În trei luni, investiţia de lângă Cluj a început să sune bine pentru cel mai mare producător mondial de telefoane mobile
Finlandezii au turat motoarele şi au ajuns, la Jucu, la o cadenţă zilnică de circa 15% din cea pe care o aveau la Bochum, în Germania
Volumul de terminale mobile produse de Nokia la fabrica de lângă Cluj-Napoca (Jucu) a atins nivelul de un milion de unităţi, la trei luni de la începerea procesului de producţie, a anunţat miercuri, compania finlandeză.
„Acest număr reprezintă o mare reuşită pentru noi la Cluj şi ar trebui să fie un motiv de mândrie pentru toţi cei care ne-au susţinut la debutul operaţiunilor noastre aici”, a declarat, într-un comunicat, directorul fabricii Nokia din Cluj, John Guerry.
Fabrica din Cluj, unde se asamblează modelul ieftin 1200, a început producţia pe 11 februarie, iar în prezent are în jur de 700 de angajaţi. Compania estimează că numărul angajaţilor va ajunge la 3.500 în momentul în care fabrica va funcţiona la capacitate maximă. În prezent, fabrica produce dispozitive mobile pentru pieţele europene.
La inaugurarea fabricii, Juha Putkiranta, vicepreşedintele Nokia, declara că aici se vor produce mai multe modele destinate, în primul rând, pieţelor din Orientul Mijlociu şi Africa. Lucrările de construcţie la fabrica din Cluj au demarat în luna iulie 2007, iar prima etapă a fost finalizată într-o perioadă de şapte luni, într-o investiţie estimată la 60 de milioane de euro. Cea de-a doua etapă a construcţiei se desfăşoară conform planurilor şi compania estimează că va fi finalizată până la sfârşitul acestei veri.
Marşul spre Orient începe de la Cluj
Investiţia de la Jucu a celui mai mare producător mondial de telefoane mobile a fost analizată şi dezbătută în întreaga Europă, ca un caz tipic de „efect al globalizării”. Apariţia fabricii din România este rezultatul închiderii unei fabrici similare din Germania (Bochum). Nokia a transmis atunci deschis că vine în România pentru că aici găseşte salarii de câteva ori mai mici ca-n Germania.
Fabrica de la Bochum – care se închide chiar în aceste zile, în urma unor negocieri care i-au costat pe finlandezi circa 200 de milioane de euro – avea 2.500 de angajaţi şi ajunsese la o producţie de peste 100.000 de telefoane pe zi. La Jucu, pornind de la datele disponibile, s-au produs în medie mai puţin de 15.000 de bucăţi pe zi, dar, ţinând cont de timpul scurs de la deschiderea fabricii poate fi considerat o performanţă.
Nokia se grăbeşte însă să-şi consolideze poziţiile pe pieţele noi, în dezvoltare (Orient, Africa), pieţe unde e nevoie de preţuri rezonabile, obţinute prin reducerea drastică a costurilor.
În primul trimestru al anului, piaţa de telefoane mobile a Europei de Vest (piaţa scumpă) a înregistrat prima cădere din 2001 încoace. În schimb, pieţe precum Asia şi Africa au continuat să crească, aducându-i Nokia o creştere a cotei de piaţă, până la 39% ( faţă de 35% în trimestrul I 2007).