După ce a „înghiţit“ o dispoziţie de primar falsificată, primăria a acordat şi autorizaţii de construcţii pe terenurile retrocedate
Primarul Gheorghe Ciuhandu a constatat, după anchete interne, că niciun funcţionar nu e vinovat
Mafia imobiliară continuă să ridiculizeze Primăria Timişoara, furând cu acte falsificate mii de metri pătraţi de teren din proprietatea municipalităţii. Ba mai mult, ulterior, primăria a acordat autorizaţii de construcţie pe terenurile respective, fără ca nimeni să sesizeze anomalia. Cu toate acestea, primarul Gheorghe Ciuhandu susţine că, în urma anchetelor interne, nici unul dintre angajaţi nu este vinovat. Totul a început anul trecut, când un om de afaceri din Timişoara a descoperit că i-a fost oferit spre vânzare un teren în centrul Timişoarei care aparţinea municipalităţii şi care a fost trecut în proprietate privată în baza unei dispoziţii de primar falsificată. Ancheta declanşată în urma plângerii penale depuse a dovedit faptul că fenomenul este unul de proporţii.
Trei terenuri proprietate a statului român, aflate unul lângă altul, de pe străzile Gheorghe Asachi şi Cronicar Neculce din Timişoara, având în total aproape 1000 de metri pătraţi, au ajuns în mâna mafiei imobiliare graţie unei singure dispoziţii de primar falsificate, cu numărul 2456/04.11.2005. Prin aceasta, terenurile au fost „retrocedate” unor cetăţeni români de etnie germană care nici măcar nu există în realitate. Documentul original de la Primăria Timişoara cu acest număr se referea,de fapt, la respingerea unei solicitări de retrocedare pe de strada Darwin din oraşul de pe malurile Begăi. Cu toate că toate cele trei parcele au fost trecute în proprietate privată în baza aceleiaşi decizii, în mod ciudat nimeni de la Cartea Funciară nu a sesizat aberaţia, iar trasferul a fost legalizat. Ulterior, în aceeaşi zi, 30 iunie 2006, toţi „proprietarii” îşi vând terenurile aceleiaşi persoane – Cârpaci Crăciun. Acesta, în 1 septembrie 2006, vinde proprietăţile firmei Ital-Rom Construcţii, care ridica lângă ele un bloc de zece etaje.
„Când au venit să ne ofere terenul ne-a convenit pentru că aveam deja instalat şantierul. Avocaţii mi-au spus că totul este în regulă, la fel şi la notar. Nici măcar nu l-am luat ieftin.L-am luat la preţul pieţei – 300 de euro metrul pătrat”, a declarat pentru Gândul directorul Ital-Rom, Sorin Neagoe. După cumpărarea terenurilor, acestea au fost unificate printr-un act notarial întocmit de fiica secretarului Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, pe care Neagoe a susţinut că „îl cunosc. Mai merg la el când mai am câte un act la primărie”. Ulterior, autorităţile locale au autorizat construirea a două blocuri cu câte şase etaje pe terenurile care aparţineau de fapt statului. Ansamblul rezidenţial este acum gata, iar o parte din apartamente au fost deja vândute.
În timp ce primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu susţine că „a fost vorba de aceeaşi metodă cu dispoziţia de primar falsificată. În urma anchetei interne am stabilit că nu există nici o responsabilitate personală a angajaţilor din instituţie”, secretarul Ioan Cojocari acuză faptul că „la Cadastru este buba. Sunt cam aceiaşi oameni implicaţi. Noi nu aveam de unde să sesizăm că lucrurile nu sunt în regulă”. Deşi a fost păgubită în urma acestui „tun” imobiliar, Primăria Timişoara nu a transmis, până acum, un răspuns oficial Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara dacă se va constitui ca parte civilă în dosarul penal în care procurorii cercetează matrapazlâcurile mafiei imobiliare.