Casa Poporului este un tărâm în care politicienii, rând pe rând, au făcut să li se împlinească toate visele proprii. Ultimii aleşi nu fac excepţie de la regula respectării intereselor personale, înainte de toate. Parlamentarii s-au întrecut în campanie să promită că nu vor mai lua nici o leţcaie din banii publici, că vor micşora cheltuielile, că vor reduce bugetele şi că vor renunţa la privilegii. Aiurea!
Pensiile demnitarilor rămân cât indemnizaţiile
Odată ajunşi pe fotoliile călduţe, au decis să îndese prin sertare toate proiectele de lege pe care le depuseseră şi care îi lăsau săraci. Cel mai comod a fost să întrerupă procedura legislativă pentru actele legislative care umblau la micşorarea pensiilor lor speciale şi care le tăiau bănuţii de chirie pe care îi încasează lunar de la Parlament. În septembrie anul trecut, cu o lună înainte de începerea campaniei pentru uninominal, PD-L şi PSD au fluturat pe la Parlament tot felul de proiecte care modificau statutul senatorilor şi al deputaţilor într-o manieră dramatică: aleşii renunţau la pensiile lor egale cu indemnizaţia şi se resemnau cu o pensioară normală, stabilită nu de o lege specială, ci de sistemul public. Singurul care a şi depus un proiect de lege care îi lasă pe aleşi fără uriaşa pensie a fost deputatul PD-L Cristian Rădulescu. Ei bine, proiectul său nu mai intră anul acesta nici măcar în dezbaterea comisiilor, ca să nu se mai facă vâlvă. Biroul Permanent al Camerei a clasat incomodul proiect de lege, deşi preşedinta Camerei, Roberta Anastase, colegă cu iniţiatorul, declara cu voce suavă, pe la jumătatea lunii trecute, că PD-L va promova proiectul de lege de reducere a pensiilor parlamentarilor. La şedinţa Biroului, însă, proiectul cu pricina a dispărut până şi de pe Internet.
Liber la chirii din banii noştri
La fel s-a întâmplat şi cu un proiect care le dădea peste degete parlamentarilor cu case în Bucureşti, care iau lunar banii de chirie de la Parlament. Proiectul a fost clasat. Deci aleşii pot lua liniştiţi sutele de euro lunar, că nu îi întreabă nimeni de sănătate, deşi în campanie jurau, cu crucea în mână, că aşa ceva nu se va mai întâmpla în mandatul lor.
Aleşii au pensii de 10 ori peste medie
Cuantumul pensiei de parlamentar se calculează în funcţie de indemnizaţia brută din ultima lună de mandat, corespunzătoare funcţiei pe care acesta o deţine. În consecinţă, pensia aleşilor se poate ridica până la 4.000 lei lunar, în timp ce un român de rând are pensia medie de 402 lei, existând şi cazuri de bătrâni care primesc 3 lei pe lună.
Articol semnat de Camelia Stefan Libertatea