Furtul din buzunare, taximetrişti care nu folosesc aparatul de taxat, câini vagabonzi, surprizele neplăcute la primirea notei de plată la restaurant şi stilul imprudent în care şoferii conduc prin oraş sunt repere prin care turiştilor străini le este descrisă România în celebrul ghidul de călătorie Lonely Planet, preluat de Mediafax.
Ghidul Lonely Planet – 2008 avertizează turiştii care vizitează Romania că în Bucureşti şi Braşov, în principal, dar şi în Constanţa, Iaşi, Suceava şi Timişoara „lucrează” hoţi de buzunare, iar vizitatorii sunt sfătuiţi să îşi ţină geanta în faţă, şi nu la spate. Ei sunt asiguraţi că nu vor fi astfel identificaţi ca turişti, deoarece şi localnicii aplică acelaşi „sistem”. „Ţineţi-vă genţile cu fermoarul tras şi, dacă este posibil, închise. Tăierea genţii este un risc aşa că trebuie să vă ţineţi geanta la vedere”, li se spune turiştilor dornici să se plimbe pe străzile oraşelor din România.
Taximetriştii care nu folosesc aparate de taxat sunt o altă problemă asupra cărora li se atrage atenţia turiştilor străini, care află diferite metode prin care sunt păcăliţi clienţii, aşa că cel mai bine ar fi ca să se apeleze la taxi doar dacă este absolut necesar.
Nici câinii vagabonzi nu lipsesc din descrierea oraşelor româneşti. „În general, câinii sunt calmi şi au frică de oameni, deoarece unii români sunt cruzi faţă de animale. Dar ca şi oamenii, puteţi găsi un câine care are o zi proastă sau pur şi simplu este turbat, iar atunci oamenii sunt muşcaţi. Se spune că fiecare român a fost muşcat de câini şi se feresc de ei. Acelaşi lucru ar trebui să îl facă şi turiştii, deoarece utilizarea serviciilor medicale poate avea efecte nedorite”, susţine autorul ghidului.
Ghidul Lonely Planet, preluat anul trecut de compania BBC Worldwide, publică circa 500 de titluri în limbi de circulaţie internaţională, inclusiv ghiduri pentru anumite ţări şi oraşe destinate organizării unor călătorii cu buget prestabilit, în principal pentru pieţe din Marea Britanie, California şi Australia.