Cei care doresc să ajute o pot face prin intermediul următorului cont deschis la Banca Transilvania Sucursala Arad: RO32BTRLRONCRT0208603401 – Asociația Sara Ana Maria.
În urmă cu un an, un eveniment tragic a marcat pentru totdeauna viața unei familii modeste din Arad. Se aflau la niște prieteni, iar într-un moment de neatenție, fetița lor, Ana, pe atunci de doar un an și nouă luni a plecat de lângă părinții ei și a căzut în piscina dintr-o anexă alăturată.
Medicii spun că reacția tatălui a fost extrem de inspirată tocmai pentru că manevrele de prim ajutor trebuie aplicate cât mai rapid cu putiință. Astfel, instinctele acestuia în dorința disperată de a-și salva fetița sunt demne de lăudat.
Toate aceste minute de la momentul căderii în piscină și până la repornirea cordului au trecut în defavoarea micuței. Creierul îi era afectat tot mai mult de la un minut la altul, iar daunele la nivel cerebral erau cu atât mai mari cu cât creierul ei nu era încă complet dezvoltat, la acea vârstă.
De la momentul tragicului accident și până acum, micuța Ana-Maria a trecut prin trei spitale din Arad, Timișoara și București. Diagnosticul pus de medici este de encefalopatie hipoxic hischemică cu paralizie cerebrală, ceea ce înseamnă că o mare parte a creierului i-a fost afectat iremediabil, fetița aflându-se acum în așa numita stare vegetativă, în consecință, nu vede, nu se poate exprima în nici un fel, iar auzul este slab.
Starea familiei este cu atât mai grea cu cât și cel de-al doilea copil în vârstă de 4 ani și jumătate este marcat de cele întâmplate. Acesta nu-și poate explica de ce nu se mai poate juca cu surioara lui, însă este consolat și mângâiat de părinți.
Din punct de vedere medical, acest lucru este din păcate aproape imposibil deoarece celulele nervoase distruse nu se mai pot regenera. Nici varianta transplantului cu celule stem nu este una potrivită deoarece costurile unei astfel de intervenții depășesc 30.000 de euro, iar în alte cazuri în care acesta a fost realizată, nu s-au constatat ameliorări considerabile.
Astfel, tot ceea ce rămâne de făcut este ca în continuare Ana-Maria să fie bine îngrijită de către familie și să încerce diferite metode de recuperare cum ar fi terapia cu cai sau delfini, însă desigur după ce starea de sănătate se va stabiliza. Acestea sunt însă destul de costisitoare și de aceea familia face un apel către cei care i-ar putea ajuta.