Marti dupa amiaza, la Realitatea TV, fostul sef al SIE, Claudiu Saftoiu, l-a acuzat public pe presedintele Traian Basescu ca a fost beneficiarul unor interceptari telefonice ilegale: „Presedintele imi spunea dimineata ce au vorbit la telefon seara Iliescu si Geoana”.
Dupa o ora, speriat de gravitatea afirmatiilor sale, Saftoiu a retractat baiguind ceva despre aparitiile publice ale lui Traian Basescu din care a aflat despre telefoanele lui Iliescu si Geoana.
Miercuri, purtatorul de cuvant al Cotrocenilor, Valeriu Turcan a afirmat ca presedintele: „va merge pe calea legala” pentru „afirmatiile iresponsabile ale domnului Saftoiu”.
Miercuri seara, Realitatea TV prezenta insa un interviu dat la TVR 1 de presedintele Basescu, in 2007, in care domnia sa vorbea despre interceptarea telefonica a unor ministri in „scandalul spionilor”, informatie cu care premierul Tariceanu nu era la curent.
Cu siguranta, aici este o poveste urat mirositoare care, probabil, se va linisti in aceasta etapa, pentru a reveni in prim plan in campania electorala la prezidentiale.
Deocamdata nu este suficienta opozitia din Parlament pentru ca scandalul facut de presa sa reverbereze in masuri reale de control al interceptarilor ilegale.
Oricum, raul a fost facut. Partenerii Romaniei din NATO si Uniunea Europeana au capatat informatia ca in Romania sunt probabile activitati de politie politica.
De altfel, in Balcani ascultarea ilegala a telefoanelor politicienilor nu este ceva nou. Acum 2 ani, in Grecia, puterea de la Atena asculta telefoanele Opozitiei prin intermediul directorului tehnic de la Vodafone local. Cand scandalul a izbucnit, omul s-a sinucis…
Publicul din Romania a aflat despre noua lege a interceptarilor telefonice odata cu scandalul Saftoiu. Vreme de 6 luni, operatorii de telecomunicatii sunt obligati sa stocheze informatiile referitoare la traficul de telefonie fixa si mobila: numere de telefon apelate si durata convorbirilor.
Autoritatile de la Bucuresti afirma ca nu au facut altceva decat sa respecte o directiva europeana. Uniunea Europeana solicita stocarea acestor informatii nu doar 6 luni, ci vreme de 2 ani, autoritatile avand oricand acces la aceasta baza de date.
Intr-o tara traumatizata ca Romania, aceasta lege ar trebui insa suspendata sau chiar abrogata. Si asta fiindca Romania, ca membru al UE, mai are si dreptul sa respinga unele ordine venite de la Bruxelles.
Irlanda, de exemplu, a anuntat ca nu va respecta aceasta directiva deoarece este anticonstitutionala. Asa cum stau lucrurile in Romania de astazi, legea este un prim pas spre ceea ce va urma: controlul total asupra populatiei exercitat in numele asigurarii securitatii nationale.
In fapt, vom asista la calcarea in picioare a demnitatii umane si ingradirea drastica a libertatii si drepturilor omului.
Ideea unei asemenea legi s-a nascut imediat dupa atacurile de la 11 septembrie 2001. Vor urma noi reglementari care sunt deja descrise in manualele de antiterorism si care sunt aplicate in unele state. Astfel, toate convorbirile telefonice fixe si mobile vor fi inregistrate de operator si stocate intre 5 si 10 ani.
De exemplu, in Romania sunt astazi peste 30 de milioane de posturi telefonice fixe si mobile. Lobby-ul operatorilor din UE impiedica deocamdata punerea in practica a acestei directive. Si asta fiindca pentru stocare e nevoie de investitii de miliarde de euro.
Crearea unor arhive cu sute de miliarde de ore de conversatie nu este usoara. Arhivele odata create au nevoie de soft-uri de cautare. Se poate cauta o persoana dupa numarul de telefon sau dupa amprenta vocala.
De asemenea, se pot cauta anumite convorbiri in functie de diverse cuvinte cheie. Toata tehnologia despre care vorbim exista astazi si este utilizata in Statele Unite, unde NSA inregistreaza toate convorbirile din toata lumea.
Descoperirile aplicabile segmentului voce corespund si segmentului date. Cu alte cuvinte, e-mail-urile sunt la fel de usor de interceptat ca si convorbirile telefonice.
Nici telefoanele prin satelit, gen Turaya, nu scapa de urmarire. Mai mult, fiecare telefon mobil atat de popular in Romania, unde exista peste 25 de milioane de cartele active, este in permanenta legatura cu celula – echipament electronic avansat prin care se primesc si se transmit semnale radio.
Acest lucru permite localizarea aparatului in timp real. Indicativul celulei il aveti fiecare dintre dumneavoastra pe ecranul telefonului mobil. Ei bine, informatiile de localizare a telefonului vor fi si ele stocate intre 5 si 10 ani.
De expemplu, in 2014 se va sti ca pe 22 ianuarie 2009 ati calatorit pe traseul Casa Scanteii – Piata Unirii – Vitan, de la orele 9 la 12, unde v-ati oprit si cate minute ati stat in fiecare loc.
Nu este un SF cumplit care intruchipeaza cele mai roz vise ale lui Nicolae Ceausescu de control si stapanire a populatiei. Toata tehnologia exista astazi si se afla in functiune. Practic din momentul in care s-ar da o lege in acest sens operatorii sunt obligati sa inceapa operatiunile de stocare a datelor.
Stocarea poate incepe intai pentru 6 luni, si apoi, in functie de resurse, poate ajunge la orice interval de timp.
Intr-o tara ca Romania unde procurorii pot deschide oricand si oricui un dosar penal pe orice subiect si il pot tine deschis orice perioada de timp, asemenea informatii deschid calea tuturor abuzurilor posibile de la politia politica la santajul ordinar.
Viata privata a oricarei persoane incomode poate fi expusa public prin scapari controlate in presa. Nu va mai exista intimitate, nici demnitate sau verticalitate umana. Este cosmarul spre care ne indreapta liderii de astazi ai Romaniei.
Romania nu este o tinta de prim rang pentru teroristi. O solutie rezonabila se poate gasi atunci cand serviciile vor decela o amenintare reala, pentru o perioada scurta de timp, aceasta masinarie cumplita poate fi pusa in functiune.
Mentinerea ei in permanenta nu reprezinta altceva decat o pereche de catuse pentru fiecare locuitor a Romaniei. Daca cetatenii din alte tari europene, care nu au cunoscut comunismul, se pot simti bine cu sistemul de supraveghere impins la extrem, in Romania, cu mostenirea sa culturala si istorica, nu trebuie in niciun caz sa faca parte din asa ceva.