Elenei.
Urmărit de trecut
Deşi a trecut prin nenumărate speţe care cereau, prin lege, un mandat de arestare, Gigi Becali s-a furişat în afaceri şi le-a scos, mai întotdeauna, legale.
Trecut prin „boomul” imobiliar cu schimbul Ştefăneşti-Pipera, business dubios pus la punct cu Armata, Becali a ieşit mai curat decât a fost vreodată. Cazul datului şi luatului de mită, rămas istoric episodul „Valiza”, a sărit din doi în doi. O înfăţişare la DNA, una la tribunal, o declaraţie, un milion de euro.
Dacă n-a putut să-l înfunde cu penalităţi grave, măcar să-l facă fricos şi spăşit în faţa legilor, poliţia l-a săltat pentru că a ieşit la televizor cu bomba: „Mi s-a furat maşina. A fost recuperată după câteva ore, de către bodiguarzii mei”.
BUSINESS
Gigi Becali
- patronul clubului FC Steaua
- anchetat pentru „Valiza”, arestat pentru instigare la lipsire de libertate
- avere de 2.500 milioane euro
Dinu Patriciu
- patron Adevărul Holding, acţionar Rompetrol
- anchetat pentru dosarul „Petromidia”, arestat în 2005 pentru spălare de bani
- avere de 2.000 milioane euro
Ovidiu Tender
- dezvoltator imobiliar
- anchetat pentru dosarul „Rafo-Carom”
- arestat 30 de zile pe baza unei convorbiri telefonice
- avere de 600 milioane euro
MANDAT PERICULOS
DNA-ul lui Băsescu face „minuni”
Administraţia preşedintelui Băsescu s-a ocupat intens de anchetarea „dubioşilor”, deşi niciodată n-a reuşit închiderea lor. Oameni politici şi de afaceri, cărora li s-au numărat mai degrabă înfăţişările la DNA decât succesele profesionale, au rămas în istoria „DNA-ului sub Băsescu”.
Termopanele din Zambaccian
Primul „tun” al DNA după alegerea lui Traian Băsescu ca preşedinte a fost, în 2006, dosarul „Zambaccian”, în care fostul premier Adrian Năstase s-a trezit cu anchetatorii la uşă. Dus în metafore până la „Termopanele lui Năstase” şi „Nepotul mătuşii Tamara”, dosarul a zăcut în agenda de lucru a anticorupţilor.
Dacă n-au reuşit să-l prindă cu obţinerea, în condiţii suspecte, a terenului şi casei din Zambaccian, anchetatorii „s-au legat” de geamurile termopan ale imobilului. Năstase luase mită pentru menţinerea în funcţie a unui inspector general la Inspectoratul de Stat din Construcţii. La schimb, acesta primea scandaloasele termopane şi mobilă chinezească de 100.000 de dolari.
Caltaboşul filmat al lui Remeş
În plasa DNA a picat şi fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş. Fiindcă şi-a pus influenţa la bătaie pentru a favoriza o companie într-o licitaţie, i s-a întocmit, pe loc, dosarul „Caltaboş”. Ruşinea de a primi „nişte chestii de pus în frigider”, aşa cum au fost „codate” în stenograme pălinca şi caltaboşul, a fost difuzată de televiziunea publică. Pe lângă aprovizionare, Remeş mai trebuia să primească 15.000 de euro şi o maşină luxoasă, de vreo 65.000. De atunci, instanţele îl tot judecă pe „şpăgarul” de la Agri cultură. N-a primit, în schimb, nici o zi de arest.
Mitrea construieşte pe banii statului
Un caz acoperit bine de timp este cel al senatorului Miron Mitrea, care s-a încurcat cu Adrian Năstase în cazul menţi nerii în funcţie a aceluiaşi inspector general în Inspectoratul de Stat din Construcţii. Dacă unul a primit termopanele, Mitrea a cerut renovarea casei mamei sale din Voluntari. Lucrările, în valoare de 5,2 miliarde de lei vechi, au fost îndosariate de DNA abia câţiva ani mai târziu.
Afaceri cu influenţă
DNA a început să lovească, treptat, şi în afaceriştii care şi-au tras în fotografii zâmbete pentru topurile bogaţilor, acolo unde averea ţi se ia la ochi şi la puricat. Dinu Patriciu, omul-bun-la-toate, de la politică la făcut bani cu nemiluita, n-a scăpat de vigilenţa anchetatorilor.
În 2004, Parchetul îl găsea vinovat de spălare de bani, evaziune fiscală şi înşelăciune în cazul privatizării Petromidia. Un an mai târziu, Patriciu şi-a primit pedeapsa pe care a executat-o fricos, cu un volum de declaraţii, de 65 de pagini. 24 de ore în arest l-au scos plângând în faţa libertăţii, în 2005.
Tender şi Iancu, duet în declaraţii
Afacerişti care au făcut dus-întors între Parchet şi Tribunal sunt şi Ovidiu Tender şi Marian Iancu. Dosarul „Rafo-Carom”, care a scos acuzaţii de înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată şi spălare de bani, a fost îngropat după judecarea lui, în 2007.
Previzibil, condamnarea celor doi a fost pusă pe linia de aşteptare. Prejudiciile financiare aduse de Tender şi Iancu mai multor firme s-au ridicat la 1.434,9 miliarde de lei vechi.
Anonimul Popoviciu, penultimul episod
Scos ca din pământ de procurori, afaceristul Gabriel Popoviciu a absentat la întocmirea topurilor cu cei mai bogaţi din România, deşi deţine cel mai mare proiect imobiliar din ţară. Afacerile dubioase cu statul, din care iese mai milionar decât milionarii obişnuiţi în a da ochii cu presa, au avut ca epicentru terenul de 220 de hectare obţinut de la Universitatea de Agronomie. Reţinut pe 24 martie de DNA şi arestat pentru 24 de ore, Puiu Popoviciu nu reprezintă pericol „financiar” şi este cercetat, ca mulţi alţii, în stare de libertate.
RĂGAZ. Popoviciu este în pauză de anchetă după arestarea lui Becali
POLITICĂ
Adrian Năstase
- om politic
- anchetat în dosarul „Zambaccian”
- considerat unul dintre cei mai corupţi politicieni, cercetat pentru termopane
- avere de 15,5 milioane euro
Miron Mitrea
- om politic
- anchetat în dosarul renovării casei mamei sale
- avere: un teren, două imobile, bijuterii de 250.000 de lei şi două maşini
Decebal Traian Remeş
- om politic
- anchetat în dosarul „Caltaboşul”
- avere: mai multe terenuri, depozite în euro la mai multe bănci, o casă în Baia Mare şi două apartamente